Ministr financí připustil vyšší daň pro lidi s vysokými příjmy

19. 3. 2012

Kromě zvýšení obou sazeb daně z přidané hodnoty (DPH) o jeden procentní bod na 15 a 21 procent chystá ministerstvo financí pro rok 2013 také změny ve zdanění fyzických osob. Místo dosavadní rovné daně by se měla zavést zvýšená sazba ve výši 30 nebo 32 procent pro občany s vysokými příjmy.

V nedělním diskusním pořadu ČT Otázky Václava Moravce to sdělil ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Podle něj půjde ale spíše o politické opatření, aby se na nutných škrtech podílely všechny skupiny obyvatel. „Zatímco vyšší DPH má přinést státnímu rozpočtu navíc 20 miliard Kč, progresivní zdanění bohatších lidí jen čtyři až pět miliard,“ vyčíslil Kalousek.

Podle předsedy Asociace krajů a jihomoravského hejtmana Michala Haška (ČSSD) by zdanění bohatých vyneslo mnohem více, kdyby vláda zvedla také daň pro právnické osoby, zejména banky, energetické a telekomunikační společnosti. „Rozhodně bych nešel cestou zvyšování DPH na sociálně citlivé komodity,“ zdůraznil.

To však Kalousek označil za populismus a pokrytectví. Vyšší daň pro firmy odmítl s tím, že by to snížilo konkurenceschopnost ekonomiky a přitažlivost naší země pro zahraniční investory.

Neshoda ve škrtech může rozbít koalici

„Pan hejtman říká: My bychom nezvyšovali DPH, ale zavedli progresivní daň. A já říkám, že musíme udělat obojí. Nejde totiž nahradit jedno druhým,“ prohlásil Kalousek, který ale v minulých volbách voliče ujišťoval, že pravice daně nezvedne.

Vláda se neobává, že by v úterý ve Sněmovně neustála hlasování o vyslovení nedůvěry, vyvolané sociální demokracií. Horší je to ovšem s Kalouskovým požadavkem ušetřit dodatečnými škrty v resortech 24 miliard, aby se letošní plánovaný schodek státního rozpočtu udržel na 105 miliardách korun.

Ostře se proti těmto dodatečným škrtům již vyslovili předseda Věcí veřejných Radek John i ministr obrany Alexandr Vondra (ODS). „O škrtech můžeme v koalici diskutovat klidně ještě v dubnu. Pokud se ale jasně nedohodneme na dodržení plánovaného deficitu, skončí jakýkoliv důvod pro existenci této vlády. TOP 09 ztratí jediný silný argument, proč v této koalici, která si dala za cíl konsolidovat veřejné rozpočty, nadále zůstávat,“ pohrozil Kalousek.

Vláda slibuje rozvojovou strategii

S kroky vlády nejsou spokojeni odboráři ani zástupci zaměstnavatelů, kteří se v pátek sejdou s premiérem na zasedání tripartity. „Nám se zdá, že v ČR opravdu panuje krize důvěry k vládě i politickému systému. Je třeba vytvořit takovou politiku, která by nezahrnovala jenom škrty, ale i rozvojovou strategii. To, co vláda dělá, k ničemu nevede,“ řekl v Partii viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Pavel Juříček.

Jak ho ale Kalousek ujistil, vláda koncem letošního prvního pololetí takovou rozvojovou strategii projedná a předtím o ní bude diskutovat i s opozicí.

Jiří Novotný

Právo, 19. 3. 2012, Rubrika: Zpravodajství, str. 2

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme