Není důvod mít v Rusku velvyslance, říká Kolář

15. 9. 2023

Místopředseda výboru sněmovny pro evropské záležitosti Ondřej Kolář (TOP 09) si myslí, že Česko nemá důvod, proč mít v Rusku velvyslance. Mělo by si podle Koláře přestat namlouvat, že významně přispěje k dialogu s Moskvou. Za velkou chybu považuje, že Česko umožnilo ponechat ruského velvyslance v Praze.

„Problém je, že my v té debatě trochu předbíháme“ míní Kolář. „Bylo by dobré, kdyby se tato debata otevřela tím, že ministerstvo zahraničí nebude říkat, že to je něco tajného, (…) a řekne, že je potřeba si říci, co vlastně od vztahů s Ruskou federací v tuto chvíli očekáváme, a co očekáváme do budoucna,“ prohlásil.

Vhodné by podle něj také bylo nejprve stanovit, o čem chce Česko s Ruskem hovořit. Až poté by měla přijít debata o tom, zda Česká republika potřebuje v Rusku velvyslance, podotkl. „Zastoupení, které tam máme teď, je, myslím, adekvátní situaci — nevidím důvod, proč bychom tam měli mít velvyslance.“

V České republice je dle Koláře zažitá mylná představa, že bez velvyslance není diplomacie. „Není tomu tak. Diplomacie má mnoho nástrojů, kterými funguje. Velvyslanec je jen jedním z nich,“ upozornil.

Na dotaz, z jakého důvodu má tedy velvyslance v Rusku třeba Velká Británie či Německo, Kolář sdělil, že Česko je oproti těmto zemím v jiném postavení. „Jsou i státy, které tam velvyslance nemají, které přikročily k vyhoštění ruského velvyslance ze svého území,“ připomněl.

Česko se podle něj navíc dostalo do „zvláštní pasti“, protože ponechalo ruského velvyslance v Praze. „To vidím jako velmi výraznou chybu,“ prohlásil Kolář.

ČT24, 12.9.2023

Štítky
Osobnosti: Ondřej Kolář
Témata: Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme