MF: Ve Švýcarsku miliardy neleží

Komentář tiskového mluvčí MF Ondřeje Jakoba

Ad: Dobré ráno, Kalousku... (HN 6. 5. 2012)

7. 6. 2012

Ve svém komentáři Jiří Leschtina ministru financí vytýká, že až nyní najednou koná v kauze Mostecké uhelné společnosti.

Nic takového není pravda. Podání aktuálního trestního oznámení předcházely měsíce intenzivní práce týmu právníků a analýz příslušných dokumentů. Jen podklady, dodané švýcarskou stranou, mají rozsah několik desítek tisíc stran. Ke zdržení v minulých letech došlo kvůli tomu, že MF přes urgence neobdrželo od orgánů činných v trestním řízení podklady, ze kterých by mohlo vyčíslit škodu a poukázat na protiprávní jednání. Oznámení podáváme nyní na základě nových poznatků. Přicházíme s novým hodnocením skutkové podstaty včetně změny kvalifikace protiprávního jednání.

Tvrzení, že ministr Kalousek „připravil rozpočet o horentní sumy“, je zcela nepravdivé. Nesmyslná je představa, že ve Švýcarsku leží miliardy, které dostaneme, jen co se o ně přihlásíme. Vypovídá to o naprosté neznalosti celé záležitosti nebo o zlém záměru. Že se jedná o velmi komplikovaný případ, svědčí počet let, který švýcarská strana potřebovala, aby případ dotáhla k soudu. A také skutečnost, že soud jí žalobu vrátil k doplnění. Nelze zapomínat, že ČR je v tomto sporu vedena jako poškozená strana a pokud soud dojde k závěru, že jí miliardy patří, pak je ze zablokovaného účtu dostane.

Ukvapené a nepromyšlené kroky by skutečně vedly k tomu, že by ČR ze sporu nic nezískala a v případě prohry by naopak mohla platit ona. Proto se zdržme absurdních mediálních výkřiků.

Ondřej Jakob
tiskový mluvčí MF

Hospodářské noviny, 7. 6. 2012, Rubrika: Názory, str. 10

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme