Nový: Náklady spojené s EET jsou výrazně vyšší než přínosy

25. 11. 2022

Proč chcete jednat o úplném zrušení EET a nenecháte to třeba na dobrovolné bázi?

My si uvědomujeme, že pro podnikání je samozřejmě důležité, aby ve společnosti existoval soubor psaných či nepsaných pravidel hry, což v případě psané formy jsou zákony. Musí existovat pochopitelně i kontrola a musí být trestáni ti, kteří pravidla hry porušují. Ale musí se tak dít způsobem, kdy přínosy z této kontroly jsou větší než náklady. A právě v případě elektronické evidence tržeb se za koalici domníváme, že ony náklady spojené s touto formou kontroly jsou výrazně vyšší než přínosy.

Očekáváte, že zrušení projde bez problémů, anebo že bude docházet k obstrukcím? Přece jen ANO má k EET řekněme mateřský vztah.

Vzhledem k tomu, jak probíhalo první a druhé čtení, vůbec nepochybuji o tom, že elektronická evidence tržeb bude dnes zrušena. Zda to bude rychle nebo naopak pomalu v rámci nějakých obstrukcí, to nejsem schopen říci. To je spíše otázka pro naši opozici.

Exministryně financí Alena Schillerová z hnutí ANO řekla, že zrušením EET stát přijde o 13 miliard korun. Je to pravda, nebo je to lichý argument opozice?

S tím já bych v žádném případě nesouhlasil, protože právě z hlediska kvantifikace přínosu EET dokazujeme, že je velmi těžké spočítat ony přímé přenosy. Je to z toho důvodu, že každou národní ekonomiku ovlivňují desítky, respektive stovky nejrůznějších faktorů. A EET je pouze jediným z nich. My tedy nejsme schopni vyseparovat, jak právě ona elektronická evidence tržeb přispěla ke zvýšeným fiskálním příjmům. Samozřejmě tam nějaký přínos je, ale z hlediska konkrétních čísel je to velmi těžké, ne-li nemožné.

A dá se hovořit o tom, že se díky EET dá velmi dobře rozpoznat, kdo, kde, s čím a kdy obchoduje? Prostě co se kde prodává?

Ano, přesně tak. To máte pravdu. V podstatě právě EET tuto formu kontroly umožňovalo, a to se v rámci koalice nedomníváme, že je zcela v pořádku.

Zdroj: RadioZET, 25.11.2022

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme