Müllerová: Nový ukazatel nic neskrývá

Komentář ministryně práce a sociálních věcí Ludmily Müllerové

Ad LN 9. 2.: Stát zatajil rekordní nezaměstnanost

13. 2. 2013

Od letošního roku zavádíme nový ukazatel míry nezaměstnanosti. Pod názvem "Podíl nezaměstnaných osob" se rozhodně neskrývá nic víc než fakt, že srovnáváme počet lidí bez práce s počtem obyvatel stejného věku. A ne jako doposud jen ekonomicky aktivních, jak hodnotila míra registrované nezaměstnanosti. V médiích se objevilo vůči novému ukazateli několik výhrad, na které bych ráda zareagovala.

Rozhodně nikdo z nás nemá v úmyslu opticky a „uměle“ snižovat míru nezaměstnanosti a vytvářet jakousi růžovou realitu. Počet lidí, kteří nemají práci, v posledních měsících roste a žádná změna metodiky na tom nic nezmění. Těžko by šlo skrývat tento negativní trend, jak se někteří mylně domnívají. Ten se nijak v novém ukazateli nemění a časová řada bude srovnatelná hluboko do minulosti.

Skutečným důvodem změny ukazatele nezaměstnanosti je dohoda s Českým statistickým úřadem (ČSÚ), se kterým naše ministerstvo spolupracuje při získávání dat o trhu práce. Zatímco informace o nezaměstnaných získáváme sami z Úřadů práce ČR, data o zaměstnaných čerpáme ze statistik ČSÚ. A právě tady přichází určité komplikace. Statistici své údaje člení pouze na úroveň krajů, ty naše (z úřadů práce) rozeznávají úroveň okresů a obcí. ČSÚ také získává data méně často (například čtvrtletně), zatímco my informace aktualizujeme každý měsíc. Nový ukazatel je navíc snadněji interpretovatelný a odstraňuje možnost záměny s obecnou mírou nezaměstnanosti, kterou počítá ČSÚ na základě Výběrového šetření pracovních sil.

Pokud někdo namítá, že Podíl nezaměstnaných osob se v zahraničí příliš nepoužívá, musím upřesnit, že pro mezinárodní srovnání se používal a používá právě ukazatel obecné míry nezaměstnanosti zveřejňovaný ČSÚ. A "Míra registrované nezaměstnanosti" sloužila naopak pro tuzemské potřeby. Nový "Podíl nezaměstnaných osob" se ukazateli ČSÚ přibližuje více než míra registrované nezaměstnanosti a nijak přitom nesnižuje kvalitu výpovědi o trhu práce v naší zemi.

Ludmila Müllerová
ministryně práce a sociálních věcí

Lidové noviny, 13. 2. 2013, rubrika: Názory, str. 11

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme