Nováková: Podpora pracujících rodičů musí být větší

6. 4. 2017

(editovaný přepis rozhovoru s poslankyní TOP 09 Ninou Novákovou)

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor

Proč jste hlasovala proti daňovému balíčku, který zvyšuje slevu na dani rodinám s více dětmi? 

Nina NOVÁKOVÁ, členka výboru pro vědu a vzdělávání, PS /TOP 09/

Protože daňová úleva byla v daňovém balíčku, ve kterém byl také snížený paušál pro živnostníky. To byl hlavní důvod. Je třeba říct, že TOP 09 zcela určitě podporuje prorodinná opatření stejně tak jako KDU-ČSL. Ovšem rozlišujeme daňové úlevy, respektive snižování daní, které považujeme za správnou cestu. Jiná věc jsou ale úlevy na odvodech ze sociálního pojištění, protože diferenciace na rozlišování podle počtu dětí se nám nelíbí. 

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor

Rozumím argumentu pana Miholy, že je to i podpora porodnosti. Je to argument pro to, takovou věc schválit?

Nina NOVÁKOVÁ, členka výboru pro vědu a vzdělávání, PS /TOP 09/

Pro nás to dostatečný argument není. První důvod, proč to nepovažujeme za ideální, je, že to trošku předstírá, že se řeší důchodová reforma a že by se tím mohlo vyřešit zrušení druhého pilíře, které tato vláda vůbec nenabídla. Druhá věc je, že kritériem pro snižování pojistného by neměl být počet dětí, protože se tím vůbec nezohledňuje, že jsou lidé, kteří mají velké příjmy a snižování nepotřebují.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor

Podle vás není počet dětí moment, kdy by měly rodiny mít například nižší sociální pojištění, jak říká pan poslanec Mihola, proto, že se podílejí na demografickém vývoji a na tom, že někdo bude jednou platit naše důchody?

Nina NOVÁKOVÁ, členka výboru pro vědu a vzdělávání, PS /TOP 09/

Rozhodně budeme vždy pro snižování daní, protože snižuje i cenu práce. Rodině zůstává více financí a rodina se rozhoduje o tom, jak je bude vynakládat. Vůbec se nedomnívám, že takovéto inženýrství skutečně zařídí, aby měly naše rodiny více dětí. Skoro bych byla v pokušení se zeptat pana Miholy, jestli by pro něj třeba taková věc hrála nějakou roli. Tady se rozevírají nůžky v tom, že v Evropě máme už i tak druhé největší úlevy na daních. Zároveň ale máme velice špatné služby pro rodiny, aby mohly kombinovat práci a rodinu. V tom jsme na tom velmi špatně. TOP 09 se domnívá, že by bylo mnohem lepší prostředky vynaložit na to, aby se dala zkombinovat práce i rodina.

Jiří MIHOLA, předseda poslaneckého klubu, člen zahraničního výboru /KDU-ČSL/

Prorodinná opatření nejsou jenom slevy na dani pracujícím rodičům. Máme komplexní soubor, čili je více záležitostí. Nejde to zužovat jenom na to, že by jedna věc rozhodla. Celý ten komplex může ale nepochybně přispět k tomu, že se rodiny rozhodnou mít více dětí, a to je pozitivní. 

Nina NOVÁKOVÁ, členka výboru pro vědu a vzdělávání, PS /TOP 09/

Správně říkáte, že snažení směřuje k lidem, kteří pracují. Na druhou stranu jsou tady ale lidé, kteří pracují a mají velmi nízké příjmy. Jsou tady samoživitelky a těm ani jedna z těch věcí nepomůže.

Zdroj: Události, komentáře, ČT24, 5. 4. 2017

Štítky
Osobnosti: Nina Nováková
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme