Parkanová: O Dalíkových aktivitách jsem nevěděla

Rozhovor s místopředsedkyní Poslanecké sněmovny PČR Vlastou Parkanovou

12. 5. 2011

Byla ministryní obrany v době, kdy vláda uzavřela novou smlouvu na nákup transportérů Pandur. Tedy smlouvu, které předcházely podivné schůzky s lobbisty a údajně také žádost o obří úplatek. Vlasta Parkanová tvrdí, že ji zjištění rakouských vyšetřovatelů šokovala: „Netušila jsem to.“

Co říkáte na výpověď manažera zbrojovky Steyr, tedy že po jeho firmě žádal lobbista Marek Dalík osmnáct milionů eur jako „provizi“ za uskutečnění obchodu?

Je na policii, aby se vypořádala s tím, zda se to tak opravdu odehrálo. Co je však pro mě skandální a nepřijatelné už nyní, je skutečnost, že se schůzek s dodavatelem účastnil s náměstkem Bartákem i pan Dalík. O ničem takovém jsem nebyla informována a nikdy bych s tím nesouhlasila.

Jak si vysvětlujete, že Dalík vystupoval na schůzkách za Česko?

To mi vyrazilo dech. Pan Dalík ode mě neměl žádné pověření. Byl sice blízkým spolupracovníkem premiéra Topolánka, ovšem pokud měl pověření předsedy vlády, tak mi to zapomněl sdělit. Jsem rozčilená, to se nedá skousnout.

Vy jste ale byla ministryně a nesete odpovědnost. O velkém kontraktu přitom jednal Barták s Dalíkem. Měla jste vůbec funkci ministryně brát?

Když přijímáte funkci ve vládě, tak v žádném státě nevycházíte z představy, že místo toho dostáváte jízdenku do Palerma.

Kromě nákupu pandurů existuje podobné svědectví o korupci i v případě zakázky na tatrovky. To už ukazuje na systém...

Když jsem se stala ministryní, začal na mě být tlak, abych kontrakt na tatrovky i pandury vypověděla. Zatímco však u pandurů byly pro výpověď důvody, na tatrovkách se nedal najít ani chlup. A tak jsem to odmítla. Je tedy možné, že někdo chtěl stejný scénář jako u pandurů použít i u tater, ale to jsem nepřipustila. Já se řídila fakty, a nikoliv potřebami Dalíka.

Šokuje vás, co se ve vašem resortu pravděpodobně odehrávalo?

Netrpím žádnou iluzí, pokud jde o pana Topolánka. Pokud jde o pana Bartáka, to byl náměstek, kterého jsem zdědila a nikdy jsem žádnou blízkostí k němu netrpěla.

 

Tomáš Syrovátka

MF DNES, 12. 5. 2011, str. 3

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme