Občané mají právo vědět, z čeho je jejich premiér podezřelý

4. 1. 2018

(editovaný přepis rozhovoru s předsedou TOP 09 Jiřím Pospíšilem)

moderátorka

Byla to i TOP 09, kdo žádal na základě zákona o svobodném přístupu k informacím o zprávu OLAFu. Jste spokojen s tím, co ministerstvo zveřejnilo? Do jaké míry je obhajitelný ten argument s trestním řízením?

Jiří POSPÍŠIL, předseda TOP 09

Nejsem s tím příliš spokojený, protože z celé zprávy byl víceméně zveřejněn jeden odstavec, a i odborníci na trestní právo dnes jasně říkají, že celá zpráva mohla být klidně zveřejněna. Měly být případně pouze začerněny osobní údaje a informace, které podléhají speciálnímu právnímu režimu. Nic nebrání tomu, aby zpráva OLAFu byla zveřejněna. Toto říká například do médií i profesor Jelínek, který je vedoucím katedry trestního práva Právnické fakulty. Ze strany ministerstva financí v tom vidím účelovou snahu postupně dávkovat informace ze zprávy OLAFu a tím zmírňovat mediální dopad, který by pro Andreje Babiše mohla mít skutečnost, kdyby se celá zpráva zveřejnila najednou. Je to tedy podle mě taktika ministryně financí ANO, nikoliv nutnost chránit stát a chránit tuto zprávu před názory občanů. Občané mají právo vědět, z čeho je jejich premiér podezřelý.

moderátorka

Jak čtete zveřejněné informace? Zatím je potvrzeno to, že OLAF konstatoval nesrovnalosti a žádá vynětí dotace.

Jiří POSPÍŠIL, předseda TOP 09

Za prvé máme poprvé potvrzeno, že u té dotace není opravdu něco v pořádku. Pokud OLAF říká, že má být vrácena celá dotace, pak z toho odvozuji, že tam nejsou pouze nějaké formální chyby a nesrovnalosti, ale že tam musí být dosti významná a úplně fatální pochybení, která vedou k tomu, že se má celá dotace vrátit. Nedochází pouze k finančním korekcím. Za menší pochybení je třeba vracena jenom určitá částka. Proto je důležité si říci, že ty nesrovnalosti asi opravdu nebudou drobné. Mimo jiné to vyvrací základní tezi, kterou říká Andrej Babiš rád v médiích, že celou kauzu na něj ušila mafie, že to je politický boj proti němu, protože poprvé máme zprávu orgánu, který s českou politikou nemá nic společného, sídlí v Bruselu a je mu upřímně jedno, jak probíhá politický boj na území České republiky.

moderátorka

Mělo by to nějak ovlivnit hlasování o důvěře vládě Andreje Babiše příští týden? 

Jiří POSPÍŠIL, předseda TOP 09

Za prvé si myslím, že poslanci, kteří nebudou chtít Andreje Babiše vydat při hlasování o jeho vydání, to budou nyní velmi obtížně zdůvodňovat, protože to je jasná zpráva nezávislého orgánu. TOP 09 celou dobu říká, že nepodpoří vládu Andreje Babiše, protože si myslíme, že pro Českou republiku není dobré, aby v čele vlády stál premiér podezřelý z takto závažné trestné činnosti. Jak se rozhodnou poslanci ANO, je asi zřejmé. Ti budou dál podporovat svého šéfa. Nejsem tu ale od toho, abych hodnotil jiné politické strany. 

Zdroj: ČT24, 4. 1. 2018

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme