Nový: Debata o zdanění mimořádných zisků energetických společností a bank je otevřená

2. 8. 2022

(editovaný přepis rozhovoru pro rádio ZET)

Dnes ministerstvo financí informovalo o tom, že schodek státního rozpočtu ke konci července stoupl na 192,7 miliardy korun z červnových 183 miliard. Dokážete určit, co je hlavní příčinou toho, že schodek vzrostl.

Hlavní příčina spočívá v tom, že příjmy státního rozpočtu jsou nižší než výdaje. Příjmy doposud činí okolo 911 miliard. Výdaje jsou bohužel na úrovni 1103 miliard. Odtud vyplývá právě onen schodek ve výši 192 miliard.

Kde se podle vás ten schodek zastaví? Poroste i další měsíc? Jaké jsou vyhlídky?

Předpokládáme, že schodek bude nadále narůstat. Původní plánovaný schodek činil na tento rok 280 miliard, ale vláda už přistoupila k navýšení salda státního rozpočtu. To je v tuto chvíli na úrovni 330 miliard. Po sněmovních prázdninách bychom měli tento návrh schválit.

Letošní červencový schodek je o téměř 87 miliard nižší než schodek loňského rozpočtu. Je to způsobené třeba i tím, že loni se vyplácely podpory a příspěvky v souvislosti s šířením koronaviru?

Řekla jste to naprosto správně. Vyšší salda v minulých letech byla způsobena dopady koronavirové epidemie, to letošní je výrazně nižší. Právě tady hledejme největší rozdíl dnešního stavu oproti stavu před rokem nebo dvěma.

Koaliční vláda před volbami i po nich ujišťovala, že nebude zvyšovat daně. Jaká je ta situace teď? Stále trváte na tom, že se daně zvyšovat nebudou, nebo se jedná o nějakém kompromisu?

V rámci vládní koalice v tuto chvíli probíhá debata o tom, zda některé daně nenavýšit. V tuto chvíli se mi jeví jako asi nejpravděpodobnější daň z mimořádných zisků, což by se týkalo energetických firem a bankovního sektoru. Ale nikoliv sektorová daň, to je něco jiného. Zatím ty debaty jdou tímto směrem, ale ta situace se pochopitelně mění a jaká bude ta definitivní shoda, to teprve uvidíme.

Za 2 týdny začne také fungovat elektronický formulář pro žádost o 5 000 Kč na dítě. Dokážete si představit, co by s rozpočtem udělalo, kdyby byl příspěvek rozšířen na nezaopatřené studenty do 26 let, nebo kdyby se vyplácel každý měsíc?

Kdyby se ten příspěvek rozšířil třeba na studující osoby do 26 let a podobně, tak to bude mít dopady v řádech jednotek miliard. Kdyby ovšem ten příspěvek měl být vyplácen opakovaně každý měsíc, jak to navrhuje opozice, tak tam už jsme v řádech desítek miliard. Tady já bych upozornil na nebezpečí vzniku inflační spirály, což by samozřejmě bylo velmi špatné nejen pro stav veřejných financí, ale také pro vývoj inflace. Bylo by jako kdybychom se oheň snažili uhasit tím, že do něj budeme přilévat benzín.

Když jsme u toho ohně, budou v souvislosti s požárem v Českém Švýcarsku vypláceny nějaké kompenzace?

Mluvíme o tom, ale konkrétní podobu kompenzací vám v tuto chvíli nemohu říci.

Zdroj: radiozet.cz (1.8.2022)

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme