Odveta byla správná, chemické zbraně nesmíme tolerovat

16. 4. 2018

(editovaný přepis rozhovoru s předsedou TOP 09 Jiřím Pospíšilem)

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka

Spojené státy, Velká Británie a Francie podnikly v noci na sobotu odvetný vojenský útok na cíle v Sýrii. Spojenci zasypali Damašek a další místa více než stovkou raket. Je to reakce na útok chemickými zbraněmi s desítkami obětí, které Západ přičítá vládnoucímu syrskému režimu. Byla ta odveta adekvátní a legitimní?

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany, europoslanec /TOP 09/

Osobně se domnívám, že ano. Je třeba říci, že odveta byla útokem na technické cíle, na chemický arsenál Sýrie, že to nebylo mířeno proti civilistům, nejsou žádné civilní oběti. Myslím si, že pokud se v dnešní době někde ve světě použijí chemické zbraně, pak je to překročení jistého tabu, zkrátka a dobře, chemické zbraně se nesmí nikde používat. A Západ na to musí reagovat, protože to není pouze o tom strašném, ale lokálním konfliktu v Sýrii, ale je to o tom, že potom se bourají tabu a do budoucna by chemické zbraně mohly být užity kdekoliv jinde ve světě. A proti tomu je třeba se bránit. Zde cítím i určitý princip kolektivní odpovědnosti a kolektivní bezpečnosti tak, jak o tom hovoří třeba britská premiérka Mayová. V našem národním zájmu a v zájmu Evropské unie je, aby se v naší blízkosti, protože Sýrie není až tak daleko, chemické zbraně neužívaly.

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka

Spojené státy tvrdí, že mají důkaz o tom, že v Dúmě byly použity chemické zbraně a že je použil režim Bašára Asada. Šéf české diplomacie Stropnický o tom prý také nemá pochybnosti. Vy je také nemáte?

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany, europoslanec /TOP 09/

Podívejte, já v tomto směru věřím našemu spojenci z NATO, věřím českému ministrovi zahraničí. Předpokládám, že jsme dostali informace. A chci upozornit na fakt, že v rámci syrského konfliktu režim prezidenta Asada užil již několikrát chemické zbraně, dvakrát to bylo prokázáno, a toto je případné třetí užití chemických zbraní. Předpokládám, že když hovoří Spojené státy americké, francouzský prezident a britská premiérka o tom, že mají důkazy, tak ty důkazy mají a předpokládám, že je také sdělí ostatním svým partnerům v rámci NATO. I NATO podpořilo tento, řekněme, odvetný útok, zdůrazňuji, nikoliv na civilisty, ale na technickou infrastrukturu. Proto předpokládám, že i ostatní kolegové a partneři v NATO a vedení NATO mělo informace, že za tím chemickým útokem stojí prezident Asad.

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka

Pane místopředsedo, Váš předseda Filip včera označil útok za odporný akt agrese za válečný zločin. To je i váš názor?

Josef SKÁLA, místopředseda strany /KSČM/

Samozřejmě, byla to svévolná agrese v rozporu s mezinárodním právem, s Chartou OSN. Generální tajemník OSN, který na to dnes upozornil, vyzval agresora, aby se řídil Chartou OSN. To se v českých médiích vůbec nedozvíte. A pokud jde o ty takzvané důkazy, tak nikdo reálné důkazy nepředložil, ty obrázky dětí polévaných z hadice vodou, těm se vysmáli i přímí účastníci. Jsem zvědavý, kdy nějaké předloží, ale mě by zajímalo i něco jiného. Tvrdí se, že onen raketový útok zasáhl sklady chemických zbraní. Tak to si naběhli ti, kdo to tvrdí, opravdu do hodně slepé uličky, protože pokud by tam byly chemické zbraně, tak v tuto chvíli se musí vznášet obrovský mrak nad celou Sýrií, ale i Tureckem, Izraelem a dalšími zeměmi. Nic takového se nestalo, to znamená, že tam zřejmě žádné chemické zbraně nebyly. A za druhé, riskovaly by Spojené státy, Británie a Francie takovou ekologickou katastrofu, kdyby bezhlavě zaútočili na místa, kde mají být uskladněny chemické zbraně? To jsou naprosto zřejmá fakta. A na ně nikdo zatím odpověď nedal.

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany, europoslanec /TOP 09/

Pokud máme informace z médií, a ty jsou, doufejme, správné, tak se neútočilo přímo na sklady s chemickými zbraněmi, ale na technickou infrastrukturu, kde se zbraně mohou vyvíjet. Opět opakuji, v dnešní situaci v Sýrii, kde válka probíhá 7-8 let, se jen velmi obtížně dá hovořit o tom, že se jedná pouze o lokální konflikt, protože jsou tam zapojeny všechny velmoci. Rusko tam velmi výrazně intervenuje. Pokud státy, které zde hájí nějaké principy svobodné demokracie, jasně řeknou, že chemické zbraně nelze použít a likvidují infrastrukturu, ze které se mohou chemické zbraně vyrábět, tak si myslím, že je to správné. A pokud Asad opakovaně užil chemické zbraně, tak je správné, když se Západ snaží vyřadit z provozu technická zařízení, kterými ty zbraně může vyrábět. Je to jistá forma prevence a ochrany syrského obyvatelstva, aby do budoucna tyto zbraně nebyly užívány. Takže pokud v tomto obrovském válečném konfliktu, kde jsou statisíce mrtvých a 10 milionů lidí na útěku, někdo likviduje chemickou a technickou infrastrukturu, tak podle mého názoru činí správně. Znemožňuje tím nebezpečí, že zbraně budou vyráběny a budou použity proti civilnímu obyvatelstvu. Já to osobně za akt agrese nepovažuji, protože ta situace je tak složitá. Rada bezpečnosti je zablokovaná. Rusko a jeho spojenci na jedné straně. Západní země na druhé straně. Bohužel dnes OSN není schopno efektivně v této věci rozhodovat a mě to mrzí.

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka

Jak vnímat to, že ruská strana nezasáhla, že Rusko bylo předem informováno?

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany, europoslanec /TOP 09/

Vycházím z toho, co opět říkají ministři a politici ze spojeneckých států. Oni nechtějí eskalovat konflikt s Ruskem, oni opravdu reagují na to, že režim Asada používá chemické zbraně a chtějí tomu zamezit. To je celá věc. Toto není mocenský akt vstupu do válečného konfliktu s Ruskem, přetahování se o Blízký východ. Dnes Rusko, Turecko a Írán mají velmocenskou politiku na Blízkém východě, snaží se získat vliv nad Sýrií. A tady západní země říkají, že užívání chemických zbraní je naprosto vyloučeno, je to tabu, a reagují tím lokálním, konkrétním jedním útokem. Je to snaha vyřadit technické zázemí, které vyrábí chemické zbraně. Že o tom informují Rusko a Rusko v této věci vyjadřuje svoji pozici, ale nevstupuje do konfliktu se západními zeměmi, to je důkazem toho, že opravdu nikdo nechce, aby konflikt dále eskaloval a přerostl do nějakého otevřeného střetu velmocí.

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka

Máme se obávat globálního vojenského konfliktu?

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany, europoslanec /TOP 09/

Doufám, že ne. Mluvíme o Blízkém východě, o území Sýrie, nikdo neútočí na Rusko. Je to pouze důkaz, jak Rusko velmocensky vnímá svoji politiku, že pokud někdo si dovolí zasáhnout třetí zemi, která používá chemické zbraně, tak to Rusové vnímají jako sféru svého vlivu a vnímají to i jako útok sami na sebe. Výroky ruské diplomacie, že to je urážka Putina, pro mě jsou nepochopitelné. To je slovník 70., 80. let z doby studené války, kdy se jednalo o útok na politbyro. Já jsem z toho velmi zaskočen a musím říci, že pokud tady dnes Rusko tvrdí, že celý útok chemickými zbraněmi, na který už se jenom reagovalo, že to dokonce snad zinscenovali Britové, to je úplně absurdní. A připomínám kauzu, která stále ještě doznívá s teroristickým útokem na území Velké Británie, kdy Rusko obvinilo bez důkazů Českou republiku, že plyn Novičok vyrábíme tady. Dnes bohužel Rusko rozvíjí mezinárodní politiku skrze polopravdy nebo úplné nepravdy a neprokázaná obvinění. Mám pocit, že obvinění Ruska vůči Velké Británii je opravdu pouze výstřel do tmy, zatímco předpokládám, že západní spojenci mají důkazy a partnerům NATO ty důkazy dají na stůl. Stejně jako Británie dala v rámci Evropské unie při jednání ministrů a premiérů na stůl informace, které vedly k tomu, že za útokem na agenta na území Velké Británie stojí Rusové. Předpokládám, že ty informace dostaneme.

Josef SKÁLA, místopředseda strany /KSČM/

Když už hovoříte o útoku na pana Skripala a Juliji Skripalovou, kdyby se jednalo o A234, tak jsou samozřejmě všichni dávno mrtví. Oni se zotavují velmi rychle. Ve švýcarské laboratoři byly podrobeny rozboru látky posbírané na místě a z nich plyne, že šlo o dvojí složení. A tou první je látka BZ, která je nervově paralytická v Sovětském svazu ani v Rusku se nikdy nevyráběla, vyrábí se ve Spojených státech, v Británii a podobně. Pokud šlo o zásah touto látkou, pak se skutečně mohl pan Skripal a paní Skripalová zotavit. Nikdo také netvrdil, že Česko látky dodalo, ač vyrábí podobné látky, to není pravda. Ruská diplomacie pouze řekla, že se nacházejí podobné látky na území České republiky. A ony se tady nacházejí, pane předsedo, protože naše špičkové protichemické jednotky musí na něčem cvičit, takže to zkuste nepopírat.

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany, europoslanec /TOP 09/

My jsme byli vtaženi do tohoto konfliktu, který potom přerostl ve vyhoštění diplomatů z řady západních zemí a z řady zemí Evropské unie. Já pouze říkám, že dnes místo toho, aby se řešilo, jak je možné, že se chemické látky ve 21. století používají na území Sýrie, tak se tady obviňuje Velká Británie z toho, že to zinscenovala. Bez jediného důkazu. Pouze upozorňuji na to, že bych od Ruska čekal spíše snahu říci, kdo za tím stojí, když ne Asad. A co se tedy s tím bude dělat, protože to je ten problém. Není možné ve 21. století, když už bohužel jsou válečné konflikty na této planetě, používat takovéto strašné zbraně, které hlavně postihují civilisty, postihují děti, postihuji bezbranné ženy a zasahují plošně území, kam dopadnou.

Josef SKÁLA, místopředseda strany /KSČM/

Rusko reaguje velice zdrženlivě, až obdivuhodně, protože já si myslím, že kdyby se toto stalo Spojeným státům, tak létají rakety všude možně. Nevím, jak dlouho to vydrží. A není pravda, že existují jakékoliv důkazy o chemickém útoku, pane předsedo, neexistují. Ty obrázky, jak tam polévají malé kluky z hadice vodou, to, doufám, nechcete považovat za důkaz útoku sarinem a podobnými smrtícími jedy. To je směšné.

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany, europoslanec /TOP 09/

Pane místopředsedo, ty důkazy nejsou veřejné. Pokud tvrdí americká administrativa, že je má, pokud to tvrdí francouzský prezident, britská premiérka, pokud o tom jedná NATO, tak mi snad nechcete říci, že jsou to takoví naivisté, že vycházejí z nějakých obrázků, které zveřejňuje televize. Tato věc má být vyšetřena. Zaútočilo se na technickou infrastrukturu, která umožňuje výrobu takových látek. Ze strany západního útoku nejsou žádné oběti na civilistech, pro ně to byl správný útok.

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka

Pojďme se vrátit k tomu včerejšímu útoku. Pane předsedo, jak Vy vnímáte reakci Českého prezidenta? Pan Ovčáček napsal na Twitter: "Vojenské řešení je vždy až to poslední" s tím, že je to názor pana prezidenta.

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany, europoslanec /TOP 09/

S tím souhlasím, že vojenské řešení je až to poslední. Ale prosím tady probíhá od roku 2011 hrozný konflikt na území Sýrie, který se postupně z občanské války stal válkou, do které se zapojily lokální i celosvětové velmoci s různou mírou intenzity. Ten konflikt bohužel mírová jednání, která probíhala v Ženevě a jinde, v zásadě nevyřešila. Ve chvíli, kdy dnes někdo používá chemické zbraně, tak západní země říkají: "to už je přes míru, to už ohrožuje principy fungování kolektivní bezpečnosti a musíme zasáhnout." Vezměte si, kdyby velmoci nezasáhly a znovu se chemické zbraně staly standardem ve vedení lokálních válečných konfliktů, tak to ohrožuje i Evropu a ohrožuje to i nás. To říkají Britové, říká to i český ministr zahraničí, že to je v našem národním zájmu. Nepřekvapuje mě stanovisko Hradu, protože politika prezidenta Zemana je výrazně proruská, to znamená, že stejně jako v kauze Skripal Hrad stojí na straně Ruska, tak to je.

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka

Pane předsedo, proč podle vás ANO otočilo na svém čtvrtečním předsednictvu a chce znovu se vrátit ke stolu s ČSSD?

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany, europoslanec /TOP 09/

Já chci nejprve říci, že opravdu dnes už jsme na hraně ústavní krize, protože půl roku po volbách nemáme vládu s důvěrou Poslanecké sněmovny. Odpovědnost za to samozřejmě má vždycky ten, kdo vyhraje volby, protože ten má největší možnosti.

Terezie KAŠPAROVSKÁ, moderátorka

Na druhou stranu v Nizozemsku to trvalo přes 200 dní. V Německu také přes půl roku.

Jiří POSPÍŠIL, předseda strany, europoslanec /TOP 09/

Tam je to trošku jiné. Víte proč? V Německu například mají úplně jinou ústavu a tam stále vládne do doby, než vznikne nová vláda, vláda s důvěrou. My jsme v situaci, kdy dnes máme vládu, která nemá důvěru Poslanecké sněmovny, to znamená, že nemá legitimitu od poslanců, kteří byli zvoleni občany v rámci voleb do Poslanecké sněmovny. Situace je opravdu trochu jiná, to srovnání úplně neodpovídá. Andrej Babiš půl roku po volbách nemá vládu. Mohl ji mít, byly tady strany, které byly ochotny jít s ANO do vlády, kdyby on nebyl premiér. Ale je tu i strana, která je ochotna s ním jít do vlády, i když je premiér – ČSSD. Celé to jednání neztroskotalo na programu, že by měli rozdílný pohled komunisté, kteří hájí zahraniční levicovou východní politiku. ANO hájí spíše evropskou politiku, ale na tom to neztroskotalo. Ztroskotalo to zásadně na jednom postu, na ministerstvu vnitra. To je podle mě smutná zpráva pro nás pro občany, kteří by chtěli už nějakou vládu, která bude moci vládnout. A teď jsem zvědav, když se ANO vyjádřilo, že nechce mít vládu s SPD, upozorňuji pouze, že koalice ANO, KSČM, SPD vládne v parlamentu. Stopatnácti hlasy dosud prohlasovávali většinu usnesení právě s poslanci SPD. Překvapuje mě, že to ANO vadí. A teď je na hnutí ANO další obrátka, další kolečko, a uvidíme na kolik potenciálně levicoví partneři nebudou zvedat svoji cenu, anebo naopak budou ochotni se domluvit. Takže jestli to bude pouze o ministerstvu vnitra, jako to bylo před 14 dny, nebo ještě o dalších ústupcích. V každém případě Andrej Babiš už mohl mít a měl by mít, když vyhrál volby a má tady partnery, stabilní vládu.

 

Zdroj: Prima, Partie 15.4.2018

Štítky
Osobnosti: Jiří Pospíšil
Témata: EU, Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme