Niedermayer: Babiš dělá neskutečně chyb, brzdí záchranu krajiny, kroky vlády by měl řešit Ústavní soud

Na Evropskou unii bychom měli být hrdí, ztělesňuje to, co se v Evropě povedlo, říká europoslanec a ekonom Luděk Niedermayer. Musí podle něj mít odvahu řešit to, co přijde, někdy i tvrdě a rozhodně. Jedním z velkých témat bude klimatická změna, kde je na místě motivovat lidi a firmy i daněmi. Sucho je teď téma i v Česku, ale přístup vlády je komický. Babiš bude podle Niedermayera do poslední chvíle zásadní změny brzdit.

13. 8. 2019

Žádný politik si nemůže dovolit říct, že sucho není problém, ale o zemědělství se vláda bavit nechce, říká Luděk Niedermayer. Jde o zájmy premiéra spojené i s dotacemi pro velké firmy. Prodlužovaní situace o každý jeden den přitom vše zdražuje, bude to prý stát opravu hodně. Vláda se možná chová i protiústavně a rozhodnout by podle Niedermayera měl Ústavní soud. Stát by se totiž měl chovat šetrně ke krajině.

V Česku proběhl jeden z nejrychlejších obratů od růžových brýlí k realistickému pohledu, tvrdí Niedermayer. Vláda zjistila, že nebude mít peníze na své sliby, a přišla až hysterická reakce. Stabilita je přitom zásadní, i v souvislosti s hrozbou ekonomické krize. Podle Niedermayera si premiér myslí, že sám vyřeší jakýkoliv problém, což vede k velkému množství chyb a špatným výsledkům.

Česká ekonomika přitom není na další roky připravená. Politika zaspala, třeba v pohledu na energetiku, a hrozí taky, že se staneme šampionem v odcházející technologii. Jde o výrobu aut. Elektroauta jsou podle Niedermayera budoucnost, která prostě přijde. Provozování takového auta se prý vyplatí už dnes. Česko miliardy, které dostalo na dohnání Evropy, vyházelo namísto toho, aby investovalo třeba do ekologické veřejné dopravy.

Jaké nové vážné hrozby jsou před evropskou ekonomikou? Proč bychom možná měli míň nakupovat a víc přemýšlet o tom, za co utrácíme? Jaký instinkt chybí Luďkovi Niedermayerovi? A proč se nechce zapojovat do domácí politiky?

Podívejte se na celý rozhovor s europoslancem TOP 09 Luďkem Niedermayerem. 

Zdroj: Reflex.cz, 13.8.2019

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme