Machartová: Podpora podnikání jde ruku v ruce s tvorbou nových pracovních míst

Rozhovor s lídryní TOP 09 do komunálních voleb v Liberci Zorou Machartovou

Předvolební rozhovor s lídryní TOP 09 Zorou Machartovou. Před čtyřmi lety v komunálních volbách TOP 09 v Liberci vůbec nefigurovala: tehdejší volební zmocněnec svévolně vyškrtl tři lidi na kandidátce včetně lídra a v Praze tehdy celou kandidátku rovnou zrušili. Nyní se už topka o hlasy voličů uchází. „Hodně se změnilo. Řada lidí, kteří tehdy ve straně byli, už v ní nejsou a zase přibyly nové osobnosti, kterým jde o blaho města,“ říká jednička kandidátky Zora Machartová. 

2. 10. 2014

To, že někomu jde o blaho města, je pěkná a zhusta užívaná fráze. U ní se na chviličku zastavme. Když totiž koukám na vaši předvolební prezentaci, působí na mě právě poněkud frázovitě. Hesla typu Bořím bariéry nebo Podnikání bude potěšením působí vyprázdněným dojmem a navíc z nich není cítit regionální tématika.
My ale nejsme pouze regionální stranou. V rámci naší kampaně jsme chtěli představit i to, čemu se kandidáti věnují. Třeba já působím už sedmnáct let v sociální oblasti a ta je pro mě stěžejní.

Dobře, ale stavět kampaň na tom, že chci podpořit podnikání, bych pochopil někdy na začátku devadesátých let a ne teď.
To bych neřekla. Podpora živnostníků, malých i velkých firem a s ní související následný příjem ze závislé činnosti jsou pro město nezbytné. Proto musíme vytvářet podmínky pro to, aby se nám sem podnikatelé hrnuli. Ať už tak, že jim město vyjde vstříc s vyřizováním agendy související s podnikáním, nebo tím, že se vytvoří takové zázemí, které bude pro podnikající subjekty vstřícné, aby se rozhodli mít svůj byznys v Liberci. To jde ruku v ruce s tvorbou nových pracovních míst.

Jiné strany se na rozdíl od vás vyjadřují k regionálnímu dění, komentují je na internetu, posílají tiskové zprávy, zatímco o vás není slyšet skoro vůbec.
Možná je to i tím, že nedostáváme tolik prostoru ve sdělovacích prostředcích – nikdo z našich lidí totiž nesedí v zastupitelstvu a ani nejsou v opozici. Ale není pravda, že bychom regionální dění nekomentovali, na internetových a facebookových stránkách se k němu vyjadřujeme. A hlavně nezáleží na veřejném zviditelňování se, ale na píli. Naši členové s lidmi individuálně diskutují.

Aha. Co vlastně podle vás současný Liberec pálí nejvíc?
To, že město pořád tvrdí, že na něco nejsou peníze. Ano, je tady dluh, ale pořád se jen do nekonečna škrtí výdaje a to není dobře. Musí se zabezpečit základní chod města, což ale znamená, že nejde pořád jen snižovat počty úředníků. Agenda je potom přetížená a doba, během níž jsou požadavky jednotlivých občanů vyřešené, se prodlužuje. Zkrátka a dobře, Liberec nejvíc pálí zabržděný rozvoj. V dnešní době už nemůžeme pouze škrtit, ale taky povolit. My bychom se nebáli ani jít do nových záměrů formou přefinancování půjček a i třeba za cenu půjček nových s tím, že to Liberci v dlouhodobějším horizontu pomůže. Jinak se město nikam neposune.

To je zajímavý pohled, v dnešní době, kdy se v jednom kuse řeší dluhy a škrty, poměrně neobvyklý.
Myslím, že není dobré si dělat PR z toho, že město je nejzadluženější a hlavně nám to nedělá dobrou reklamu pro investory. Je tady ostatně řada jiných měst, jejichž dluhy jsou v porovnání na počet obyvatel podobně velké jako tady a nijak to o sobě nerozhlašují.

Na billboardu máte již zmíněný slogan Bořím bariéry. Pokud byste se stala primátorkou, jaké bariéry byste začala bořit?
Mým velkým snem by bylo docílit toho, aby byla politika faktická, konstruktivní práce a aby ji lidi, kteří se touto cestou vydají, vykonávali na základě faktů a ne emocí.

Ale to by museli být politici roboti.
Jasně že lidský faktor se vyeliminovat nedá, vždycky je někdo sympatičtější víc a jiný méně. Ale jsou věci, které se dají celkem jasně spočítat a podle toho by se mělo uvažovat. Je to běh na dlouhou trať, tak na dvě tři generace. Současná politická garnitura to nevyřeší, ale můžeme s tím aspoň začít.

Tak zkuste na závěr stručně a jasně říct, proč by měli lidé volit právě vás.
Protože za sebou nemáme nic špatného, přejeme si město změnit k lepšímu a chceme to udělat rychle. Protože čas máme všichni jen jeden.

Jan Mikulička

Mladá fronta DNES, 2. 10. 2014, rubrika: Kraj Liberecký, str. 1

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme