Mohli bychom dosáhnout na zhruba deset procent

Rozhovor s lídrem v Karlovarském kraji Josefem Malým

29. 4. 2010
* Co je zapotřebí podle vás v Karlovarském kraji zásadně zlepšit či změnit?

Dokončit rychlostní silnici R 6, vyřešit chaos v krajském zdravotnictví a zabránit korupčním praktikám na úřadech a ve státní správě naprostým zprůhledněním výběrových řízení.

* Kraj trápí nedostavěná rychlostní silnice, podle politiků na ni chybějí peníze. Máte nějaký recept na to, jak ji co nejdříve dokončit či zajistit její financování?

Tak peníze nechybějí v našem státě jen na nedostavěnou R 6, ale prakticky všude. Já se budu snažit pochopitelně prosazovat dofinancování naší R 6, jak jen budu moci. Konkrétních receptů je více - například v současné době jde na dopravní infrastrukturu pouze 20 % ze spotřební daně paliv a maziv. Také je třeba přehodnotit prostředky z EU. Vždyť je to jedna z priorit našeho programu - napojení lázeňského trojúhelníku na dostupnou dopravní infrastrukturu směrem do Německa i do Prahy. Navíc s tím bytostně souvisí zamýšlená průmyslová zóna, která má vzniknout u Sokolova a která dříve či později bude zaměstnávat lidi, jež zatím zaměstnává těžba uhlí.

* Karlovarský kraj se řadí mezi regiony s nejnižší vzdělaností a nejnižší průměrnou mzdou. Co se s tím dá z vašeho pohledu dělat?

To je ovšem obecný problém související s tím, že ve službách jsou nízké platy, a také historický, kdy vysokoškolské studium se kumulovalo v dobách Západočeského kraje do Plzně. Co se týká nízkých platů, chceme například zajistit kompenzaci za zvýšení mezd sestrám v lázeňství. Vloni o něm rozhodlo ministerstvo zdravotnictví a nařídilo pojišťovnám, aby sestrám přispěly zhruba 2 tisíce. Letos ale ministerstvo vyhlášku doplnilo o klauzuli, podle níž jsou lázně obcházeny a peníze tak jdou pouze sestrám v nemocnicích a odborných lékařských ústavech. To není vůči sestrám v lázeňství fér. Co se týká vysokých škol v kraji, nevím, jestli mladí lidé právě touží po diplomech „kindlovského" typu. Nehledě na to, že sami studenti často upřednostňují metropole, kde mají větší možnosti vyžití studentského života. Ale případně kvalitní vysokou školu v regionu podpořím.

* Jak velkou mají mít obce pravomoc při regulaci výherních hracích automatů a videoterminálů?

Hlavní regulační dozor by měl připadnout státu. Města a obce by měly mít transparentní dohledové a poplatkové podmínky, ale říkám-li transparentní, pak myslím stejné. Pokud by tomu tak nebylo, může to lehce nahrávat korupčnímu prostředí na každé radnici libovolně a na míru. Aby to pak třeba nedopadlo tak, že starosta nejmenovaného města zakáže na svém území všechny herny až na tu, ve které má vlastnický podíl.

* Na jakou problematiku se v případě volebního úspěchu chcete v Poslanecké sněmovně soustředit?

Určitě na lázeňství, které je významným zaměstnavatelem regionu, a také na územní rozvoj.

* Troufnete si odhadnout volební výsledek vaší strany v celostátním měřítku a v krajském?

Nerad tipuji, ale myslím, že by TOP 09 s podporou Starostů mohla v celostátním i krajském měřítku dosáhnout někam okolo 10 %.

* S kým byste do koalice rozhodně nešel a kdo je pro vás přijatelný partner?

Rozhodně bych nešel do koalice se stranami, které lidem nalhávají své populistické nesmysly a už vůbec ne s KSČM. ODS, i přes své sociálnědemokratické programové úlety, se zdá být pro TOP 09 přirozeným povolebním partnerem.

Rudolf Voleman
Právo, 29. 4. 2010, Rubrika: Západní Čechy, Strana: 10
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme