Ministr financí už nebude moci prominout daně

21. 12. 2010

Ministr financí ztratí od ledna svou pravomoc promíjet daně, prvotní bude zaplacení daně, nikoli penále. Nový daňový řád, který začne platit na začátku roku, má zaručit efektivní daňovou správu, a zjednodušit pravidla tak, aby byly pro poplatníky srozumitelnější. „Nový daňový řád je přehlednější, snižuje administrativní zátěž a odstraňuje dosavadní nejasnosti a tvrdosti,“ uvedl šéf rezortu Miroslav Kalousek.

Od nového roku už také ministerstvu financí nebude podléhat berní správa. Vznikne nové Generální ředitelství finančních úřadů.

Nový daňový řád podle expertů z ministerstva financí zvyšuje právní jistotu, takže lze očekávat snížení počtu soudních pří. Umožňuje elektronizaci daňové správy a dává jasná pravidla pro doručování. V daňovém spisu bude ke všemu, co má být použito jako důkaz, zajištěn přístup poplatníkovi. Možné bude nahlížet i do kompletního soupisu písemností, které spis obsahuje. Nejen daňoví poradci budou moci zastupovat u jednoho správce daně více daňových subjektů. Každé rozhodnutí berní správy bude muset mít písemné zdůvodnění, aby ho mohl přezkoumat soud.

Řád také mimo jiné stanoví jednoznačná pravidla pro opakování daňových kontrol a jejich omezení a nařizuje nastavení lhůty pro stanovení daně. V řízení o mimořádném opravném či dozorčím prostředku nebude vznikat úrok z prodlení. Zjednoduší se rovněž aplikace ustanovení o exekuci.

Podle šéfa daňové správy Jana Knížka je daňový řád základním kamenem plánovaného zřízení Jednotného inkasního místa, což je projekt, který má sjednotit výběr cel, daní a pojistného. Řád má nahradit dosavadní zákon o správě daní a poplatků z roku 1992, který je podle některých odborníků již nefunkční a zastaralý. Transformační náklady na změnu informačních systémů činí asi 100 milionů korun, doplnil šéf daňové správy Jan Knížek. Díky novému řádu ale podle něj odpadnou některé spory, řízení budou rychlejší, efektivnější, méně nákladná. Vyčíslit tyto přínosy ale bude možné až po roce fungování nového systému.

E15, 21. 12. 2010, Rubrika: Události, Strana: 3

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Témata: Hospodářství
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme