28. 3. 2012

Obdivuji pana Kalouska. To není vtip, to je pravda pravdoucí. Neobdivuji ho za to, že je v zahraničí uznávaný ekonom a ministr financí, ani za to, že s „knížetem“ dokázali vytvořit novou stranu a oslovit mladé lidi a hlavně je dostat k volbám, jako například mého mladšího syna. Za tyhle věci si ho vážím, ale za ně je neobdivuji.

Obdivuji pana Kalouska za to, že se na nás všechny nevykašle. On už je určitě zajištěný do konce života, lehce by si našel dobře placené místo v nadnárodní instituci a bral peníze, o kterých se mu dnes ani nezdá. Jako pánové Špidla, pozapomenutý Tošovský nebo třeba žhavý kandidát na prezidenta a bývalý komunista pan Fischer. Na rozdíl od nich a dalších více a méně oblíbených politiků, kteří o úsporách jen mluvili, on to myslí vážně. Že nelze žít donekonečna na dluh. Tím se málem stal nepřítelem národa, jak aspoň vyplývá z trapných mejlů, co se potulují po internetu, z diskusí mezi lidmi a určitě i z ohlasů, které svým přiznáním vzbudím.

Obdivuji pana Kalouska. Za to, že vysmíván a nepochopen, stále přináší návrhy na úspory. Všichni vědí, že se musí šetřit, příklad Řecka je dost názorný. Ale nikdo nechce, aby se ho šetření dotýkalo.Někdy mi pan Kalousek připomíná dona Qichota, na rozdíl od něho nebojuje s větrnými mlýny, ale se všemi, co myslí jen na dnes a na sebe. Na rozdíl od Švýcarů, kteří v referendu prokázali, že je pro ně budoucnost důležitější než momentální kus žvance nebo delší dovolená.

Obdivuji pana Kalouska, že se nestal populistou, jak řada dalších. Nebojí se naštvat 2, 5 milionů důchodců tím, že jim navrhne zmrazit růst důchodů. Jasně, bez těch nějakých dvou stovek měsíčně se všem důchodcům zásadně sníží životní úroveň. A než se dostaneme na úroveň některých zemí, kde důchodcům důchody nejen nezvyšují, ale snižují, se asi ti protestující chystají umřít. Pozor – já budu od září taky důchodce, takže mě se to týká taky, to jen pro ty, co mi budou chtít nadávat.

Obdivuji pana Kalouska , který – a musel to vědět předem - určitě naštval statisíce státních úředníků, kteří zejména sedíc v kancelářích těžce a efektivně spravují tento stát . A on by jich chtěl mít méně a dokonce jim méně platit. Šel statečně do toho, i za cenu, že nebudou jeho TOPku volit.

Obdivuji pana Kalouska, že si vyšlápl i na studenty, kteří tvořili v posledních volbách významnou část voličů jeho strany. Chceš studovat , tak si připlať. I tak to stojí stát hodně peněz. Tisíce studentů studují z různých důvodů ( rozhodně ne všichni proto, že se jinam nedostali – to je moje zkušenost )na soukromých školách a platí více. A pozor – většina soukromých škol je minimálně stejně kvalitních a poctivých jako ty státní.

Obdivuji pana Kalouska, že se nezalekl ani učitelů. Jejich práce si vážím, ale zda je školství jediným ostrůvkem efektivního nakládání penězi v našem neefektivním byrokratickém systému, o tom upřímně pochybuji. Zbytečné nákady jsou všude, fakt je, že asi běžný učitel to moc neovlivní. Ale už ředitel určitě ano. A návrh – uč o dvě hodiny týdně více za více peněz – mi nepřipadá vůbec nefér. To už nemluvím o nesmyslném odporu vysokých škol proti celkem rozumné reformě a jakési ztrátě svobody.

Obdivuji pana Kalouska, že chce snížit pro řadu profesí opravdu nesmyslně vysoké paušály. Být živnostníkem není žádná sranda, ale když se mi zdá paušál nízký, mám možnost si vykazovat skutečné náklady, tak o co go … A navíc, znáte živnostníka či jinou osobu samostatně výdělečně činnou, kteří by někdy neudělali něco na černo nebo si do nákladů nenacpali věci, které tam nepatří ?

Dalo by se pokračovat dál, nevím, zda bych vydržela pořád dokola jednat s odbory, které místo aby se staraly o věci, co jim přísluší, štvou populisticky  lidi proti reformám, úsporám a kvalitní budoucnosti všech. Asi by mě nebavilo neustále dokola vysvětlovat, že bez „veverek“ by neprošly žádné užitečné zákony, takže je potřeba se povznést nad průšvihy pana Bárty.  Taky by se mi nelíbilo, že moje, většinou rozumné návrhy, smetají pod stůl koaliční partneři.

Včera jsem sama své sedmaosmdesátileté matce vysvětlovala, že Kalousek jí nechce zvýšit platby za odpad, jak říkali v televizi, ale zvýšit maximální možný limit městům a obcím. To zvýšení jí pravděpodobně provedou její oblíbení socani, co vládnou v Brně a asi díky reformám budou vládnout i nadále, protože většinu voličů zajímá jen ten současný žvanec.

Prostě co je v tomhle státě špatného, za vše může Kalousek.

Fakt toho člověka obdivuji, že se na to nevykašle. Jen mi vadí u něho i u celé vlády, že neumí najít partnera nebo strategii, jak své záměry a kroky vysvětlit lidem. Jednoduše a pravdivě. Třeba by pak nastávající volby a naše budoucnost vypadaly růžověji.

Jan Krutilová

idnes.cz-blog, 28. 3. 2012

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme