Ministryně rozdává dárečky a nemyslí na budoucnost

28. 7. 2017

(editovaný přepis s místopředsedkyní TOP 09 Markétou Pekarovou Adamovou)

Moderátorka ČT24

Překvapilo Vás, že nároky paní ministryně přidat do rozpočtu ministerstva práce 4 miliardy nebyly až tak velké?

Markéta Pekarová Adamová, místopředsedkyně TOP 09

Nepřekvapilo. Na druhou stranu mě vždycky překvapí, co všechno je schopná paní ministryně slíbit a až následně řešit, kde na to vezme peníze. V tomto případě se jedná zejména o platy v sociálních službách. Nejedná se ani tak o rozpočet na příští rok, jako o stávající slib přidat peníze na platy v sociálních službách, který měl být od začátku července. Krajům, které platy sociálním pracovníkům vyplácejí, následně neposlala dostatek peněz. Doufám, že se tohoto pro příští rok vyvaruje, platy opravdu zvýší a nebude to jen slíbená proklamace, ale opravdu dokonaný čin.

Moderátorka ČT24

Utrácí paní ministryně neefektivně?

Markéta Pekarová Adamová, místopředsedkyně TOP

To je na větší analýzu toho, kam všechny peníze na ministerstvu směřují. Problém vidím spíše v nerealizovatelných slibech, které tato vláda dává jeden za druhým a zejména před volbami. Dárků, které jsou pro různé sociální skupiny teď rozdávány, je ohromné množství. Vláda sama moc dobře ví, že tím jenom zvyšuje deficit, který je už tak dost vysoký. Místo toho, abychom si v dobách růstu dělali rezervy na časy, které budou v budoucnu horší, tak peníze projídáme a zadlužujeme se. Doplatí na to budoucí rozpočty a budoucí generace. Paní ministryně a pan ministr Pilný se bavili o rozpočtu na rok 2018. Nicméně výhled už existuje i na další roky. Za tři roky už požadavek ministerstva práce a sociálních věcí bude ještě o dalších 75 miliard korun vyšší. Trend je opravdu neúnosný a obávám se, že nás v budoucnu čekají velké škrty a utahování opasků, na které doplatí občané.

Moderátorka ČT24

Na koho se nedostane?

Markéta Pekarová Adamová, místopředsedkyně TOP 09

Paní ministryně se snaží cílit na všechny. Zvyšují se všechny možné sociální dávky. Zavádějí se nové sociální dávky. Samozřejmě se valorizují důchody. To je ale v pořádku. Problém vidím v  zavádění nových sociálních dávek a zvyšování některých stávajících, jako jsou přídavky na děti. Místo toho, abychom se snažili směřovat větší finanční prostředky do školství a vzdělávání, což nám zajistí lepší budoucnost, tak prioritou této vlády je dle jejich skutků zřejmě něco jiného. A to je snaha vytvořit co nejvíce občanů závislých na státní kase, co nejvíce přerozdělovat a zaměstnat co nejvíce státních zaměstnanců, zejména úředníků. To jsou skutečné priority této vlády, které realizuje. Slovně se tváří, že má priority jiné, jako například dopravní stavby. TOP 09 se domnívá, že prioritou číslo jedna by mělo být vzdělávání. Následně bychom se měli zabývat i dopravními stavbami a zvýšením rozpočtu na obranu a bezpečí. Priorita číslo jedna ale musí být vzdělávání.

Moderátorka ČT24

Ministryně Marksová řekla: „Chybí nám řada kvalifikovaných pracovníků, které nezbytně potřebujeme a musíme je zaplatit.“ Na druhou stranu pan ministr financí Pilný tvrdí: „Paní ministryně práce Marksová žádala o 102 míst na projekt, který se má postarat o zaměstnávání postižených. Už teď má resort neobsazená místa na pobočkách úřadu práce. Žádat nová místa a peníze na ně nemá smysl.“ Opravdu to nemá smysl?

Markéta Pekarová Adamová, místopředsedkyně TOP 09

Kloním se k výkladu pana ministra financí. Řada projektů nebo plánů jsou v dnešní době těžko realizovatelná. V současné době vydáváme zbytečně hodně peněz na aktivní politiku zaměstnanosti. Přitom máme nejnižší nezaměstnanost už několik měsíců za sebou v rámci celé EU. Opravdu těžce sháníme kvalifikované pracovníky. Firmy hlásí více než 150 000 volných pracovních míst. V tomto tedy vidím určité rezervy. V současné době je možné se v téhle oblasti spíše uskromnit a peníze šetřit na horší časy, které rozhodně přijdou. Ekonomický cyklus je v tomto neúprosný. Vzpomínám na rok 2006, kdy vláda pana Paroubka předvolebně rozdávala jednomu i druhému. Snažila se zaujmout všechny voličské skupiny. Všichni si určitě pamatujeme, jak bolestné pak bylo všechny tyto dárečky v době krize rušit a těm, kteří si na ně zvykli, je zase vzít. A to nás v budoucnu čeká. Paní ministryně zřejmě neočekává, že v další vládě bude, protože to by pak dopadlo na ni. Ten, kdo bude v budoucích letech na ministerstvu, velmi hořce pocítí tuto rozhazovačnost z roku 2017, která se promítá do dalších let. Jsou to věci, které jsou už uzákoněné. Nelze je šmahem zrušit. Nelze je ze zákona zase odebrat. Nějakou dobu potrvá, než se stabilizuje realistická varianta všech těchto dávek a všech těchto pomocí.

Moderátorka ČT24

Jak reálná je šance, že by se důchodci v budoucnu mohli mít lépe? Existuje dlouhodobý plán, co se týče důchodového systému, který by situaci řešil?

Markéta Pekarová Adamová, místopředsedkyně TOP 09

V tomto směru vláda vydala svoji studii, která říká, že nepotřebujeme žádnou reformu penzí. S tím TOP 09 zásadně nesouhlasí. Celé volební období upozorňujeme na to, že zrušit druhý pilíř bez náhrady byla obrovská chyba. Opět na ni doplatí generace, které jsou dnes v produktivním věku. Jako jediná strana máme ve svém volebním programu, že chceme penzijní reformu řešit. Chceme, aby byly penze zaručené nejenom pro současné penzisty, ale i pro generace, které dnes ještě chodí do práce a státu posílají nemalé odvody. Své penze si zaslouží. Jenže pro ně je budoucnost velmi nejistá. Spousta expertů se shoduje na tom, že tato vládní studie je spíše snaha vyhovět pohledu vlády a obhájit její přístup během celého volebního období, kde problematiku neřešila a jen tento nepříjemný problém přesouvá na budoucí vlády. Ty se s tím budou muset potýkat a vyrovnat, protože důchodců přibývá a přibývat bude. To je nezadržitelný trend.

Moderátorka ČT24

Proč jsou zařízení pro seniory a postižené v tak špatném stavu? Není pro ně naděje právě paní ministryně Marksová, která jim slíbila peníze? 

Markéta Pekarová Adamová, místopředsedkyně TOP 09

Určitě si řada z nich zaslouží rekonstrukce a revitalizace prostranství, které využívají jejich klienti. Velmi často do těchto zařízení jezdím, takže vím, s čím se potýkají. Protože je o domovy pro seniory nebo hospice velký zájem, tak chápu tuto snahu o co největší modernizaci. Měli bychom se ale zajímat i o rozvoj těchto služeb. Měli bychom mít jasný plán a představu, kolik takových lůžek bude v budoucnu potřeba. K penzím budoucích seniorů a současných seniorů se váže i větší požadavek sociálních služeb a také zdravotní péče. To jsou další dvě významné položky rozpočtu, které budou čím dál více růst a bude na ně potřeba více peněz. V tomto jsou aktivní i samotní zřizovatelé. Velmi často jsou to kraje a obce. Je vidět, jak který kraj k této oblasti přistupuje. V některých krajích je přístup vůči těmto službám velmi přívětivý a seriózní. Opravdu se starají. Někde je to horší, ale to už je věc krajských reprezentací. I voliči by v tomto směru měli sledovat, jak se která reprezentace o fond těchto služeb stará.

Zdroj: ČT24, 28. 7. 2017

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme