Müllerová: Budu bojovat za nepovinné sKarty

Rozhovor s nastupující ministryní Ludmilou Müllerovou

14. 11. 2012

Před pátečním jmenováním do funkce ministryně jste debatovala s premiérem Nečasem. Na čem jste se domluvili?

Mluvili jsme o tom, jaké mám představy o vedení ministerstva. Pan premiér je bývalý ministr práce a sociálních věcí. Velmi odborně se mnou polemizoval a rozebíral jednotlivá témata, ať šlo o sKartu, nebo o dotace do sociálních služeb.

Právě sKartu všichni kritizují, jak se k ní postavíte?

Podle mého je to už trochu psychóza, že kartu všichni kritizují. Je to proto, že lidé s ní nemají zkušenost. Ale podle mého soudu je to budoucnost výplaty sociálních dávek. Starší výplaty v hotovosti nebo složenkou jsou již přežitek. Myslím, že elektronické platbě se do budoucna neubráníme. Problém je ve vysvětlování lidem. Musíme také jednat s Českou spořitelnou, jak by bylo možné celý systém zlidštit. A osobám se zdravotním postižením poskytnout větší komfort.

Jenže sKartu kritizoval i Nečas, není ohrožena její další existence?

Určitě ne, já jsem rozhodnuta bojovat za zachování identifikační funkce a částečně platební funkce. To znamená, že by karta nebyla povinná.

Podle Nečase jste se bavili i o švarcsystému, ministerstvo prý příliš ztěžovalo život živnostníkům a podnikatelům kvůli zaměstnávání jiných živnostníků. Jak se vypořádáte s jeho výhradami?

Shodli jsme se na tom, že musíme rozlišovat práci načerno a švarcsystém a že práci načerno, kdy lidé neplatí daně, pracují bez dohod a živnostenských listů, budeme stále sledovat.

Jaromír Drábek odešel kvůli aféře prvního náměstka Šišky. Překontrolujete zakázky, které vedl, aby případné problémy nepadly i na vaši hlavu?

Teď k nám nastupuje na prověrku Nejvyšší kontrolní úřad. Bude se specializovat na úřady práce, se kterými jsou spojeny zakázky IT systému. Budeme mít jistotu, zda zakázky jsou či nejsou v pořádku.

Vám se na ministerstvo příliš nechtělo, čím vás TOP 09 přesvědčila?

Já tu pracuji řadu let (Müllerová byla kdysi náměstkyní a donedávna Drábkovou poradkyní), a myslím, že úřad znám. Měla jsem pocit, že TOP 09 i tomuto úřadu něco dlužím.

Oldřich Danda

Právo, 14. 11. 2012, rubrika: Zpravodajství, str. 2