Nováková: Z nocležníků musíme dělat řádné občany

Rozhovor s poslankyní Ninou Novákovou

Do aktivní politiky se brandýská místostarostka Nina Nováková zapojila v listopadu 2009. Už za pouhé čtyři roky to vitální žena, které by její skutečný věk tipoval jen málokdo, dotáhla až do poslanecké sněmovny. Žena mnoha zálib a profesí. I tak lze charakterizovat brandýskou rodačku a velkou lokální patriotku Ninu Novákovou. Poslanecký mandát za "rodnou" TOP 09 nyní poprvé v kariéře staví děvětapadesátiletou místostarostku Brandýsa před rozhodnutí, které ze svých aktivit se na nějaký čas vzdát. První kroky na sebe nenechaly čekat. "Od minulého pondělka už neučím na brandýském gymnáziu," prozradila v původním rozhovoru pro týdeník 5plus2. "Beru to trošku jako oběť, ale už by to opravdu nešlo stíhat. Vzdávám se i mandátu krajské zastupitelky. Naopak si hodlám nechat pozici neuvolněné místostarostky Brandýsa nad Labem a za rok chci opět kandidovat do komunálu."

24. 11. 2013

Co na váš nedávný volební úspěch vůbec říkali vaši studenti?

Shodou okolností vyučuji základy společenských věd, takže jsme se o letošních volbách samozřejmě bavili. Myslím, že mi docela fandili a poslední vyučovací hodiny byly z toho pohledu docela emotivní. Škola mi bude každopádně chybět.

Do "velké" politiky vstupujete podobně jako Věra Kovářová po zkušenostech s "komunálem"...

Ano a myslím si, že je to správná cesta. Je to něco úplně jiného, než usednout ve sněmovně hned po škole někdy v pětadvaceti letech. Zkušenost z různých politických úrovní je podle mě velmi důležitá. Stejně tak musí poslanci zůstat nějaká vazba na region. I proto se chci dál věnovat práci na brandýské radnici.

Spolu s vámi zasedne v poslanecké lavici i další brandýský zastupitel Stanislav Huml z ČSSD. Zvláštní anomálie, co myslíte?

Brandýs je prostě takové politické město. Ve vysoké politice se svého času angažoval také další krajan, někdejší kancléř exprezidenta Václava Klause Jiří Weigel.

Kde vidíte největší současný problém předpolí hlavního města?

Asi největší problém okresů Praha-západ a Praha-východ spatřuji v tom, že mnoho lidí, kteří tam bydlí, nejsou zároveň občany obcí. Těm pak chybějí peníze na rozvoj. Udělat z těch, kteří jezdí za Prahu jen přespávat, řádně přihlášené obyvatele: to je podle mě jeden z nejdůležitějších, ale i nejtěžších úkolů.

Co specifika regionálního školství?

Určitě. Chybí v něm peníze, třídy, jídelny i tělocvičny. Úroveň vzdělání i služeb je přitom neustále srovnávána s hlavním městem a podle mne tohle srovnání vůbec nevychází špatně. Celou věc je třeba řešit ve spolupráci s pražským magistrátem. Nějaké kroky už jsem ostatně sama podnikla.

Nebylo by podle vašeho názoru lepší, aby se předpolí Prahy v budoucnu raději přesunulo pod takzvanou "velkou" Prahu?

Nemyslím si to. Hlavní město by spíše mělo začít vnímat své okolí podobně, jako to dělalo třeba za první republiky. Praha-západ i Praha-východ by nadále měly zůstat součástí Středních Čech a oba kraje by měly začít v některých otázkách co nejintenzivněji jednat. Týká se to například propojení regionální dopravy, ale i mnoha dalších oblastí.

Jaké jsou vaše první dojmy v roli poslankyně parlamentu?

Hlavně jsem nesvá z toho, že už uběhl měsíc a nic se nevyřešilo. Věnuji se tak alespoň pár konkrétním tématům, třeba situaci v Měšicích, v říčanské Olivově léčebně, nebo jsem byla oslovena v souvislosti s občanským zákoníkem, kde se zabývám třeba ochranou spotřebitele.

Zůstane vám při všech povinnostech také troška času na rodinu?

Rodina už si zvykla a naopak vítá, že si díky poslaneckému mandátu maličko uspořádám ostatní život.

Plánujete něco, co byste ráda z nové funkce udělala pro Brandýs?

Tyto úvahy jsem si zakázala, žádné porcování medvěda nechystám.

Jaroslav Šafránek

5plus2.cz, 24. 11. 2013, rubrika: Stalo se

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme