Niedermayer: Výrok Babiše o záchranném fondu EU je nezodpovědný a hloupý

Téměř 14 bilionů korun by mělo být v záchranném fondu na obnovu unijní ekonomiky, se kterým přišly Francie a Německo. Premiér Andrej Babiš s tím nesouhlasí. Říká, že nevidí důvod, proč by Česká republika měla ručit za země, které v rámci krize jednaly nezodpovědně. V pořadu 360° Pavlíny Wolfové o tom diskutovali europoslanec TOP 09 Luděk Niedermayer, bývalý ministr financí Ivan Pilný a viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar, podle kterého by si členské státy EU měly především pomáhat.

22. 5. 2020

Mrzí mě to, co řekl pan premiér. Neuvědomuje si, že velké země by se k tomu mohly postavit stejně. To by potom mohlo být italskému premiérovi jedno, jak jsou na tom chudší státy, například Česká republika,“ vyjádřil svůj postoj k výroku Andreje Babiše europoslanec Luděk Niedermayer. Výroky českého premiéra považuje Niedermayer za „nezodpovědné a – omlouvám se, že řeknu to slovo – hloupé“. Podobný názor na vzájemnou pomoc členských států EU má i Radek Špicar: „Já jsem přítelem toho, aby v EU nevládly velké státy. Rozhodovat o tom, co bude, by mělo všech 27 států společně,“ řekl viceprezident Svazu průmyslu a dopravy.

Bývalý ministr financí Ivan Pilný si myslí, že je dobře, že se Evropa k problému vůbec nějak staví. „Je důležité si uvědomit, že jde zejména o program ekonomický a ne sociální. Evropská unie se musí sjednotit a stát se konkurence schopnou,“ uvedl Pilný. O tom, že členské státy EU by měly držet pospolu, jsou přesvědčeni i Niedermayer a Špicar. „Dnes neexistuje nic jako německá ekonomika, ale pouze evropská ekonomika,“ uvedl Niedermayer.

Pomohlo by z krize euro?

V druhé části diskuze debatovali hosté pořadu 360⁰ Pavlíny Wolfové na téma inflace, kterou má momentálně Česká republika v Evropě nejvyšší. V dubnu činila 3,3 procenta. „Je to nepříjemná situace. Na vině je zejména oslabení koruny vůči euru. Česká republika je na exportu závislá. Když u nás nikdo nenakupuje, je to problém,“ míní Špicar. S ním souhlasí i Ivan Pilný a zároveň doufá, že současná míra inflace je pouze dočasná.

Nakonec se odborníci vyjádřili i k otázce vstupu České republiky do eurozóny. Zatímco podle Pilného není u nás změna měny na pořadu dne, Špicar a Niedermayer si myslí, že euro by Česku ekonomicky výrazně pomohlo. „Naše ekonomika je srovnatelná s tou Slovenskou, ale tam mají inflaci výrazně nižší a ekonomika jim klesá pomaleji. Pokud bychom měli také euro, podniky by nemusely řešit vedle snížené poptávky i výkyvy koruny,“ vysvětlil Niedermayer. Špicar dodal, že s eurem by se český export zbavil nepředvídatelnosti, která exportérům nepomáhá.

Podívejte se na celý rozhovor s europoslancem TOP 09 Luďkem Niedermayerem

Zdroj: CNN Prima News, 21.5.2020

Štítky
Osobnosti: Luděk Niedermayer
Témata: Hospodářství
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme