Niedermayer: Náš hlavní ekonomický partner je EU, ne Čína

29. 3. 2018

(editovaný přepis rozhovoru s europoslancem TOP 09 Luďkem Niedermayerem)

Tomáš DRAHOŇOVSKÝ, moderátor

Byla návštěva Si Ťin-pchinga a přístup české strany k monumentální epizodě chyba, když teď vidíme, jaký ekonomický efekt to mělo?

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/

Myslím, že je to chyba. Výsledky jsou až tragikomické. V české politice se velmi často prosazují názory, které vedou k tomu, že ten, kdo je naším hlavním spojencem a hlavním ekonomickým partnerem, to znamená Evropská unie, je potlačován na okraj a stále hledáme alternativy, rozvíjení politického a ekonomického partnerství s někým jiným. To bylo koneckonců i Rusko, které bylo velkou ikonou některých podnikatelů a socialistů. Prezident Zeman do toho přinesl Čínu. Místo toho, abychom hledali zdroj naší stability a prosperity tam, kde je, tak se vydáváme do velmi podivných dobrodružství, které se v tomto případě opravdu zvrhly až do ekonomické a politické frašky.

Tomáš DRAHOŇOVSKÝ, moderátor

Jsou to 2 měsíce zpátky, kdy Britové ohlašovali násobně větší čínské investice, než byly v České republice. Není to dvojí metr? 

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/

Já myslím, že to dvojí metr není. Jsou tady konkrétní investice, které se měly podle názoru pana prezidenta odehrát a neodehrály. Nebyly to žádné investice, byly to akvizice, které tady nevytvářely žádnou přidanou hodnotu, žádné zvyšování bohatství. Navíc politická afilace některých našich politiků s jednou konkrétní firmou, která je, jak se ukazuje, docela chatrná a diskutabilní, je něco, do čeho by anglická královna nešla. Byla řeč i o kancléřce Merkelové. To jsou všechno politici, kteří velmi intenzivně vyjednávají vývozy svého zboží do Číny. Známá je třeba diplomacie ohledně letadel, kdy se jak Amerika, tak Evropa předhánějí, kdo prodá víc Boeingů a kdo víc Airbusů. Němci mají řadu technologií, které čínské hospodářství potřebuje, ať už to jsou rychlé vlaky nebo vyspělé technologie. Ostatní politici tam nasazují velké páky. U nás to tak úplně nebylo. U nás se prezident Zeman hodně orientoval na podporu investic jednoho českého investora v Číně, které navíc nijak nesouvisely s fungováním naší ekonomiky. Čili myslím, že ty rozdíly jsou obrovské.

Tomáš DRAHOŇOVSKÝ, moderátor

Na druhou stranu, ona společnost CEFC měla být jedním z hlavních konstruktérů nové Hedvábné stezky, což bylo posvěceno i z nejvyšších míst. Nebylo to třeba nejasné už ze začátku?

Luděk NIEDERMAYER, europoslanec /TOP 09/

Mně to bylo od začátku nejasné. Já jsem o tom koneckonců od začátku psal. Společnost, která koupí pivovar, zároveň koupí ocelárnu, k tomu si koupí kus aerolinek, fotbalový klub a pár vybraných nemovitostí, je pro mě naprosto nečitelný partner. Podle mě je to typický finanční investor, který z nějakého důvodu příliš sofistikovaně neinvestuje. Vypadá to, že spíš byly na tyto jednotlivé firmy nějaké vztahy. Určitě si nemyslím, že to je firma, která v této ekonomice vytvořila velkou přidanou hodnotu. Pokud odejde, jako že si myslím, že začne odcházet, tak to, že neprodávají svoje nemovitosti, pravděpodobně souvisí s tím, že ty nemovitosti jsou zastavené české bance, která část těchto investic financovala. Takže prodej těchto nemovitostí bude mnohem komplikovanější. Pokud by došlo k nějakému stažení, tak v tom nevidím pro naši ekonomiku žádnou škodu. Možná, že jednou přijdou firmy z Číny, které budou technologicky vyspělé, které opravdu použijí Českou republiku jako můstek pro vstup na evropský trh. Myslím si ale, že to bude vypadat úplně jinak než nákup, který vypadá, jako když přijdete do cukrárny a řeknete: "Já chci kousek toho, toho a toho."

Zdroj: 90', ČT24, 28. 3. 2018

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme