Lukša: Ředitele SZIF má jmenovat ministr

Komentář poslance Pavola Lukši

8. 3. 2011

Nedávno jsem předložil do poslanecké sněmovny novelu zákona o Státním zemědělském intervenčním fondu (SZIF), která přináší jednu podstatnou změnu. Pokud bude schválena, ředitele SZIF již nebude jmenovat vláda, ale přímo ministr zemědělství.
Na první pohled se jedná o drobné pozměnění zákona, které však znamená důležitý prvek v rámci státní zemědělské politiky. Kromě jmenování ředitele bude ministr zemědělství rozhodovat o statutu fondu. Zdůvodnění je jednoduché. Ministr v čele svého resortu totiž nese vrcholovou odpovědnost za řádné provádění opatření Společné zemědělské politiky Evropské unie fondem a za řádné použití prostředků rozpočtové kapitoly Ministerstva zemědělství.
Tento vztah a odpovědnost ministra zemědělství, by proto měly být promítnuty i do způsobu ustanovování ředitele a schvalování statutu SZIF. Připomeňme také, že fond hospodaří s prostředky kolem 40 mld. Kč ročně. To představuje čtyři pětiny prostředků ve srovnání s částkou výdajů kapitoly Ministerstva zemědělství. Proto je současná situace do jisté míry paradoxní a je potřeba ji co nejdříve změnit. Z toho důvodu navrhuji projednat novelu již v prvním čtení s tím, že účinnosti nabude dnem vyhlášení ve Sbírce zákonů.
Jsem velmi rád, že návrh má podporu samotného ministra zemědělství. Věřím, že i poslanci a senátoři napříč politickým spektrem budou mé argumentaci naslouchat a novela úspěšně projde legislativním procesem.

Pavol Lukša
předseda Zemědělského výboru Poslanecké sněmovny PČR

Zemědělec, 7. 3. 2011, Rubrika: Publicistika, Strana: 4

Štítky
Osobnosti: Pavol Lukša
Témata: Zemědělství
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme