Otrav určitě přibyde. Zákaz potrvá dny, očekává Heger

Rozhovor s ministrem zdravotnictví Leošem Hegerem

Ministr zdravotnictví Leoš Heger je s prvními dopady plošného zákazu prodeje lihovin s obsahem alkoholu vyšším než 20 procent spokojený. "Podařilo se rozšířit v dobrém slova smyslu ´poplašnou zprávu´," pochvaluje si v krátkém rozhovoru pro online deník Aktuálně.cz

15. 9. 2012

Heger odhaduje, že zákaz prodeje potrvá "spíše v řádu dnů". Odvolání zákazu bude záležet na práci policie, ale především na tom, jak se podaří právně vyřešit regulaci prodeje alkoholu zejména u stánků a na tržištích. "Případů otravy bude ještě zcela určitě přibývat," varuje současně Heger. "Strašně jsme nad tím váhali, ale mrtvých je už 19 nebo 20, je to tedy velmi vážné. A jedním z impulzů bylo, že se případ otravy objevil i v Praze," říká ministr. 

"Tady nejde o to, že by to v Praze být nesmělo a na Moravě třeba ano, ale o to, že to byl další kraj, navíc oblast, kde je množství černých obchodníků," vysvětluje Heger.

Na čem teď záleží, kdy plošná prohibice skončí?

Tak začali jsme tomu říkat "prohibice", ale není to vůbec srovnatelné s tím, co se pod tím myslelo svého času v USA. U nás jde o částečný zákaz prodeje, ale nikoliv konzumace alkoholu. Rádi bychom, aby trval co nejkratší dobu, je to problém pro restaurace, stát přichází o spoustu peněz. Takže bych to počítal spíše na dny.

Nebezpečí je ale značné, jedná se spíše o levnější sféru prodeje - stánky, tržnice. Takže budeme hledat nějakou právní cestu, jak to regulovat. Je ale obtížné říct: v nižších cenových skupinách se prodávat nesmí a ve vyšších ano. Takže spolu s potravinářskou inspekcí hledáme nějaké právní řešení.

Takže tou "stopkou" není třeba moment, kdy by policie odhalila zdroj?

Kdyby se podařilo objevit zdroj, bylo by to mnohem jednodušší. Rozhodnutí o zákazu stálo na analýzách, kde všude se případy vyskytly. Ale to může trvat dlouho. Takže možností je víc: bude záležet na tom, jak bude policie konat, jak budou případy přibývat.

U dvaceti případů se dá říct, že může být povolen třeba alkohol z dovozu a že půjde jen o sféru té levnější tuzemské produkce. O tom se budeme dnes radit na krizovém štábu.

"Prohibice" ale problém přece nevyřeší - lidé mohou mít zásoby alkoholu doma a ani netuší, že je nebezpečný...

Ano, to je nepříjemné. Jsme si vědomi, že tento zákaz neznamená, že by to bylo vyřešené a naše alkoholová scéna bezpečná. Ale zákaz i otevřel větší prostor pro konání policie.

V tom tedy vidíte přínos zákazu?

Nemalý efekt je jasný: je to signál celé společnosti, že tu nebezpečí je. Tady se podařila v dobrém slova smyslu "poplašná zpráva", upozornění lidí na problém.

Máte nějaký monitoring pátečního večera, jak to s dodržováním zákazu vypadalo?

Mám zatím jen útržovité informace, detailní dostanu dnes. Ale účinné to bylo. Ocenil jsem přístup policie - oni teď nedělají postihy, ale šíří tu zprávu mezi obchodníky a dávají jasný signál, že v dalších dnech už pokuty budou. Co jsem já viděl obchody, tak to akceptovaly, vyvěšují cedule, přelepují boxy.

Jan Němec

aktualne.cz, 15. 9. 2012, Rubrika: Domácí/Život v Česku

Štítky
Osobnosti: Leoš Heger
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme