Nebudu tolerovat plýtvání

Rozhovor s ministrem kultury Jiřím Besserem

27. 8. 2010

* LN Dost rychle po začátku úřadování jste odvolal šéfa Národního technického muzea, vyslal auditory do tří příspěvkových organizací. Proč tak razantní nástup?

Slyšel jsem, kde všude jsou problémy. I novináři se mě ptali, co s tím budu dělat. Tak jsem to začal řešit. Dělám si ekonomickou a personální inventuru, abych věděl, v jakém stavu resort přebírám.

* LN Je snad ve špatném stavu?

Řadě lidí se moje kroky nelíbí. Měli zajetý svůj klid a pohodlí a my jsme se jim do toho nabourali. Pokud se ukáže, že to někde funguje dobře, budu jenom rád. Ale jakmile zjistím, že má někdo jakési vedlejší úmysly, které se neslučují s tím, jak má nakládat se státními penězi, nebude tady. Na ministerstvu si lidé stěžují - „on říká, že to děláme špatně“. Ale to já netvrdím. Jen vidím, že byli špatně řízení. Chci nastavit všem podmínky, aby si mohli spravovat jen svůj rank a věděli, kdo je za co zodpovědný.

* LN To vypadá, že nejste spokojený téměř s ničím. Co všechno chcete ještě měnit?

Když jsem nastoupil do úřadu, ptal jsem se - kdo má tohle či tamto na starosti? Odpověď byla, že neví. Nebo jsem žádal soupis majetku ministerstva. Odpověď: nevíme, jestli je. Přece není problém v době počítačů vyjet soupis majetku. A ministerstvo to neumí? To je asi něco špatně. Nyní řešíme rozpočet na rok 2011 a nejzávažnější věci -Národní galerii nebo technické muzeum. Další věci musí jít postupně.

* LN Kontrola tedy zamíří i jinam?

Náměstci na poradě požadovali audity ve čtrnácti organizacích z třiceti. Může se tou kontrolou ušetřit daleko víc peněz, než nyní často v těch organizacích zbytečně odtéká. Myslím ale, že jich určitě bude méně. Vytvořili jsme seznam, co je potřeba nejdříve. Paralelně s tím kontroluji výsledky interních auditů v posledních dvou letech a nálezy Nejvyššího kontrolního úřadu. Je zajímavé, že to jsou nálezy projednávané vládou, a zjistil jsem, že jsou v nich takové věci, že tím jeden audit ušetřím, protože nás v řadě případů nasměrují.

* LN Jaké problémy to jsou, o kterých jste se dosud dozvěděl?

Třeba se ke mně dostalo z České filharmonie, že jsou tam hráči na živnostenský list. A když mají zrovna kšeft někde v kavárně, pošlou za sebe náhradníka. Jak potom takové těleso může vypadat? Je potřeba jim nechat svobodu v tom, co umí -dělat výstavy, koncertovat, hrát divadlo. Ale musím se na to podívat očima správce veřejných peněz a zkontrolovat, zda se neplýtvá.

* LN Naznačil jste, že by se mohly zastavit opravy Klementina. Hrozí totéž Národnímu muzeu?

Stará budova muzea rekonstrukci nutně potřebuje. Otázka je, zda je v dlouhodobém hledisku dobrý záměr předělávat budovu Národního shromáždění. Budu o tom s ředitelem jednat. Jestli je ten projekt dobře veřejně projednaný a posouzený, tak proč by se zastavoval. Uvidíme, byl tam také audit, tak se chci podívat na výsledky.

Jana Sotonová

Lidové noviny, 27. 8. 2010, Rubrika: Domoc, Strana: 3

Štítky
Osobnosti: Jiří Besser
Témata: Kultura
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme