Moldan: Klimatický summit může přinést průlom

24. 9. 2019

(editovaný přepis rozhovoru s předsedou expertní komise pro životní prostředí TOP 09 Bedřichem Moldanem)

Moderátor

Řekl byste, že klimatický summit splnil očekávání? Že by světoví lídři mohli představit nové a výrazné závazky na snižování emisí?

Bedřich Moldan, předseda expertní komise pro životní prostředí /TOP 09/

To se ukáže, až se všechny závazky sečtou a až se udělá nějaká bilance. Jisté je, že António Guterres zdůraznil, že toto není ideologický summit, ale summit pro klimatickou akci. To znamená, že byli vybráni řečnici, kteří ohlásili zcela konkrétní závazky. Například dosáhnout klimatické neutrality do roku 2050 nebo přidat mnoho peněz do zeleného klimatické fondu. Angela Merkel oznámila, že tam přidá 2 mld. eur. Také se toho účastnily firmy, které ohlásily svoje závazky. Mám takový pocit, že by to mohlo znamenat velký úspěch a v určitých směrech i průlom.

Moderátor

Není jisté diplomatické riziko v tom, že někteří ten prostor nedostali? Nemůže je to odradit od toho, aby se více angažovali?

Bedřich Moldan, předseda expertní komise pro životní prostředí /TOP 09/

Já si myslím, že je to naopak. Ti, kteří ten prostor dostali, byli velcí hráči, kteří mohou jít ostatním příkladem. A ostatní by se spíše měli zamyslet nad sebou, zkusit to příště a snažit se dohnat ty ostatní. To ostatně platí i pro naší zemi.

Moderátor

Německo zdvojnásobí finanční pomoc rozvojovým zemím v boji s klimatickými změnami. Je to účinná zbraň?

Bedřich Moldan, předseda expertní komise pro životní prostředí /TOP 09/

Je to zcela určitě velmi klíčová věc, protože v rozvojových zemích dochází pořád k rozvoji uhelné energetiky a jestliže pomocí transferu investic a technologií se místo uhelné elektrárny uskuteční projekty jiné (solární elektrárny, větrné elektrárny apod.), je to rozhodně správná cesta a dokonce si myslím, že je to ve vztahu k rozvojovým zemím cesta jediná, protože tyto státy nemají takové prostředky jako například Evropa nebo USA.  

Moderátor

V České republice debata o klimatických změnách probíhá trochu jinak než na klimatické konferenci. Ona ani nechtěla probíhat v některých kruzích. Proč myslíte, že se tak málo chápe téma ochrany životního prostředí a klimatu.

Bedřich Moldan, předseda expertní komise pro životní prostředí /TOP 09/

Toto je mi velmi líto. Jsem členem TOP 09, což je pravicová strana a musím smutně konstatovat, že opravdu postoje nejsou dostatečně progresivní. Možná na to má vliv i neblahé dědictví Václava Klause, který klimatické změny dlouho popíral. Stále jsou různí čelní politici, kteří tvrdí, že o nic nejde a že je to útok na lidskou svobodu. To je samozřejmě nesmysl, protože se opíráme o fakta a pan Guterres je velmi dobře citoval. Máme nové skutečnosti, jak klimatická změna probíhá, a je třeba proti tomu energicky vystoupit. Aato se v Česku rozhodně neděje. Vy jste říkal pravice, ale podívejme se, co říká pan premiér. Jednou připustí, že bychom se měli k Evropě přidat s uhlíkovou neutralitou a poté mluví o fantasmagorii a racionálním přístupu.

Zdroj: Český Rozhlas Plus, 24.9.2019

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme