Nový kloub si Češi rádi zaplatí

14. 6. 2011

Kvalitnější umělý kloub, šetrnější operace křečových žil a hemeroidů. Tři věci, u nichž jsme u doktora ochotní vytáhnout peněženku a připlatit si. Takový je výsledek čerstvého průzkumu zdravotní pojišťovny Metal-Aliance mezi 518 respondenty.

Tzv. nadstandard chce v rámci reformy zavést ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Novela, která leží ve sněmovně, má prolomit zákaz připlácet si na lepší zdravotní péči. Tím se otevře i cesta k tomu, sestavit seznam úkonů, za něž bude třeba v ordinaci platit. Ministr chce, aby byl seznam hotov v září a platil od ledna 2012.

Za kvalitnější umělý kloub by si připlatilo podle průzkumu 78 procent Čechů. Šest z deseti lidí by pak volilo nadstandard v případě šetrnější operace křečových žil či hemeroidů. Na opačném konci žebříčku skončila odlehčená sádra. Pokud bude nadstandardní, o čemž ministerstvo uvažuje, vybralo by si ji pouze 37 procent pacientů.

„Ukazuje se, že vedle rozdělení úkonů na standard a nadstandard lidi zajímá také kvalita poskytované péče. Nejde jim až tak o kvalitnější kloub jako spíše o jistotu, že to udělají v zařízení, které je kvalitní,“ řekl LN ředitel Metal-Aliance a viceprezident Svazu zdravotních pojišťoven Vladimír Kothera.

Lidé by se mohli na nadstandardní péči v budoucnu i připojistit, představuje si ministr zdravotnictví Leoš Heger

Pokud se Hegerovi podaří novinku v podobě standardu a nadstandardu do českého zdravotnictví zavést, mohli by se lidé na nadstandardní péči v budoucnu i připojistit. Z průzkumu vyplývá, že ochota připojistit se je závislá na věku respondenta. Lidé do 29 let jsou ochotnější (57 %) než respondenti nad 60 let (24 %). „Je tu ale problém, zda připojištění budou moci řešit zdravotní, nebo jenom komerční pojišťovny. My bychom o to samozřejmě měli zájem, ale je možné, že regulativy EU nám tuto možnost vůbec nedají,“ nastínil Kothera. I ostatní pojišťovny se připravují na to, že by v Česku existoval seznam placených úkonů. „Jako nadstandard bychom chtěli jednotlivým pojištěncům nabízet alternativní zdravotněpojistný plán. Tato nabídka nebude povinná a bude vždy uzavřena na jeden rok. Pacient bude moci získat bonus formou finanční odměny nebo vyššího finančního krytí, v němž mohou být některé nadstandardní výkony již zahrnuty,“ řekl LN ředitel Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra Jaromír Gajdáček.

Podle něho jde o to, aby byla pro všechny zajištěna akutní zdravotní péče v případech závažného onemocnění nebo úrazů, kdy ani pacient s vysokým příjmem není schopen tuto péči uhradit. Například jeden den na ARO může stát i 250 tisíc korun. „Ostatní zákroky, především plánované, mohou být předmětem diskuse o tom, které budou ze systému vyřazeny a které ne,“ dodal Gajdáček.

Podle VZP je zavedení nadstandardu nevyhnutelné. „Solidarita mezi zdravými a nemocnými, majetnějšími a chudšími je definována velmi široce, až paradoxně asociálně. Není diferenciace a nabídka pojistných produktů ani prostor pro připojištění,“ hodnotí současnou situaci ředitel VZP Pavel Horák.

Ministerstvo zdravotnictví zatím počítá s tím, že připlácení se bude týkat asi půl procenta péče. Zmiňují odlehčené sádry, kvalitnější umělé oční čočky, kloubní náhrady a robotické operace. Seznam nadstandardních úkonů by se měl postupně rozšiřovat. Standard a nadstandard má určit Česká lékařská společnost J. E. Purkyně. Její názory pak budou připomínkovat zdravotní pojišťovny, stavovské komory a pacientské organizace.

Poslancům leží na stole návrh ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09), který chce do českého zdravotnictví zavést takzvaný standard, tedy seznam úkonů, které by byly hrazeny ze zdravotního pojištění, a vedle toho nadstandard, za který by si pacienti připláceli. Ministr má v plánu nechat seznam vytvořit do září a od 1. ledna 2012 by měl začít platit. Většina lidí by si byla ochotna připlatit třeba za kvalitnější umělý kloub, naopak za odlehčenou sádru ne. Vyplývá to z průzkumu zdravotní pojišťovny Metal-Aliance.

Zdroj: Průzkum zdravotní pojišťovny Metal-Aliance, kterého se ve dnech 30. 5. - 4. 6. 2011 zúčastnilo 518 respondentů starších 18 let

Barbora Říhová

Lidové noviny, 14. 6. 2011, Rubrika: Titulní strana, str. 1

Štítky
Osobnosti: Leoš Heger
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme