Müllerová: Držitelé sKaret se nemusí bát, že údaje o nich někdo zneužije

Rozhovor s ministryní práce a sociálních věcí Ludmilou Müllerovou

8. 2. 2013

Kritika na projekt sKaret se valí ze všech stran. Souhlasíte alespoň s některými námitkami senátorů ČSSD, kteří ho napadli u Ústavního soudu?

Chápu opoziční politiky. Ti přece nebudou chválit práci koalice. Vadí mi ale, že za každou cenu vyvolávají v lidech atmosféru strachu z nových věcí, které vláda zavádí a nabízí lidem. Já se od svého nástupu do funkce snažím tento projekt přizpůsobit tak, aby byl pro občany lepší službou, a také vyhovět námitkám Úřadu pro ochranu osobních údajů, ombudsmana a dalších.

Právě Úřad pro ochranu osobních údajů konstatoval, že vaše ministerstvo práce a so -ciálních věcí nezákonně předává osobní údaje o příjemcích dávek soukromému subjektu. Co s tím hodláte dělat?

Žádný občan, který dnes už používá sKartu nebo se pro ni chystá na úřad práce přijít, se rozhodně nemusí bát, že jsou jeho osobní údaje v ohrožení. Informace, které dostává k dispozici Česká spořitelna, ještě navíc chrání zákon o bankách, tedy podléhají bankovnímu tajemství. Úřad pro ochranu osobních údajů požaduje, abychom do konce června vypsali do zákona údaje, které potřebujeme k výrobě sKarty. Na těchto úpravách zákonů právě intenzivně pracujeme.

Jaký je význam sKaret jako identifikačních průkazů v době, kdy se zavádějí elektronické občanské průkazy?

Rozhodně si nemyslím, že jde o zbytečný produkt, naopak. SKarta se bude používat jako identifikační průkazka, jako platební kartu ji dál budou využívat jen ti lidé, kteří budou sami chtít. Důležité je, že peníze od státu na sKartě nepodléhají exekucím a že sKarty ve výsledku výrazně zrychlí komunikaci a výměnu informací mezi lidmi a úřady práce. Usilujeme o to, aby veřejnost sKartu vnímala jako moderní nástroj, který jí usnadňuje život a státu šetří peníze, což jsou v konečném důsledku peníze lidí.

ODS upozornila, že na úřadech práce chybějí čtečky. Kolik budou stát?

Kritika ODS, nebo spíš její jedné z poslankyň, je pro mě nepochopitelná. S panem premiérem jsem uzavřela dohodu o tom, jak změníme sKarty, a tuto dohodu naplňuji. Co se týká čteček karet, které budou sloužit k identifikaci klienta, dodavatele vybereme v transparentním výběrovém řízení. Nedá se předjímat, kolik budou tyto čtečky stát, ale určitě bude jedním z rozhodujících kritérií především cena. Úřady práce by měly být tímto zařízením vybaveny ještě v letošním roce.

(svj)

Právo, 8. 2. 2013, rubrika: Zpravodajství, str. 4

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme