Moldan: Chci odvrátit hrozbu těžby břidlicového plynu

Rozhovor s kandidátem do Senátu Bedřichem Moldanem

Univerzitní profesor a odborník na životní prostředí Bedřich Moldan se volbami na Náchodsku chce znovu vrátit do senátních lavic. I když se chtěl věnovat už jen svým studentům na univerzitě, ministr zdravotnictví Leoš Heger ho přesvědčil ke kandidatuře.

27. 9. 2012

„Je třeba se fundovaně zastat přírody a krajiny,“ říká ředitel Centra pro otázky životního prostředí Moldan. Byl prvním polistopadovým ministrem životního prostředí. V Senátu působil od roku 2004 za ODS v regionu Kutnohorska a Havlíčkobrodska. S ODS se rozešel a nyní se pokouší „ozelenit“ program další konzervativní strany. Do senátních voleb jde jako společný kandidát TOP 09, Starostů a Strany zelených. Plánuje, že spojí své vysokoškolské působení s funkcí v Senátu.

V čem je podle vás region Náchodska výjimečný?

Je výjimečný pro svou jedinečnou historii z hlediska české kultury, tolik skvělých osobností nedávné i vzdálenější minulosti snad jinde nenajdeme. Je ovšem výjimečný i z řady dalších důvodů, počínaje mimořádnou geologickou stavbou a zachovalou přírodou. Je výjimečný svým dosud málo porušeným životním přírodním prostředím a přírodními zdroji.

Jaký je největší problém regionu?

Nerad vybírám jediný, pak se zdá, že ostatní nejsou důležité. Přitom jich je tu víc než dost: nezaměstnanost, doprava, sociální vyloučení, podmínky podnikání v zemědělství a jiné... Pro mne je nejdůležitější ochrana životního a přírodního prostředí, aktuální ohrožení průzkumem a potenciální těžbou břidlicového plynu.

Jak přispějete k jeho řešení?

Především důkladnou analýzou všech souvislostí průzkumu, všech fází přípravy i vlastní těžby a připravením jasných a nezpochybnitelných důkazů o škodlivých důsledcích na přírodu, přírodní zdroje a celou krajinu. Na tomto solidním – zdůrazňuji solidním – základě je pak nutno zvolit veškeré kroky včetně legislativních, aby se tato hrozba definitivně odvrátila.

Odpověď na otázku, jaký je váš postoj k možnosti těžby plynu na Náchodsku, je tedy jasná.

Jednoznačně negativní.

Co hodláte pro svůj region v případě zvolení udělat jako první?

Sjednotit všechny poctivé lidi a skupiny, organizace a další, které mezi sebou ve volební kampani logicky bojují, a společně se věnovat řešení všech palčivých problémů. Přes větší či menší programové odlišnosti věřím, že najdeme společnou řeč ve prospěch rozvoje regionu.

Jak budete ve spojení s voliči po volbách?

Otevřeli jsme moji senátní kancelář v Náchodě. Ta se stane základním místem mého trvalého kontaktu s lidmi. Samozřejmě budou nadále fungovat všechna spojení elektronickými médii a rovněž hodlám být ve spojení s podnikateli, školami, radnicemi a dalšími institucemi.

Jak byste hlasoval o církevních restitucích?

Plně je podporuji jako akt naplnění spravedlnosti. Je ostuda, že se neuskutečnily již dávno. Nepravdivé argumenty o ekonomické nevýhodnosti pro stát odmítám.

Koho budete volit v prezidentských volbách?

Karla Schwarzenberga. Je to člověk moudrý, zkušený, s mezinárodním renomé, výborně bude reprezentovat naši zemi.

Proč by měli voliči poslat do Senátu právě vás?

Byl jsem senátorem, reprezentoval jsem republiku na mnoha mezinárodních fórech a jsem profesorem Univerzity Karlovy. Proto díky zkušenostem z politické i odborné sféry mohu regionu skutečně pomoci v řadě oblastí.

 Má podle vás Senát smysl?

Jistě, jako pojistka demokracie. To však neznamená, že všechna pravidla jsou správně nastavena. Bylo by třeba uvážlivě zrevidovat zákony o jednacím řádu Senátu i Sněmovny, aby se práce obou komor zefektivnila a význam Senátu posílil.

PROFIL

Bedřich Moldan (77 let)

  • ženatý, tři děti  
  • je profesorem Univerzity Karlovy, kde od roku 1992 řídí Centrum pro otázky životního prostředí.
  • Působí například jako poradce monackého prince Alberta II., člen České statistické rady, člen České inženýrské akademie či předseda sdružení Sázava 21 
(tů)

Mladá fronta DNES, 27. 9. 2012, Rubrika: Kraj Hradecký, str. 2

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme