Moldan: Stráský měl naslouchat i názoru odborníků

Rozhovor s předsedou expertní komise pro životní prostředí Bedřichem Moldanem

2. 8. 2011

Martin VESELOVSKÝ, moderátor

A první hosté Událostí, komentářů - Bedřich Moldan, předseda expertní komise TOP 09 pro životní prostředí a na telefonní lince je člen rady Národního parku Šumava a také bývalý jihočeský hejtman Jan Zahradník. Pánové, dobrý večer.

Jan ZAHRADNÍK, bývalý hejtman Jihočeského kraje, člen rady NP Šumava /ODS/

Dobrý večer.

Bedřich MOLDAN, předseda expertní komise TOP 09 pro životní prostředí /TOP 09/

Dobrý večer.

Martin VESELOVSKÝ

Úplně čistě teoreticky na úvod. Pokud byste, pánové, byli na místě a měli si vybrat, zda se přivázat ke stromu, nebo vzít do ruky pilu a kácet kůrovcem napadený strom, co byste si vybrali? Pane Moldane.

Bedřich MOLDAN

No, tak rozhodně se přivázat ke stromu, i když se přiznám, že jsem to nikdy nedělal a doufám, že nebudu donucen to dělat. Ale rozhodně v této situaci jednoznačně fandím těm aktivistům.

Martin VESELOVSKÝ

Jenom abychom si to ujasnili, ta stejná otázka je na Jana Zahradníka. Vy byste vzal do ruky spíše pilu?

Jan ZAHRADNÍK

Pane redaktore, já myslím, že na Šumavě se tak dlouho diskutuje, že už dneska pomalu je její záchrana skoro iluzorní a určitě jsem na straně pana ředitele doktora Stráského a určitě jsem na straně starostů šumavských obcí, kteří vidí tu hrůzu, která na Šumavě dneska je. Pokud se nebude zasahovat tak, jak pan doktor Stráský naplánoval, tak to bude znamenat podle mě definitivní konec zelené Šumavy.

Martin VESELOVSKÝ

Pane Moldane, v čem vy vidíte problém té současné situace? Vedení správy parku se rozhodlo k jednomu z několika možných postupů. Vy k tomu říkáte například toto: "V bezzásahových zónách je absolutní nesmysl kácet, a to z hlediska přírodovědeckého, tak i lesnického." Co si tedy myslíte? Myslíte si, že ve vedení parku sedí lidé, kteří tomu nerozumí?

Bedřich MOLDAN

Jsem přesvědčen o tom, že vedení parku před tím, než se rozhodlo k těmto razantním krokům, že mělo rozhodně diskutovat s těmi a brát na vědomí názory přírodovědců, kteří se opakovaně vyjadřují k těm zásahům. Přírodovědci nejsou proti zásahům proti kůrovci. A když mám říct svůj osobní názor, také já si samozřejmě myslím a jsem přesvědčen o tom, že proti kůrovci je třeba zasahovat. Hovoří se ale o tom, kde zasahovat a jak.

Martin VESELOVSKÝ

Rozumím. Zajímalo by mě jen jedna věc. Považujete ten postup za úmyslně špatný nebo špatný z nevědomosti a znamená to tedy potom, že lidé kolem pana Stráského jsou, řekněme, neznalí své věci?

Bedřich MOLDAN

Tak rozhodně nemohu říct, že by byl úmyslně špatný. Nikdo nedělá úmyslně špatné věci. Ale jsem přesvědčen, že tady ten záměr jaksi je takový nějaký prostě jednostranný a nebere v potaz názory další a zejména tedy opakovaně vyjadřovaná stanoviska těch velmi četných přírodovědců. Připomněl bych, že před už několika měsíci bylo vydáno nebo minimálně před 2 měsíci vydáno stanovisko, ke kterému se přidalo 5 akademických ústavů, 3 přírodovědecké fakulty a další a s nimi se prostě nediskutuje. Čili já tady vidím takovou určitou zaťatost, určitou jednostrannost, která se mi naprosto nelíbí a rozhodně ...

Martin VESELOVSKÝ

Tak bezesporu zaťatost, zaťatost na obou stranách vidí momentálně celá Česká republika. Pane Zahradníku, to je to, co teď, řekněme, do několika vět vtělil pan Bedřich Moldan, tak to je výhrada, která směřuje k vedení Národního parku Šumava, relativně často. Neměl ...

Jan ZAHRADNÍK

Pane redaktore, vedení Národního parku Šumava, ono totiž mluví se o kácení, mluví se o tom, jako kdyby Stráský byl ten největší dřevorubec, ale přitom se zatajuje, že za takzvaného ekologického nebo zeleného ředitele Krejčího se v parku kácelo tak jako nikdy před tím v historii.

Martin VESELOVSKÝ

Počkejte, pane Zahradníku, abychom si rozuměli. Vy tedy najíždíte na logiku, že když káceli jiní, my můžeme taky. To jsem nechtěl.

Jan ZAHRADNÍK

Ne, ne, ne.

Martin VESELOVSKÝ

Já se ptám na něco jiného. Je teď úplně všechno v pořádku? Proč vy nepovažujete postoj aktivistů za, řekněme, legitimní?

Jan ZAHRADNÍK

Já teda postoj aktivistů považuju za naprosto nelegitimní, svévolný. Myslím si, že samozřejmě je také podle mého názoru protizákonný. A myslím, že by měl konečně mít ředitel Stráský a správa parku klid na to, aby mohl skutečně to, co si naplánoval, řešit, protože to je podle mě jediná možnost, jak aspoň trochu té chřadnoucí Šumavě pomoci. Máme za to velikou odpovědnost. Nemůžeme tu Šumavu nechat jejímu osudu, tak, jak by si to ti ekologové, ti vědci, které pan profesor Moldan zmiňoval, přáli. Teď rozběhli experiment před mnoha lety na Šumavě, začalo to před 10 lety. Já myslím, že vrchol tomu byl v roce 2007, kdy po orkánu Kyrill se nechala nezpracovaná lesní hmota i ve druhých zónách. Myslím si, že ekologové nyní by měli konečně zmlknout a přiznat si odpovědnost, kterou za situaci na Šumavě mají.

Martin VESELOVSKÝ

Tak, pane Moldane, ekologové by měli zmlknout, říká pan Zahradník a přiznat si zodpovědnost za to, v jak špatném, a teď interpretuji to, co říkal pan Zahradník, v jak špatném stavu je příroda v Národním parku Šumava. Proč si myslíte, že to tak není?

Bedřich MOLDAN

Tak já jsem naprosto přesvědčen o tom, že se pan doktor Zahradník hluboce mýlí. Pochopitelně je tady kůrovcová kalamita, byla gradována po tom orkánu Kyrill, ale to minulé vedení parku, sám pan doktor Zahradník zmínil, že za minulého vedení parku se mohutně kácelo a to kácení samozřejmě bylo za účelem zastavit kůrovce. Čili tady se dělalo prakticky všechno pro to, aby se ten kůrovec nijak zvlášť nerozšířil do těch ...

Martin VESELOVSKÝ

V tom případě, pane Moldane, je potřeba se teď zeptat, v čem je problém? Teď se opět těží, minimálně vedení národního parku říká, že se těží proto, aby se nešířil dál kůrovec, a přesto jsou tam připoutáni aktivisté.

Bedřich MOLDAN

Ano. Problém je v tom, kde se kácí a v tom je ten zásadní problém. Že se vůbec kácí, v tom problém samozřejmě není, ale že se kácí v těch prvních bezzásahových zónách a v těch zónách, které těsně přiléhají k těmto bezzásahovým zónám, v tom je problém. To jsou, to jsou místa, odkud ten kůrovec vůbec nehrozí do nějakých majetků, já nevím, Kašperských hor a podobně.

Martin VESELOVSKÝ

No dobře, potom se tedy, pane Moldane, znovu ptám, potom se ptám, je to rozhodnutí jen z nevědomosti nebo proč si myslíte, že kácí, podle vašeho názoru, nechává vedení parku kácet tam, kde kůrovec nehrozí?

Bedřich MOLDAN

Já se přiznám, že tomu docela nerozumím a vysvětluji si to tak, že vedení parku ztratilo kontakt s tou přírodovědnou komunitou, a že také ztratilo kontakt s celým tím a ztratilo kontinuitu s celým tím minulým vedením parku. Prostě nelze říci s tím, že tedy přijde nový ředitel, že přijde nová garnitura. Přeci nemůže všechno zahodit a říct to všechno, co se dělalo, je špatně, my úplně začínáme znova.

Martin VESELOVSKÝ

Dobrá. Pane Zahradníku, nebyla chyba, že nový ředitel Správy Národního parku Šumava, pan Stráský zrušil tu vědeckou sekci rady Národního parku Šumava, které vy jste členem?

Jan ZAHRADNÍK

Já si myslím, že to chyba nebyla, protože ta vědecká sekce byla jenom zdroj stálých problémů, nikdy se nic nedohodlo, nikdy ta jednání k ničemu nevedla. Nakonec činnost samotné rady národního parku byla naprosto paralyzovaná, nebyla možná zásadně žádná dohoda a já si myslím, že tak, jak dneska rada parku pracuje, tak to je konečně podle mě optimální a může to vést, jak už jsem jednou řekl, snad, snad k záchraně Šumavy.

Martin VESELOVSKÝ

No a ještě jinak. Do té situace se na popud Správy Národního parku Šumava vložila i policie. Jak už bylo řečeno, odstřihávají od stromů ty aktivisty, jsou odnášeni či odvlékáni jaksi pryč z toho prostoru, kde by jim hrozilo nějaké nebezpečí. Nebylo lepší se možná před tím pokusit dohodnout, dojít k nějakému kompromisu, než nasazovat nebo nechat do situace vstoupit Policii České republiky?

Jan ZAHRADNÍK

Jak je možné se dohodnout s militantními aktivisty, kteří mají ekologismus jako svoje náboženství, a kteří přicházejí tady do toho náboženství na Šumavu trpět. Pro ně to je, pro ty aktivisty, bohužel, zásah policie to, co si nejvíc přejou, že jo samozřejmě.

Martin VESELOVSKÝ

To znamená, že Správa Národního parku Šumava ekologickým aktivistům splnila jejich přání?

Jan ZAHRADNÍK

No, já nevím. Zdá se, že teda jo, ale holt to jinak nejde, že jo. Když do vyletění kůrovce zbývají dny vlastně, tak ty stromy, ty zdroje toho kůrovce se musí porazit a odkornit, dokavaď tam ten kůrovec v nich je. A pokud jsou aktivisté k nim připoutáni řetězy, tak se musí ty řetězy přestřihnout a ty dámy a pánové se musí z toho místa odvést, aby nebránili v práci dřevorubcům.

Martin VESELOVSKÝ

A teď jenom, abych tomu úplně rozuměl, pánové. Jan Zahradník říká, že do vyletění kůrovce i v těch oblastech, ve kterých se teď, minimálně jsou pokusy o kácení, takže zbývá několik dní. Vy, pane Bedřichu Moldane, říkáte, že v té dané oblasti vůbec kůrovec nehrozí. Tak někdo neříká pravdu nebo někdo něco neví. Nerozumím tomu.

Bedřich MOLDAN

Ne, tam samozřejmě kůrovec je v těchto místech, ale jsou to jednotlivá ohniska, která jsou v zásadě izolována, a která rozhodně nehrozí tím, že by se tam odtud nějak masově ten kůrovec rozšířil. Pokud se zasahuje v jiných oblastech, nikdo proti tomu nic nemá a je to naprosto v pořádku. Takže hovoříme o několika málo procentech těch zásahových území, ty, které si myslíme, tato území, která si myslím já a myslí si to naprostá většina přírodovědné obce, mají zůstat bezzásahová, tak, jak tomu bylo v minulosti a tak, jak jaksi to vychází z těch všech přírodovědných hledisek. Čili absolutně nejde o to nějak dopustit toho, aby celá Šumava uschla, o tom opravdu nejde vůbec takhle hovořit a tohle když se dává do prudkého kontrastu, tak promiňte, ale je to demagogie.

Martin VESELOVSKÝ

Tak dlužno podotknout, že minimálně ministr životního prostředí tvrdí, že situaci by mohl někam posunout nový zákon o Národním parku Šumava. To už bude práce pro samotné zákonodárce České republiky. Pánové, oběma vám děkuji za komentář a přeji hezký večer. Na shledanou.

Jan ZAHRADNÍK

Děkuji. Na shledanou.

Bedřich MOLDAN

Děkuji. Na shledanou.

ČT 24, 2. 8. 2011, Pořad: Události, komentáře

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme