Ministr hájí zmocněnce před uštěpačným Klausem

Ministr zahraničí se zastal českého velvyslance pro otázky energetické bezpečnosti a vládního zmocněnce pro rozšíření Temelína Václava Bartušky. Jeho odbornost minulý týden uštěpačnými výroky zpochybnil Václav Klaus.

25. 7. 2012

Karel Schwarzenberg míní, že prezident nepochopil, že zmocněnec nemá vést stavbu elektrárny, ale formulovat strategie v oblasti energetické politiky. A také získávat srovnávací informace ze světa a vytvářet z nich nezávislé analýzy.

„Úkolem pana Bartušky je informovat vládu o vývoji na celém energetickém trhu. A Václav Bartuška má v tomto směru moji plnou důvěru,“ řekl LN Schwarzenberg. Věří tomu, že ani nelichotivá slova prezidenta na Bartuškovu adresu nijak neotřesou pozicí vládního zmocněnce pro Temelín v zahraničí. „Pan Bartuška naštěstí působí v oblasti už dlouho, takže o něm ani po prezidentových výrocích nebudou mít nikde pochyby. Možná budou spíše pochybovat o tom, kdo Bartuškovu profesionalitu zpochybňuje,“ řekl Schwarzenberg.

Prezident v pátek při návštěvě temelínské elektrárny uvedl, že by se bez zmocněnců klidně obešel a nechal debatu o budoucnosti jaderné energetiky lidem, kteří to umějí. „S těmi bych to konzultoval, s ním ne,“ řekl Václav Klaus. Dodal, že Václava Bartušku nepovažuje za žádného „veleodborníka“, a vyjádřil překvapení nad tím, že tento člověk je vládním zmocněncem pro rozšíření Temelína.

Prezidentův výrok, který citovala i některá zahraniční média, vyvolal i spekulace o tom, proč Václav Klaus zpochybňuje Bartuškovu pozici právě v době, kdy společnost ČEZ začala studovat nabídky všech tří uchazečů o dostavbu dalších dvou temelínských bloků. Bartuška sice nebude spolurozhodovat o vítězi tendru, jeho informace však mohou ke konečnému rozhodnutí přispět.

Podiv prezidenta nad zmocněncem: „Já pana Bartušku neznám a nikdy jsem s ním nemluvil. Já ho za žádného veleodborníka nepovažuji... Myslel jsem, že on je jakýmsi podivným zmocněncem pro českou energetiku...“ řekl minulý týden při návštěvě Temelína Václav Klaus.

kes

Lidové noviny, 25. 7. 2012, Rubrika: Domov, str. 4

Štítky
Osobnosti: Karel Schwarzenberg
Témata: Energetika
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme