Odborářskému vydírání nemíníme ustoupit

Komentář Jaromíra Drábka

1. 3. 2010
Odborářské vydírání: Miliony Čechů se patrně ve čtvrtek stanou rukojmími dopraváckých odborů. Budou to všichni, kteří nemají to štěstí, že pracují v oboru, kde by si stávkou mohli vynucovat nespravedlivé požadavky. Stávka tak postihne všechny z nás, kteří platíme za nakoupené zboží či poskytnuté služby daň z přidané hodnoty a kteří se musíme na benefity stávkující menšiny skládat ze svých daní. V tom je totiž podstata celého problému. Nejde totiž o nějaké abstraktní výjimky z daňové soustavy. Na každou režijní jízdenku, na každou ubytovnu zadarmo, na každý zvýhodněný oběd v závodní kantýně se musejí skládat ti, co takovou výhodu nemají.

Za oprávněnou snahu odstranit tento feudálně socialistický přežitek naturálního hospodářství není ani tak úporná snaha zaplnit státní pokladnu děj se co děj, ale především odstranění této do nebe volající daňové nespravedlnosti. Někomu možná připadají tyto benefity jako prkotina. Ve skutečnosti se jedná o půl miliardy korun ve státním rozpočtu. Každý nechť si podle své vlastní fantazie představí, co vše by se dalo za tuto sumu pořídit. A podle toho, jaký rozsah stávka bude mít, můžeme k této sumě připočítat ztráty, která touto vyděračskou akcí utrpí národní hospodářství. Odboráři si musejí být navíc velice dobře vědomi, že deklarovanými důvody stávky se ocitli mimo zákonný rámec toho, co zákon připouští. Odstranění daňových výjimek totiž není nic, co by jen zdálky připomínalo kolektivní vyjednávání. Proto by se měl příslušný soud pondělním trucpodnikem co nejdříve zabývat.

Plánovaná stávka je o to podivnější, že odboroví předáci velice dobře věděli o chystaných změnách v dostatečném předstihu, aniž by tehdy cokoli namítali. Lze jenom spekulovat o tom, co je najednou vedlo ke změně stanoviska. Zda je to skutečně péče o blaho svých členů, nebo zda se stali nástrojem předvolebního boje. Jenom pro pořádek - zavedení odvodů z DPH ve standardní výši zákonných sazeb ještě totiž automaticky neznamená, že benefity budou nutně zrušeny, a odborářští bossové to moc dobře vědí.

Přestože věcné důvody mluví proti, vláda i některé parlamentní strany nakonec kývly na to, že otázku benefitů ještě jednou sněmovna projedná. Ani to ale odborovým předákům nestačí. Ať již nové projednání ve sněmovně dopadne jakkoli, poslanci TOP 09 návrh nepodpoří. Nejenom proto, že jde o nesystémový krok, který by nás vrátil zpět. Vyděračům se totiž neustupuje. Zvláště když si vynucují něco, co jim nepatří, a když si za rukojmí berou většinu národa. Podáte-li jim dnes prst, zítra vám utrhnou celou ruku.

Jaromír Drábek, místopředseda TOP 09
Zkrácená verze: E15, 1. 3. 2010, rubrika: Názory, strana: 19
Štítky
Osobnosti: Jaromír Drábek
Témata: Hospodářství
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme