Lukša: Senát odmítá novelu o ochraně ovzduší

20. 6. 2011

S návrhem novely zákona o ochraně ovzduší, který s koaličními kolegy předložil poslanec parlamentu ČR Pavol Lukša (TOP 09), sice Poslanecká sněmovna vyslovila souhlas, Senát ji ale odmítl.

Podle poslance Lukši měla být novela prospěšná zejména pro zlepšení silně znečištěného ovzduší na Ostravsku. „Naše novela navrhuje několik účinných opatření. Za prvé rozšiřuje nutnost dodržování emisních stropů též na skupinu zdrojů či všechny zdroje znečištění na vymezeném území. Za druhé umožňuje obcím vymezit na svém území nízkoemisní zóny. Týká se to území, kde jsou překračovány limity znečištění a současně existuje objízdná trasa tohoto území bez omezení. Do těchto zón nebude možné jezdit s vozidly, která nesplňují určené emisní hodnoty. Tyto typy zón fungují v řadě evropských měst,“ uvedl Lukša.

Dalším významným opatřením novely je osvobození obchvatů měst od zpoplatnění při překročení emisních limitů. Toto opatření má motivovat řidiče, aby se těmto obchvatům nevyhýbali a nesnažili se ušetřit tím, že pojedou „zdarma“ po městských cestách.

Podle Lukši novela neprošla proto, že někteří senátoři se postavili na stranu průmyslové lobby, ve které návrh zjevně vyvolal oprávněné obavy. „To je důkaz, že jsme zasáhli novelou do pomyslného vosího hnízda a míříme správným směrem. V Poslanecké sněmovně získala přitom novela podporu napříč politickým spektrem. Je mi líto, že v senátu prohrál zdravý rozum a zvítězila stranická trička,“ uzavřel Lukša s tím, že věří, že po dílčích úpravách bude novela definitivně schválena.

Pro-energy, 20. 6. 2011, Rubrika: Aktuality, str. 7

Štítky
Osobnosti: Pavol Lukša
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme