Niedermayer: Výsledek vyjednávání Babiše je neúspěch

Vedení Evropské unie je kompletní. Evropská rada po 50 hodinách vyjednávání našla kompromis a dohodla se na obsazení vrcholných funkcí.  Ve středu se volil šéf Evropského parlamentu a v úterý se rozhodovalo o jménech dalších čtyř vrcholných představitelů. Šéfkou komise se pravděpodobně poprvé v historii stane žena, němka Ursula von der Leyenová. Ale i její jméno musí ještě schválit Evropský parlament.

4. 7. 2019

(editovaný přepis rozhovoru s europoslancem TOP 09 Luďkem Niedermayerem)

Tomáš Drahoňovský, moderátor

Jak hodnotíte jednání Evropské rady? Byl to úspěch?

Luděk Niedermayer, europoslanec /TOP 09/

Podle mého názoru to úspěch z mnoha důvodů nebyl. Byl to velký neúspěch vyjednávání zemí našeho regionu. Podařilo se dosáhnout, vyjednáváním pana Babiše a pana Orbána, toho, že funkce, kterých si na stůl dala Evropská rada hodně, si rozdělili výhradně lidé z velkých členských zemí a Belgie. A to je docela šokující. V Evropském parlamentu se o tom čím dál více mluví, že tam není jediný zástupce zemí východní a střední Evropy. To si myslím, že je obrovský problém, protože jakkoliv jsme všichni Evropané, tak velké a silné země použily své postavení k tomu, aby získaly pozice pro své politiky. Druhý problém, který vznikl, a je velmi patrný v Evropském parlamentu, je názor většiny poslanců, že Evropská rada si ukousla velký kus koláče a začala rozhodovat o věcech, které jí nepřísluší. Například součástí té dohody byla i dohoda o tom, kdo bude šéfem Evropského parlamentu. Té se sice dnes Evropský parlament vzepřel, ale fragmenty této dohody stále jsou. Došlo dokonce k určitému vybízení, jak by měl vypadat vnitřek Evropské komise, což jednak spadá do kompetence nového šéfa Evropské komise, a je to také otázka jednání, do kterých patří Evropský parlament. Čili obrazně řečeno, a řekl to jeden z německých poslanců, že teď už jenom zbývá, abychom vzali klíče od Evropského parlamentu a donesli je ministrům, ať si dělají, co oni chtějí. Ten hlavní problém vidím v tom, že se nám podařilo zcela promarnit možnost, aby region střední a východní Evropy měl slovo v tomto rozhodování. Já jsem vůbec nepochopil, čeho chtěl pan premiér Babiš dosáhnout, slyšel jsem pouze to, že chtěl něčemu zabránit.

Tomáš Drahoňovský, moderátor

Nepovede to například k silnějšímu portfoliu pro Věru Jourovou, tím, že jsme se dobrovolně vzdali kandidatury někoho, kdo by možná neměl šanci na úspěch v soupeření se silnějšími státy?

Luděk Niedermayer, europoslanec /TOP 09/

Myslím si, že to nebyla otázka souboje mezi Českou republikou a zbytkem Evropské unie. Bylo třeba, aby se členské země, ty nové a menší, spojily, a aby měly při rozhodování o těch mnoha významných postech alespoň nějakého zástupce. Připomínám, že šéfem Evropské rady byl Donald Tusk, který pocházel z Polska, v Evropské komisi měli velmi významné slovo představitelé zemí takzvané nové Evropy. A teď pouze slyšíme, že šéfka Evropské komise bude, podle mého názoru, velmi perspektivní německá politička a další dva významné posty obsadí paní Vestagerová a pan Timmermans. Myslím si, že z hlediska dopadu na region je to debakl a mě to velmi nemile překvapilo.

Tomáš Drahoňovský, moderátor

Do čela Evropské centrální banky by se měla poprvé postavit francouzská politička Chirstine Lagardeová, nynější šéfka Mezinárodního měnového fodu. Co čeká měnovou politiku od Evropské centrální banky pod jejím vedením?

Luděk Niedermayer, europoslanec /TOP 09/

Já tuto nominaci velmi vítám, stejně tak jako nominaci řadu dalších lidí v tom balíčku. Myslím si, že je dobré si uvědomit, že Evropská centrální banka není jen jedna z centrálních bank, je to jedna ze dvou nejvýznamnějších centrálních bank tohoto světa. A je velmi dobře, když v jejím čele nebude stát lokální centrální bankéř, který by nastoupil na základě dohody představitelů členských zemí, ale bude tam opravdu autorita na světovém ekonomickém hřišti, a to si myslím, že Christine Lagardeová bude. Z tohoto hlediska to z mého pohledu vypadá velmi dobře. Jinak tedy souhlasím s tím, co zaznělo od řady ekonomů. Myslím si, že vlak měnové politiky je rozjetý. Možná je ta praxe trochu komplikovanější, než jsme si před dvěma lety mysleli, protože přece jenom k určitému brzdění ekonomického růstu dochází, a tudíž nejsme jednoznačně v té fázi normalizace měnové politiky, kterou už léta ekonomové a já očekáváme. Ale může se stát, že měnová politika se opět dostane do situace, kdy se bude snažit podporovat ekonomickou aktivitu. To se dá těžko odhadnout, ale uvnitř Evropské centrální banky jsou zdatní ekonomové, kteří ve spolupráci s národními centrálními bankami umí provést, myslím si, velmi dobré ekonomické analýzy. A myslím si, že Christine Lagardeová tomu dodá další kreativitu, která se bude velmi hodit. Čili já tuto nominaci jednoznačně vítám. 

Zdroj: 90´, ČT24, 3.7.2019

Štítky
Osobnosti: Luděk Niedermayer
Témata: EU, Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme