Ministerstvo zdravotnictví sloučí jedenáct institucí, ušetří 60 milionů

Ministerstvo zdravotnictví představilo plány slučování ústavů, které spadají do jeho kompetence. Z jedenácti institucí jich zůstane pět. Zaměstnanci pražského Revmatologického ústavu se změnami nesouhlasí.

18. 4. 2013

Ministerstvo chce slučováním ušetřit jednorázově 60 milionů korun. "Čekají se úspory v lepší organizaci zdravotní péče. Instituce budou odstátněny a budou se samy řídit ve formě neziskových organizací," řekl na tiskové konferenci ministr Leoš Heger.

"Všechny tyto akty jsou v návaznosti na náš záměr zřídit univerzitní nemocnice, kde je vypracován již konkrétní paragrafový zákon, který bude v následujících několika týdnech předložen do vlády," doplnil ministr Heger.

Slučování proběhne zákonem. Ten ministerstvo zašle na začátku května k projednání vládě, v létě by jej mohl projednat parlament. K samotnému slučování by mělo dojít po 1. prosinci letošního roku. U některých institucí však celý proces potrvá měsíce či roky. Krok fakticky znamená, že instituce budou mít jedno vedení. Část z nich pak čeká stěhování. Například Endokrinologický ústav se do konce desetiletí přestěhuje do IKEM. V Brně se zase postupně porodnice na Obilném trhu přesune do Bohunic. Ale až poté, co tam vyroste nová budova.

Autoři změn tvrdí, že nedojde k ovlivnění kvality zdravotní péče. Hegerův náměstek Martin Plíšek zdůraznil, že  pracoviště musí zůstat zachována jak personálně, tak i co se týče vědecké činnosti. Zaměstnanci Revmatologického ústavu vyhlásili stávkovou pohotovost

Zaměstnanci Revmatologického ústavu v Praze se změnou nesouhlasí. "V případě sloučení s Všeobecnou fakultní nemocnicí hrozí, že lůžka a prostředky budou přesměrovány na jinou péči," varují v prohlášení rozdaném médiím. Podle nich může dojít ke zhoršení péče o pacienty. Většina z nich proto počínaje čtvrtkem vstoupila do stávkové pohotovosti. To znamená, že budou nosit stužky, vyvěsí v ústavu plakáty a zesílí apely na politiky.

"Je tu jednoznačná geografická blízkost institucí, odborné týmy zůstanou zachovány a je možné ty v ústavu doplnit o pracovníky z VFN," zdůraznil na tiskové konferenci Plíšek s tím, že obě instituce při spojení mohou ušetřit také na nákladech a nákupu prostředků.

"V žádném případě nemůže být řeč o redukci lůžek nebo zaměstnanců. To nejcennější, co ústav má, jsou jeho vědecké týmy a my je hodláme rozšířit či doplnit," reagovala ředitelka VFN Dana Jurásková. Podle ní se už nyní obě instituce v péči doplňují. "Spojení bude přidanou hodnotou v kvalitě a spolupráci obou pracovišť," doplnila Jurásková. 

Hana Válková, iDNES.cz

iDNES.cz, 18. 4. 2013, rubrika: Domácí

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme