Müllerová: Šance pro odpovědné

Komentář ministryně práce a sociálních věcí Ludmily Müllerové

(Ad Premiér Nečas má špatnou kalkulačku, E15, 21. 11., str 13) Ve svém komentáři se David Klimeš zabývá výhodností druhého pilíře a zpochybňuje výpočty důchodové kalkulačky z dílny MPSV.

27. 11. 2012

Přitom zapomíná, že výhodnost nelze měřit jen podle odhadu výnosu. Základním pravidlem zodpovědného hospodáře je rozdělit rizika. V Česku však podíl příjmů důchodců ze státního pilíře dosahuje 95 procent, což přináší velkou zranitelnost našemu důchodovému systému. Vláda nabízí možnost, jak se odpovědní občané mohou zajistit na stáří.

Vstup do druhého pilíře je dobrovolný a každý se může zajistit sám po své linii. Pokud se však taková investice ukáže jako neúspěšná, nelze obviňovat stát a chtít po daňových poplatnících náhradu. Stát nabízí možnost spořit si v regulovaném pilíři.

Autor komentáře zapomíná i na další výhody. Účastníci budou mít prostředky na svém účtu, ne v přerozdělovacím procesu. Prostředky budou podléhat dědictví. Posiluje se tím princip zásluhovosti, který v prvním pilíři téměř neexistuje. Důchodová kalkulačka představuje poctivý pokus o odhad výnosů. Odhad, který je postaven na určitých předpokladech, o kterých lze diskutovat. Avšak ne jen jedním směrem. Může se stát, že budoucí vlády nebudou schopny zajistit dosavadní zvyšování důchodů z prvního pilíře a budou muset přikročit ke zmrazení či dokonce snižování. Druhý pilíř se pak může ukázat jako ještě výhodnější.

Ludmila Müllerová
ministryně práce a sociálních věcí

E15, 27. 11. 2012, rubrika: Názory, str. 15

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme