Müllerová: Změny smluv k Skartám vyžadují změny zákonů

Ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová ve čtvrtek poslancům odmítla sdělit výsledky jednání s Českou spořitelnou o budoucí podobě sKaret. Zdůvodnila to tím, že je představí až v pátek společně s premiérem Petrem Nečasem (ODS) a šéfem spořitelny Pavlem Kysilkou. Prozradila jen, že kritizovanou smlouvu se spořitelnou o provozování sKaret nebude možné upravit bez změn právních norem.

6. 12. 2012

"My skutečně dneska jsme zanalyzovali situaci, že nemůžeme smlouvu měnit, aniž bychom přistoupili k určitým legislativním změnám," uvedla bez dalších podrobností ministryně. Potvrdila jen snahu o to, aby výplata sociálních dávek nebyla možná pouze prostřednictvím sKaret. "Skutečně usilujeme o to, aby bylo možné získat i další možnosti výplaty nepojistných dávek," uvedla.

Cílem jednání bylo nalézt shodu všech zúčastněných. "Shoda byla nezbytná i s panem premiérem a ostatními členy vlády tak, abychom se vzájemně nepřekvapovali i v určitých vyjádřeních," uvedla Müllerová. Reagovala tak na někdy rozdílné výroky účastníků jednání o budoucnosti projektu v uplynulých dnech.

V jednáních byla podle Müllerové "při našich dalších úvahách" brána v potaz vyjádření ombudsmana Pavla Varvařovského, podle něhož by sKarta neměla mít zároveň identifikační i platební funkci a její převzetí není povinné. Ohled byl brán i na výhrady Úřadu pro ochranu osobních údajů k předávání osobních údajů držitelů sKaret.

"V současné době probíhá na ministerstvu práce a sociláních věcí kontrola, která se touto otázkou zabývá," dodala Müllerová.

ČTK

aktualne.cz, 6. 12. 2012

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme