Ministerstvo práce připravuje krizový scénář k výplatě dávek

Ministerstvo práce připravilo krizový scénář pro dobu, kdy by mělo přestat používat nynější systém pro vyplácení dávek, jak mu uložil antimonopolní úřad.

22. 5. 2013

Přechodně do řádného výběru nového dodavatele technologií by buď uzavřelo smlouvy s nynějšími provozovateli, nebo by se vrátilo k původnímu OKsystemu. Novinářům to včera řekl náměstek ministryně práce Petr Krůček. Vedení resortu bude mít do konce měsíce analýzy postupu, poté rozhodne o variantě.

Do konce roku 2011 systém zajišťovala firma OKsystem. Od roku 2012 používají úřady práce aplikace od firmy Fujitsu Technology Solutions. Ministerstvo pod vedením exministra Jaromíra Drábka (TOP 09) společnost nevybralo v tendru, ale jen se připojilo k rámcové smlouvě, kterou mělo vnitro.

Záležitost měl na starosti bývalý Drábkův náměstek Vladimír Šiška, který je obviněn z podplácení. Resort zdůvodňoval změnu dodavatele tím, že výrazně ušetří.

Nové smluvní vztahy by byly jednodušší

Podle antimonopolního úřadu ministerstva vnitra a práce porušila zákon o veřejných zakázkách. Udělil jim oběma pokutu 500 tisíc a zakázal programy pro vyplácení dávek používat, a to pět měsíců poté, co jeho rozhodnutí začne být pravomocné.

Ministerstvo se chystá vyhlásit řádné výběrové řízení za 1,4 miliardy na nového dodavatele. Systém by měl podle plánu začít fungovat od ledna 2015. Do té doby počítá s krizovým řešením. Buď uzavře nové smlouvy s firmou Fujitsu a OKsystem, která ještě provozuje část aplikací, nebo se vrátí plně k modelu OKsystemu. „První varianta mi přijde schůdnější. Technicky, procesně i finančně je jednodušší a stabilnější řešení uzavřít nové smluvní vztahy,“ uvedl Krůček.

Zda je smlouvy s dosavadními dodavateli možné podepsat, má ukázat právní, technická a ekonomická analýza. Její výsledky by zástupci resortu chtěli představit ve sněmovním sociálním výboru příští středu. 

ČTK

Právo, 22. 5. 2013, rubrika: Zpravodajství, str. 4

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme