Parkanová: Vojáci měli jen oplechovaná auta, muselo se jednat rychle

Rozhovor s místopředsedkyní poslanecké sněmovny Vlastou Parkanovou

Místopředsedkyně Sněmovny Vlasta Parkanová nesouhlasí s názorem svých spolupracovníků, že časem ztratila sílu bojovat se „zlem“. A záměrně neviděla a neslyšela. „Za dvacet let v politice jsem se nezměnila ani o píď. Moje politické názory, životní postoje a držení se určitých principů jsou a budou stále stejné,“ tvrdí exministryně obrany.

27. 6. 2012

Skutečně se v posledních letech nesoustředíte jen na sebe? Tedy abyste neporušila zákon vy, aniž by vás zajímalo, co dělá vaše okolí?

Myslím, že by to bylo příkré hodnocení. Chovat se v souladu se svými hodnotami může stačit v prostředí, kde se tak chovají všichni. Tam, kde toto neplatí, musíte dělat víc. A to jsem dělala. Vzpomene si ještě dnes někdo, že jsem brzy po svém příchodu do funkce ministryně zrušila několik pochybných zakázek, které nebyly zadávány ve veřejné soutěži?

Jiné – miliardové – ale úřad rozdělil bez soutěže.

Soutěž znamenala riziko, které jsem nechtěla nést. Dnes je předmětem kritiky, že jsme narychlo koupili obrněná vozidla, ale jen málokdo si uvědomuje, že vojáci jezdili v misích v oplechovaných terénních autech, v nichž šlo o život. To nejtěžší, co jsem zažívala, bylo čekat na letadlo, které přiveze mrtvého vojáka, a pak být s pozůstalými. Vím, že jsem se nedokázala chovat jako střídmý profesionál a neubránila jsem se prožívat emoce s rodinou.

Nebylo chybou, že jste nechala klíčové vyjednávání miliardových zakázek na náměstcích? Působí to, jako byste za funkci ve vládě zavřela oči a nechala je dělat, co chtějí.

Odmítám, že bych připustila jakékoli korupční jednání svých náměstků. Nikdy nezapomenu datum 18. 2. 2010 a vy víte proč (MF DNES přinesla první informace o pozadí nákupu pandurů). Potom léto 2010 (podezření u nákupu tater). A pak už jsem to přestala počítat. V době, kdy jsem byla v úřadě, jsem tyto informace neměla.

Neměla jste resort více řídit?

Vaše otázka trochu odráží mínění veřejnosti na ženu ve funkci, kam ji nikdy předtím nepustili. Ministr řídí kolos o více než třiceti tisíci lidech. Technická vyjednávání musí dělat náměstci a podřízení.

Mladá fronta DNES, 27. 6. 2012, Rubrika: Z domova, str. 4

Štítky
Osobnosti: Vlasta Parkanová
Témata: Armáda a obrana
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme