Moldan: Podzimní klimatický summit je politická příležitost pro Evropu

Kvůli problémům ohledně klimatické změny chtějí Starostové a nezávislí nové ministerstvo, Ministerstvo pro udržitelný rozvoj. To by podle nich mělo vzniknout sloučením Ministerstva zemědělství a Ministerstva životního prostředí v roce 2026. Návrh ale vláda nepodpořila a se záměrem nesouhlasí ani ministr životního prostředí Richard Brabec. Obě ministerstva podle něj mají z podstaty věci různé zájmy. Na jednom se však musejí shodnout. 

27. 1. 2020

(editovaný přepis rozhovoru s bývalým ministrem životního prostředí TOP 09 Bedřichem Moldanem)

Václav MORAVEC, moderátor

Pane Moldane, vy sám jste Ministerstvu životního prostředí šéfoval, a teď vidíme ty nejrůznější návrhy na vznik jednotného Ministerstva pro udržitelný rozvoj. Ministr životního prostředí Brabec mluví o tom, že by po vzoru právě západních zemí mělo vzniknout samostatné Ministerstvo pro důsledky klimatické změny.

Bedřich MOLDAN, bývalý ministr životního prostředí /TOP 09/

Co se týče sloučení ministerstev, co položili na stůl poslanci ze Starostů a nezávislých, to si myslím, že rozhodně není dobrý nápad. Nejde jenom o to, jak kolega Zahradníček správně říká, že zájmy resortů jsou jiné , ale celé to poslání a funkce ministerstev je jiná. Za tu dobu, kdy existují, což je 30 let, si vytvořili svébytnou kulturu, která nějakým způsobem funguje. Rozhodně by měly lépe komunikovat. To je to je jasné. Co se týče Ministerstva pro klima, to je otázka jiná. Tam bych to opravdu zvažoval, protože současná globální krize klimatu je tak závažná věc, a tak jednoznačně přesahuje hranici kteréhokoliv ministerstva, ať už je to životní prostředí, nebo kterékoliv jiné, že by stálo za to mít speciální instituci, která to skutečně pojme v celé šíři.

Václav MORAVEC, moderátor

Můžete zmínit nějaké konkrétní příklady, kde se právě to, že Česká republika nemá Ministerstvo pro klimatické změny, nebo vicepremiéra pro klimatické změny nebo, nějakou instituci, která by měla kompetence k překonávání resortních potíží, tak uměli byste zmínit příklad, kde jdeme pomaleji než země, které takovou instituci či vicepremiéra či resort mají, pane Moldane?

Bedřich MOLDAN, bývalý ministr životního prostředí /TOP 09/

Rozhodně zdaleka nejde jenom o resort životního prostředí a zemědělství. Tam si myslím, že je to nejméně zřetelné. Já bych řekl, že velmi klíčové je, jakým způsobem se k tomu staví Ministerstvo průmyslu a obchodu. Tam vidím největší problém, protože dneska celé řešení klimatické krize je velmi závislé na energetice, na aplikaci nových technologií v nejrůznějších oborech. A to rozhodně nemá patřit do kompetence Ministerstva životního prostředí. Čili tady bych řekl, že to je zcela konkrétní příklad. V současné době víme, že byl schválen vládou investiční plán do roku 2050, ale upřímně řečeno, já ten investiční plán nevidím úplně pozitivně, protože právě ty velmi závažné výzvy, které jsou dány klimatickou krizí, tam jsou zohledněny velmi nedostatečně. Tady bych viděl, že opravdu něco takového by bylo užitečné a potřebné. Navíc bychom z toho měli daleko víc vycházet. Jsme členy Evropského společenství a měli bychom kvalifikovaným a důstojným způsobem být součástí tohohle společenství i v tom, co jak se chováme a co děláme.

Václav MORAVEC, moderátor

David Attenborough (přírodovědec a dokumentarista) vyzval k redukci emisí uhlíkových plynů zejména Čínu. Dodejme, že právě Čína bude s Evropskou unii diskutovat na velkém summitu, který se uskuteční letos v září v Německu. Dojde tam k průlomu k tomu, o čem David Attenborough velmi často mluví, že by to právě měla být Čína, která se stane lídrem?

Pavel ZAHRADNÍČEK, klimatolog, Ústav výzkumu globální změny Akademie věd ČR

Já si myslím, že Čína už to pochopila, že není její prioritou chránit klima. Pochopila, že nové technologie, které budou uhlíkově neutrální, budou i moderní a finančně výhodné (takzvané high-tech technologie), protože všichni berou klimatickou změnu jenom jako hrozbu. Ona je to obrovská příležitost, kterou by Evropská unie měna chytit za pačesy a začít to prostě s těmi pracovat. My jsme byli před dvěma lety v Šanghaji na konferenci energeticko-meteorologické. Zvali nás do místní energetické firmy, a to opravdu bylo technologicky na výši, kdy i Američané se na to dívali a říkali: „Tohle je opravdu posun někam dál.“ Oni staví větrné parky. Staví je v Mongolsku. Snaží se to propojit až s Čínou. Takže oni ty snahy samozřejmě mají.

Václav MORAVEC, moderátor

Peking nám už ukazuje správnou cestu?

Pavel ZAHRADNÍČEK, klimatolog, Ústav výzkumu globální změny Akademie věd ČR

Já si myslím, že oni v tom vidí ekonomický bonus. Ne záchranu planety, ale bonus, jak se posunout dopředu.

Václav MORAVEC, moderátor

Pane profesore?

Bedřich MOLDAN, bývalý ministr životního prostředí /TOP 09/

Já souhlasím s tím, že tudy rozhodně vede cesta. A ukazuje se, že Čína je na dobré cestě a samozřejmě máme trošku problém, že je to totalitní režim a my jim úplně přesně nemůžeme věřit všechno, co říkají. Není tam kontrola nezávislými médii a podobně. Ale zdá se, že to je na správné cestě. A když u nás lidé argumentují tím, co a jak Čína, tak myslím, že je velice dobré se podívat co ta Čína opravdu konkrétně dělá. A to je svým způsobem povzbuzující.

Václav MORAVEC, moderátor

Podle vás tedy chystaný podzimní summit Evropská unie – Čína dá novou dynamiku boje proti klimatickým změnám?

Bedřich MOLDAN, bývalý ministr životního prostředí /TOP 09/

Já v to doufám, protože Evropská unie má samozřejmě co nabídnout Číně. Ostatně v Číně se uplatňuje obrovská škála technologií původem z Evropy zejména z Německa. To je tradiční. To spojení a vzájemná výhodnost vztahů je myslím úplně evidentní. Já pevně doufám, že se obě strany na summit velmi připravují, Evropská unie zcela určitě, a že to přinese průlom. Víme například, že v roce 2015, kdy byla uzavřena úspěšná Pařížská dohoda tak, že průlom a umožnění základů přinesla právě dohoda mezi Čínou a Spojenými státy. Čili jestliže Spojené státy z pozice světového lídra, pro mě naprosto nepochopitelných a podivných důvodů, ustupují, tak je to i po této stránce obrovská příležitost pro Evropskou unii. Tedy nejen po technické a technologické, ale poté stránce politické a já doufám, že se jí EU plně chopí.

Podívejte se na celý díl pořadu Otázky Václava Moravce s bývalým ministrem životního prostředí TOP 09 Bedřichem Moldanem.

Zdroj: ČT24, 26.1.2020

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme