Ministerstvo zdravotnictví plánuje nový typ zdravotního pojištění

24. 9. 2011

Poradce ministra zdravotnictví Pavel Vepřek plánuje podle serveru Týden.cz zavedení nového typu zdravotního pojištění, takzvaného nominálního.

Skládat by se mělo ze dvou částí - první se strhává z platu a závisí na příjmu klienta, druhou si stanoví pojišťovna sama podle toho, jak potřebuje, uvedl web.

Takové pojištění podle něj mají například v Nizozemsku. "Je to dvousložkové pojištění. Skládá se z fixní části, která se lidem procentuálně strhává z platu podle výše jejich příjmu, a z nominální části. Tu si jednou za rok vyhlásí sama pojišťovna podle toho, kolik peněz zrovna potřebuje," cituje server Vepřeka.

Od dob, co v Nizozemsku tento typ pojištění mají, se podle poradce ministra Leoše Hegera (TOP 09) snaží pojišťovny lépe hospodařit. Mají současně další nástroj, jak bojovat v tvrdé konkurenci o klienty. "Pojišťovna musí vymyslet takovou sumu, která jí bude stačit na hospodaření a která současně neodradí klienty," uvedl Vepřek. Nominální složka pojištění se podle něj vyhlašuje jednou za rok. Je povinná pro všechny klienty nad 18 let. "Platí si ji i důchodci, nezaměstnaným ji hradí sociálka," řekl poradce.

Peníze rozdělí úřednící

Šéf Zdravotní pojišťovny Metal - Aliance Vladimír Kothera podle Týdne.cz s nominálním pojištěním souhlasí. Současně ale upozorňuje na paradox - přestože se uvažuje o nominálním pojištění, které by si mohly pojišťovny stanovit samy, vybírat by si ho nemohly. Ministerstvo zdravotnictví prý totiž počítá s jednotným inkasním místem, kam by se shromažďovaly kromě pojistného také daně. Úředníci by pak peníze rozdělili a poslali jednotlivým úřadům a organizacím.

Týden.cz píše, že léčení loni stálo zase víc než o rok dříve, na zdravotní péči se poslalo více než 300 miliard korun. "Křivka výdajů strmě stoupá, příští rok nebude výjimkou. Pokud nenastane nic dalšího, jen kvůli nové sazbě DPH a růstu platů budeme potřebovat o třináct miliard víc," cituje náměstka ministra zdravotnictví Petra Noska.

Odborníci tak vymýšlejí, jak dostat do rozpočtu ještě víc peněz. Původně prý ministerstvo plánovalo, že by mohly pojišťovny vytvořit dceřiné společnosti a nabízet přes ně komerční připojištění. Platit se z něj měl nadstandard - třeba dražší materiály nebo výkony u zubaře. "Teď ale plány mění. Podle expertů totiž připojištění kasu nezachrání," uvedl Týden.cz.

ČTK

denik.cz, 25. 9. 2011, Rubrika: Ekonomika

Štítky
Témata: Zdravotnictví
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme