Moldan, expert na životní prostředí TOP 09, poukazuje na hrozby těžby břidlicového plynu

7. 9. 2012

Kandidát do Senátu za TOP 09 a Starostové na Náchodsku profesor Bedřich Moldan vítá pondělní prohlášení ministra životního prostředí Tomáše Chalupy k zákazu průzkumu na břidlicový plyn. „Současně však citlivě vnímám reakce některých starostů z dotčeného území Broumovska, kteří čekají na úplný zákaz průzkumu, takříkajíc 'navždy'.“

Bedřich Moldan, který za volební obvod Náchodsko kandiduje do Senátu, na začátku letošního léta navštívil starosty Broumova, Police nad Metují, Červeného Kostelce, zástupce CHKO Broumovsko, starostu i místostarostku Náchoda.

Seznámil se se stanoviskem zástupců samospráv proti těžbě břidlicového plynu, kteří podpořeni občany protestují již několik měsíců. Výsledkem bylo rozhodnutí ministra životního prostředí zrušit původní rozhodnutí k průzkumům a vrátit celou problematiku na začátek.

„Jde jim o těžební infrastrukturu“

„Je dobré si připomenout, že hlavním aktérům těžby dnes ani tak nejde o to těžit plyn, ale postavit těžební infrastrukturu. Oni potřebují připravit skupiny hloubkových vrtů, na tom zbohatnou,“ sděluje svůj názor Bedřich Moldan. „Samotný vrt je velmi náročnou záležitostí, je to jako fabrika. Musí se postavit cesty a celá logistika. Je to nesmírně sofistikovaná záležitost,“ vysvětluje Moldan.

Dopady na přírodu jsou větší

Jasným argumentem pro stanovisko Bedřicha Moldana, našeho významného odborníka na enviromentalistiku, je ochrana podzemních vod. Podle nových zpráv v odborném tisku jsou negativní dopady na životní prostředí těžby, ale i průzkumu větší, než bylo donedávna známo.

„Zejména se ukazuje masivní kontaminace povrchových a podzemních vod, avšak nově se objevilo nebezpečí seismických poruch (tzv. mini­zemětřesení), které mohou být lokálně devastující. Tyto zprávy přicházejí zejména z USA, kde jsou až dosud s průzkumem a těžbou největší zkušenosti. Je tedy velmi nepravděpodobné, že se v průběhu následujícího období objeví něco ve prospěch břidlicového plynu. Spíše právě naopak,“ zdůrazňuje Bedřich Moldan. 

Náchodský deník, 7. 9. 2012, Rubrika: U nás doma, str. 8

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme