Nadstandardy první vlny se pacientům vyplatí

16. 11. 2011

První soupis nadstandardních výkonů obsahuje celkem 15 položek. Podle materiálu, který má Česká televize k dispozici, se v počáteční fázi nejedná ani tak o drahou péči a výkony, ale spíše o úkony každodenní lékařské péče. A v těchto případech bude dokonce nadstandard levnější, než je dnešní běžná praxe. Ministerský návrh musejí ještě definitivně posvětit odborníci, za vybrané nadstandardy by si pak lidé mohli připlatit od začátku příštího roku.

"Týkají se tří kategorií - lehkých sáder, operací očních čoček a očkování," okomentoval seznam pro ČT mluvčí ministerstva spravedlnosti Vlastimil Sršeň. Třeba v případě očkování pokud chce dnes pacient nějakou lepší proti tetanu, sezónní chřipce nebo pneumokokovi, musí ji uhradit celou. Tyto injekce se nyní přesouvají do nadstandardu. První propočty ukazují, že třeba tetanové vakcíny zlevní až o několik stovek. "Rodiče by uhradili rozdíl mezi povinnou a nepovinnou vakcínou, čímž by ušetřili přibližně 600 korun," komentuje změnu dětská lékařka Renáta Růžková. Podle Sršňových slov doplatí pacient rozdíl mezi tím, co hradí zdravotní pojišťovna a tím, co si sám vybere.

Připlatit si rozdíl mezi cenami standardu a nadstandardu budou moci i pacienti třeba se šedým zákalem nebo vadami rohovky. Na seznam míří i některé čočky. Stejně tak v případě výběru mezi klasickou a odlehčenou sádrou se situace změní. Cena umělé sádry se pohybuje podle velikosti od pěti set do tisíce korun. Pokud se pacient nově rozhodne právě pro odlehčenou sádru, opět ušetří asi polovinu toho, co nyní.

Podle pojišťoven se pacienti zbytečného papírování a běhání s účtenkami bát nemusejí. Platit budou rovnou v ordinacích. "Doplatí cash nebo hotově jenom rozdíl ceny a zbytek vyřídí pojišťovna se zdravotnickým zařízením," řekl prezident Svazu zdravotních pojišťoven ČR Jaromír Gajdáček.

kul

ct24.cz, 16. 11. 2011

Štítky
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme