MF: První platby z odblokovaných operačních programů již dorazily

V průběhu srpna přišly na účet Ministerstva financí z Evropské komise (DG REGIO) první platby po splnění tzv. akčního plánu v celkové výši 9,3 mld. Kč. Jedná se o platby za ty sektorové a regionální operační programy, u nichž neexistuje překážka k proplacení na úrovni operačního programu.

21. 8. 2012

Nejvyšší platba přišla za OP Podnikání a inovace a činila 4,4 mld Kč. “Česká republika splnila všechny požadavky, které stanovila Evropská komise v tzv. akčním plánu. Mimo jiné posílíme nezávislost auditorů, kteří přejdou z úrovně operačních programů přímo pod Ministerstvo financí,“ uvedl ministr financí Miroslav Kalousek. Další prostředky ve výši cca 2 miliard Kč by měly dorazit na přelomu srpna a září.

“Ukazuje se, že politik, který strašil opakem, používal stejné know-how jako v dobách, kdy pracoval jako cenzor normalizační televize. Doufám, že urychlená náprava bude provedena i na úrovni těch krajských ROPů, u kterých certifikace dosud uvolněna nebyla,“ dodal ministr Kalousek.

Obecně budou v druhé polovině roku 2012 žádosti o platbu do Evropské komise zasílány průběžně dle plánu certifikace a postupující implementace v jednotlivých operačních programech.

Ondřej Jakob
tiskový mluvčí MF

parlamentnilisty.cz, 21. 8. 2012

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Témata: EU, Hospodářství
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme