Lidé si mohou ověřit, jak hospodařila obec

21. 2. 2012

Češi si mohou od letošního roku poprvé na internetu jednoduše ověřit, jak v minulých letech hospodařila jejich města a obce.

Ministerstvo financí (MF) totiž na své internetové stránce zpřístupnilo aplikaci, díky níž mohou lidé zjistit poměr zadlužení k majetku své, ale i jakékoli jiné obce a další informace. Zveřejněné údaje se vztahují k 31. prosinci 2010.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) označil zveřejnění monitoringu hospodaření všech obcí za „další krok pro zvýšení transparentnosti veřejných rozpočtů“.

Dva klíčové ukazatele

„Každý občan si tak může poprvé zjistit, jak je hodnoceno hospodaření jeho konkrétní obce. V případě, že ukazatele nebudou příznivé, je třeba se obracet na své zastupitele a vedení obcí. Jsem přesvědčen, že veřejná kontrola přispěje ke zlepšení hospodaření a pomůže předcházet případným ,bankrotům‘ obcí,“ uvedl Kalousek. MF sleduje dva základní ukazatele – podíl cizích zdrojů k celkovým aktivům a celkovou (běžnou) likviditu. První ukazatel stanovuje poměr zadlužení k celkovému majetku obce. Pokud je v příslušné kolonce uveden údaj 2,3, znamená to, že poměr zadlužení k celkovému majetku obce činí 2,3 %. Za rizikovou hodnotu je považován ukazatel ve výši 25 %.

Celková likvidita stanovuje poměr, kterým je obec schopna krýt své krátkodobé závazky. Porovnávají se především prostředky na bankovních účtech a hotovost s krátkodobými závazky. Hodnota ukazatele 3,5 znamená, že krátkodobé likvidní prostředky kryjí krátkodobé závazky třiapůlkrát. „Za rizikovou hodnotu se považuje hodnota menší než 1,“ uvedlo MF.

Překročení těchto ukazatelů však nemusí podle ministra financí automaticky znamenat, že obec hospodaří špatně. „Například pokud si obec na konci roku vezme úvěr na předfinancování dotace, krátce se tím dostane do rizikového pásma. V dalším roce však dotací úvěr bez problému splatí. Proto je nutné posuzovat hospodaření každé obce individuálně,“ upozornil Kalousek.

Internetový odkaz na aplikaci je http://wwwinfo.mfcr.cz/cgibin/ufis/iufismon/index.pl.

Například v případě Prahy vyjadřovala ke konci roku 2010 podíl cizích zdrojů k celkovým aktivům hodnota 11,28, neboli poměr zadlužení k celkovému majetku hlavního města byl 11,28 procenta. Celková likvidita byla 2,14, k uvedenému datu tak krátkodobé likvidní prostředky Prahy kryly krátkodobé závazky města více než dvakrát.

Jakub Svoboda

Právo, 21.2.2012, str. 17, rubrika: Trhy & ekonomika