Lukša: Odvolání ministra Fuksy nepřišlo ve vhodnou dobu

Rozhovor s poslancem Pavolem Lukšou

5. 10. 2011

Jak už jsem říkal, budeme se bavit o včerejším odvolání ministra zemědělství. Václav Klaus skutečně přijal návrh Petra Nečase na to, aby z vlády odešel Ivan Fuksa. S Fuksou byl prý Petr Nečas dlouhodobě nespokojen a takto zdůrazňoval a zdůvodňoval onen vyhazov skutečně na tiskové konference. Říkal - není to nic osobního, je to politické a je to programové rozhodnutí. A my už známe také některé politické reakce. Miroslav Kalousek z TOP 09 reagoval na odchod Fusky tím, že jde výhradně o politické důvody. Na rozdíl od premiéra považoval Fuksu za kompetentního ministra. Ze stejné strany jsme teď ve spojení, ze strany TOP 09 s Pavolem Lukšou, předsedou zemědělského výboru Poslanecké sněmovny. Přejeme vám pěkné ráno.

Dobré ráno.

Pane Lukšo, vy to vidíte úplně stejně jako váš stranický kolega Miroslav Kalousek, tedy Ivan Fuksa byl kompetentní ministr a jeho vyhazov, řekněme, použijeme klidně ten termín, z vlády je nezasloužený?

Tak já jsem předně přesvědčen, že v této chvíli je to dosti nešťastné odvolání pana ministra, protože probíhají jednání v Evropské unii o společné zemědělské politice na léta 2014 až 2020, to znamená, nový nástupce pana ministra bude muset velice rychle dohnat, dohnat některé věci, které měl pan ministr Fuksa projednány, takže já to beru jako velmi nešťastný krok. Na druhé straně je to věcí pana premiéra, s kým chce nebo nechce spolupracovat.

To určitě, ale myslíte si, že ten, kdo přijde po Ivanu Fuksovi do funkce ministra zemědělství, že bude mít těžší pozici v rámci Evropy o vyjednávání právě společné zemědělské politiky, o které jste mluvil?

Tak já osobně jsem přesvědčen, že to nebude pro nového pana ministra zcela jednoduché, protože ta jednání probíhají, probíhají dlouho a nejsem přesvědčen, že toto, co bylo, co proběhlo včera, prostě bylo, bylo správné, protože ty věci se hrají na půdě Evropského parlamentu a myslím si, že tam pan ministr Fuksa vyjednal docela dobré věci, takže bude záležet na tom, jak pan ministr nový, který přijde, prostě do toho vlaku naskočí.

Ano, premiér Petr Nečas říká, že v řádu několika dnů odhalí jméno onoho nového ministra. Včera už padala některá jména. Martin Říman, tuším, pan senátor Oberfalzer.

Petr Bendl z ODS a také se mluvilo o Martinovi Kubovi, což je jihočeský občanský demokrat. Znáte všechna tato jména a jste schopen, chápu samozřejmě, je to velice předběžné, ale říci, že nikdo z nich na to vyloženě nemá, nebo někdo z nich na to vyloženě má?

Tak já si myslím, že odpovědnost za vládu má pan premiér Nečas. To křeslo je strany, koaliční strany ODS, takže já osobně jsem přesvědčen, jak včera deklaroval pan ministr, že se s někým politicky rozešel, že z těchto čtyř jmen má zcela nepochybně jednoho, s kterým je politicky velmi blízko.

Petr Bendl?

Tomu já nerozumím.

Vy, teď jste nerozuměl, co jsem říkal, nebo nechcete spekulovat, co to znamená?

Já nebudu spekulovat o žádným z těchto čtyřech jmen. Zcela nepochybně pan premiér Nečas ví, co bude dělat a bude to i jeho odpovědnost, protože nese odpovědnost za vládu jako celek.

Zase na druhou stranu vy na zemědělském výboru budete muset komunikovat s novým ministrem zemědělství, to znamená, že i vy byste mohl mít nějaké přání a dopředu nám prozradit, koho byste si třeba v této funkci přál?

Tak já si dopředu přeji takového pana ministra, který bude schopen věcně se zemědělským výborem, jako tomu byl do této chvíle pan ministr Fuksa.

Tak včera v Událostech, komentářích byl neustále ministr, vlastně už odcházející ministr Fuksa konfrontován moderátorem s tím, aby tedy řekl na rovinu, jestli pan premiér lže, protože tam byly pouštěny výroky Petra Nečase, když Ivana Fuksu odvolával a potom Ivan Fuksa sám naživo tato, tyto důvody odmítal. Vy si myslíte, že Petr Nečas lhal v některém z oněch bodů, které na odpolední tiskové konferenci uváděl jako důvody pro odvolání pana Fuksy?

Tak já samozřejmě zemědělský výbor jako takový nesedí na vládě a ani mně nepřísluší komentovat, jestli pan premiér něco lhal nebo nelhal. Já vím jenom jednu věc, že pan ministr Fuksa, co se týče vztahu ministerstva a zemědělského výboru, byly vždycky korektní vztahy, o čem svědčí i to, že prostě respektovaly pana ministra nejen Agrární komora, ale i Potravinářská komora, to znamená, vydobyl si u zemědělců respekt, a proto já nebudu dneska ten soudce, který řekne, jestli lhal pan ministr, nebo mluvil pravdu pan ministra Fuksa, tedy pan premiér Nečas nebo pan ministr Fuksa.

Pojďme ke konkrétní záležitosti a sice Dřevěná kniha, to, jakým způsobem bude nasměrováno další hospodaření s Lesy České republiky. V tomto ohledu kritizoval Ivana Fuksu i předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Jaký zaujímá postoj TOP 09 v souvislosti s touto problematikou? Spíše se kloníte na stranu Karla Schwarzenberga, nebo spíše souhlasíte s tím, co říkal Miroslav Kalousek a sice, že Ivan Fuksa je kompetentním ministrem, to znamená, že i tato práce je vlastně kompetentní, je dobrá?

Podívejte se, já vidím jenom jednu věc. Dřevěná kniha prošla zemědělským výborem, kde byla přijatá, byla vzata na vědomí Vládou České republiky, ve které sedí všichni, které jste tady jmenovala, takže já nevidím důvod, že by zrovna Dřevěná kniha měla být problémem, za který byl pan ministr Fuksa vyhozen.

Ale ono se nabízí, něco okolo Lesů České republiky by mohlo stát jako hlavní bod oné agendy, proč musel Ivan Fuksa odejít. Zdůrazněme, že Lesy České republiky, a mluvil o tom také včera Ivan Fuksa sám, mají v posledních letech poměrně velké peníze na účtech a vede se prý debata o tom, že tyto peníze by se měly stát součástí státního rozpočtu a nabízí se tedy logická spekulace, když se někde hraje o miliardy, tak to může mít takovou váhu, že to nakonec může vést ke konci jednoho ministra. Jak vy se díváte na tuto otázku? Miliardy z Lesů České republiky do rozpočtu, či nikoli do rozpočtu, a byl toto onen důvod?

Tak já osobně jsem dlouhodobě přesvědčen, že jestli ty peníze jsou získaný z Lesů České republiky, měly se postupně zpátky do lesů České republiky navracet, takže já nevěřím tomu, že prostě někdo může myslet vážně, že Lesy České republiky vyprodukují x miliard prostě, které budou dány do státního rozpočtu a v těch lesích nezůstane nic. Ale já si myslím, že problém je dlouhodobý. Jako v okamžiku, kdy jsou dřevařskými firmami zpochybňovány ať už jednoroční nebo víceroční prostě tendry, tak je něco špatně. Ale já pokud jsem zaznamenal, tak s tím souhlasí, nebo nenašlo žádné pochybení v tomhletom tendru ani Transparency International, takže já v této chvíli nevidím na těch tendrech nic podivného.

Jinými slovy, myslíte si, že tendry na lesnické práce jsou nastaveny správně a nesouhlasíte s tím, že by kvůli tomuto nastavení mohly zaniknout menší dřevařské společnosti kdekoli v České republice?

Tak já hlavně nevidím důvod, že Lesy České republiky jsou povinovány někomu, byť jsou to drobné firmy. Já si myslím, že jestli tady existuje nějaká cenová politika, tak každý v této zemi má možnost se prostě, tedy v oboru podniká, má možnost prostě se o to dřevo taky jakýmsi způsobem ucházet. Samozřejmě ne každému se bude líbit cena, ale myslím si přesně, že to je ten problém, který tam je, protože Lesy České republiky, jak říkáte znovu, mají na svém účtu miliardy peněz a to samozřejmě láká.

Tak zatím jste vlastně neřekl nic, co by úplně jste považoval za chybu ministra Fuksy. Je možné tu více než roční misi na ministerstvu zemědělství z vašich, z vašeho úhlu pohledu zbilancovat i v onom negativním slova smyslu, tedy, co se mu nejvíce nepovedlo?

Tak samozřejmě každý, každý člověk udělá, udělá ve své práci chybu, ale já jsem přesvědčený, že všechna jednání, které já můžu prostě komentovat, to znamená vztah předsedy zemědělského výboru a práci zemědělského výboru k panu ministrovi a ministrovi zemědělství, já opravdu si myslím, že přes nějaké drobné nedostatky ji lze hodnotit pouze kladně.

Ale my jsme tady s Danielou strašně malicherní a my bychom ty drobné nedostatky chtěli slyšet. Tak co považujete za drobnou chybu, protože opravdu s prominutím posledních několik minut to byla samá chvála na pana Fusku, tak onen drobný nedostatek.

Tak já osobně si myslím, že už když se probírala Dřevěná kniha, jsme si vyjasňovali jisté věci, to znamená, jestli budeme souhlasit s odvozním místem nebo těžbu u pařezu, to znamená, to jsou věci, které se nám podařili doladit, byť ministerstvo na počátku mělo trochu odlišný názor, ale já si myslím, že to nebylo nic dramatického.

Zároveň premiér Petr Nečas kritizoval Ivana Fuksu i za chystané zakázky na likvidaci ekologických škod. Co si o tomto tématu myslíte? Myslíte si, že Ivan Fuksa pochybil?

Podívejte se, my jsme se dostali příliš daleko od Lesů České republiky, od předsedy zemědělského výboru k ekologickým zakázkám. Já samozřejmě nemám zájem na žádné ekologické zakázce. Na druhou stranu je třeba vidět, jak se ekologické zakázky dělaly a dělají v minulosti. Mám pocit, že jsem zrovna večer četl na internetu, že v Ostravě kvůli úniku zápachu prostě z lagun Ostramo, kde se prostě tyhlety věci řeší prostě postupně po jedněch věcech a nedokonale, takže já osobně nejsem přesvědčen, že zrovna ekologické zakázky by mohly být to rozbuškou, které stály pana ministra Fuksu místo.

A co se povídá v politických kuloárech o tom podzimním zasedání vlády, protože Petr Nečas říkal, že Ivan Fuksa mlčel a Ivan Fuksa přiznal, že řekl něco, co se premiérovi nelíbilo, a zároveň se spekuluje, že Ivan Fuksa měl prý v kuloárech přezdívku nebo nálepku další nehrající člen TOP 09 ve vládě, ač byl členem ODS? Jak to tedy vypadalo na podzim na tom zasedání kabinetu o ekologickém tendru?

Pane redaktore, budete se divit, já jsem 20 let, takřka 20 let starostou. Mě žádné kuloárové věci nezajímají, mě zajímá jenom pravda, která je vložena na stole a já na tý vládě neseděl. Jak probíhala.

Nezlobte se, pane Lukšo, ale to se mi nechce věřit, že se nepídíte po informacích, které se týkají TOP 09?

Já se nepídím po okolnostech, které se týkají ekotendrů, nikoli o tom prostě, co se děje v TOP 09 a pan ministra Fuksa zjevně nebyl členem TOP 09.

Pavol Lukša, předseda zemědělského výboru Poslanecké sněmovny. Děkujeme vám za rozhovor, na shledanou.

Taky příjemný den, na shledanou.

Daniela Písařovicová, David Borek

ČT 24, 5. 10. 2011

Štítky
Osobnosti: Pavol Lukša
Témata: Zemědělství
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme