Lukša: Naše snaha o změnu zákona o ochraně ovzduší nekončí

Rozhovor s poslancem Pavolem Lukšou

4. 5. 2011

S návrhem novely zákona o ochraně ovzduší, který s koaličními kolegy předložil poslanec parlamentu ČR Pavol Lukša, sice Poslanecká sněmovna vyslovila souhlas, Senát ji ale odmítl. Pavola Lukši jsme se zeptali, co toto zamítnutí znamená a jaké další kroky k ochraně ovzduší v našem kraji připravuje.

 

Čím mohla být novela pro znečištěné ovzduší v našem kraji prospěšná?

Naše novela navrhuje několik účinných opatření. Zaprvé rozšiřuje nutnost dodržování emisních stropů též na skupinu zdrojů či všechny zdroje znečištění na vymezeném území. Zadruhé umožňuje obcím vymezit na svém území nízko emisní zóny. Týká se to území, kde jsou překračovány limity znečištění a současně existuje objízdná trasa tohoto území bez omezení. Do těchto zón nebude možné jezdit s vozidly, která nesplňují určené emisní hodnoty. Tyto typy zón fungují v řadě evropských měst. Dalším významným opatřením je osvobození obchvatů měst od zpoplatnění při překročení emisních limitů. Toto opatření má motivovat řidiče, aby se nevyhýbali zpoplatněným obchvatům a nesnažili se ušetřit tím, že pojedou „zdarma“ po městských cestách. Jedná se o mnohem systémovější opatření, než je provoz MHD zdarma, jak jej praktikuje ostravský magistrát. Město přitom utrácí desítky milionů korun bez zjevného zlepšení ovzduší a ještě diskriminuje vlastníky síťových jízdenek.

 

Čím si vysvětlujete, že novela neprošla. O ochraně ovzduší právě na Ostravsku i v celém kraji se totiž diskutuje už dlouhá léta. Asi nikdo nepochybuje o tom, že změny jsou potřebné...

Je pravdou, že ani tato novela zákona o ovzduší není úplně dokonalá. Přesto však představuje určitý pokrok a lépe by chránila zdraví obyvatel než současná úprava. Velmi mě mrzí, že kolega z Moravskoslezského kraje, senátor Vícha, ani ostatní senátoři zvolení za náš kraj za ČSSD v Senátu novelu nepodpořili. Z mého pohledu se tak postavili na stranu průmyslové lobby, ve které náš návrh zjevně vyvolal oprávněné obavy. To je důkaz, že jsme zasáhli novelou do pomyslného vosího hnízda a míříme správným směrem. V Poslanecké sněmovně získala přitom novela podporu napříč politickým spektrem. Je mi líto, že v senátu prohrál zdravý rozum a zvítězila stranická trička.

 

Jak budete postupovat dále? Ovzduší stále zůstává velkým problémem nejen Ostravy, ale i celého kraje.

Už zmíněnou novelou snahaTOP09 o zlepšení ovzduší nekončí. Je potřeba určitě jednat s největšími znečišťovateli a ptát se, proč v západní Evropě investovali do ekologických technologií, zatímco v ČR, zvláště v Moravskoslezském kraji, tyto investice váznou a jejich provoz poškozuje zdraví místních obyvatel.

Břetislav Lapisz

Moravskoslezský deník, 4. 5. 2011, Rubrika: Z vašeho okolí, str. 2

Štítky
Osobnosti: Pavol Lukša
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme