Ministr Heger si chce posvítit na IZIP

20. 10. 2011

Ministr zdravotnictví žádá, aby VZP a firma IZIP odtajnily veškeré smlouvy a finanční toky na projekt elektronických zdravotních knížek.

Pokud někdo „dojil“ peníze z Všeobecné zdravotní pojišťovny, měl by teď znervóznět. Ministr zdravotnictví Leoš Heger si chce posvítit na projekt IZIP (elektronické zdravotní knížky). Do stejnojmenné firmy totiž VZP nasypala za deset let více než miliardu a půl, přitom nevlastnila ani procento akcií a pořádně ani nevěděla, kdo za anonymními akciemi stojí. To však roky nikdo neřešil.

„Problém“ IZIP se začal řešit až nyní, když chtěla VZP koupit nadpoloviční balík akcií. Zjistilo se, že akcie najednou vlastní neznámá švýcarská firma eHI eHealth International, založená pár dní před převodem akcií.

Peníze IZIP protekly, Heger chce vědět kam

Ministr zdravotnictví sice nemá na VZP přímou „páku“, ale má svoje lidi ve správní radě. Konkrétně deset členů, takzvaných zástupců státu, které premiér Petr Nečas jmenoval na Hegerovo doporučení. Dalších dvacet členů jsou většinou poslanci. Radě šéfuje Marek Šnajdr (ODS). Heger napsal desítce radních dopis a byl v něm nebývale ostrý. MF DNES jeho obsah zná. Kvůli „vývoji majetkového vstupu VZP do společnosti IZIP“ žádá od svých radních jednotný postup:

Chce, aby důrazně požadovali zveřejnění všech smluv mezi oběma společnostmi. A nejen to. „Zástupci státu budou požadovat předložení všech finančních toků mezi IZIP a VZP, které byly realizovány od roku 2007, včetně identifikace jednotlivých typů plateb dle účelu a fondů, ze kterých byly hrazeny,“ píše Heger. Dále by měla správní rada požadovat hloubkový audit vztahů pojišťovny a IZIP. „A pokud audit neprokáže přínosnost projektu pro VZP, tak od záměru ustoupí,“ nabádá Leoš Heger.

A právě při rozkrývání finančních toků by se mohla spousta lidí nepříjemně zapotit. Stovky milionů, které do IZIP natekly z pojišťovny, totiž ve společnosti nezůstaly, ale obratem putovaly firmě MDAccess, která elektronické zdravotní knížky ve skutečnosti provozuje a spravuje.

Její vlastníci jsou také skrytí za akciemi na majitele, ale v dozorčích orgánech figurují jména známá z IZIP, celkem sedm stejných lidí. Ministr zdravotnictví doufá, že se k jeho výzvě členům správní rady připojí kromě deseti zástupců státu také poslanci TOP 09 a Věcí veřejných, kteří sedí ve správní radě Všeobecné zdravotní pojišťovny. Existuje tedy reálná šance, že ministrovu žádost, nebo alespoň nějakou část, rada schválí. „Určitě se připojím k žádosti o zveřejnění financování a smluv,“ potvrdil poslanec za TOP 09 Jan Farský.

Bude ve VZP personální zemětřesení?

Že je financování projektu elektronických zdravotních knížek podivné, se „mimo záznam“ shodují jak lidé z ministerstva zdravotnictví, tak z Všeobecné zdravotní pojišťovny a také někteří poslanci. Nyní se čeká na audit, který ve společnosti IZIP probíhá. Na jeho výsledku zřejmě závisí osud ředitele pojišťovny Pavla Horáka. „Pokud se ukáže, že pojišťovnu poškodil, budeme to řešit,“ podotkl Farský. Horák však jakékoliv pochybení odmítá.

A spekuluje se také o osudu šéfa správní rady Marka Šnajdra. Ten patří do středočeské rebelující kliky v ODS společně s Petrem Tluchořem a europoslancem Milanem Cabrnochem. Poslední jmenovaný je jedním z otců projektu IZIP, zakladatel společnosti a také ten, který své akcie převedl na švýcarskou společnost eHI eHealth International (stejně jako další europoslanec Miroslav Ouzký). Staronový předseda středočeské ODS Petr Bendl dokonce otevřeně označil Cabrnocha, Šnajdra a Tluchoře za IZIP-koalici.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger dále v dopise členům správní rady VZP píše, aby žádali zastavení koupě nadpolovičního balíku akcií IZIP do doby, než bude hotový audit. A navrhuje také stopnout financování společnosti, než se vyhodnotí pilotní projekty.

Zda mu rada vyhoví, se ukáže v pondělí. Už nyní je však jisté, že na jednání za zavřenými dveřmi bude dusno.

Tereza Strnadová

Mladá fronta DNES, 20. 10. 2011, Rubrika: Z domova, str. 2

Štítky
Osobnosti: Leoš Heger
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme