Müllerová: Ta karta vám může usnadnit život

Rozhovor s ministryní práce a sociálních věcí Ludmilou Müllerovou

7. 1. 2013

Pro koho je sKarta tedy povinná?

Jako identifikační průkazka je sKarta povinná pro všechny občany, kteří pobírají sociální dávky nebo podporu v nezaměstnanosti. Myslím, že je to moderní a efektivní nástroj, který může jejím uživatelům usnadnit život. Za velmi důležité považuji, že je platební funkce sKarty dobrovolná. A také fakt, že lidé se zdravotním postižením mohou prostřednictvím nové sKarty vybírat peníze zdarma na pobočkách České spořitelny. Navíc jsou od ledna zdarma i všechny výběry ze spořitelních bankomatů, kterých mají držitelé sKaret k dispozici celkem 1360.

Karty jsou chráněny proti exekucím. Znamená to tedy, že jako dlužník mohu přijít o všechny peníze, ale dávky, které mi chodí na sKartu, jsou nedotknutelné? A co když ještě sKartu nemám, to pak státní příspěvky nejsou chráněné?

Ano, je to tak, peníze na sKartě už nepodléhají exekucím. Naopak na dávky, které lidé získají přímo na svůj účet nebo složenkou, se exekuce vztahují. Právě kvůli tomu, že je v poslední době velkým problémem rostoucí zadluženost domácností, jsme o exekucích jednali s Exekutorskou komorou. Chceme lidem v obtížné životní situaci pomoci a výsledkem je právě dohoda o sKartě.

Původně měly být dávky čerpány pouze přes tuto kartu, v tom ale došlo ke změkčení. Odkdy budou moci příjemci získávat své peníze i prostřednictvím složenky?

Čerpat dávky také prostřednictvím poštovní poukázky bude možné asi od poloviny roku. Do té doby se změní zákony tak, aby to bylo možné. V současné době totiž mohou lidé, kteří si převzali sKartu, získat pomoc státu převodem peněz na svůj účet nebo si je mohou vybrat v bankomatech. Za posílání dávek složenkou nebudou muset platit klienti, kteří čerpají dávky v hmotné nouzi. Budeme upravovat také smlouvu s Českou spořitelnou.

Dá se jednoznačně říci, že se neplánuje povinná výplata důchodů přes sKarty?

Důchody se přes sKartu rozhodně vyplácet nebudou.

Jan Exner

Blesk, 7. 1. 2013, rubrika: Servis, str. 13

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme