Laudát: Zemědělci nemají důvod protestovat

Rozhovor s poslancem Františkem Laudátem

23. 5. 2012

Ale teď už ony zmiňované protesty. Zemědělci dnes budou protestovat kvůli chystanému zrušení daňových úlev u nafty a zavedení spotřební daně z vína se zapojí minimálně 1600 strojů. Protesty se uskuteční ve 12 krajích České republiky, ale vyhnou se Praze. Nezapojí se ani farmáři z Libereckého kraje. Popišme o co jde, alespoň v té technické ekonomické účetní rovině. V současnosti zemědělci mají nárok na vrácení 60 % spotřební daně na pohonné hmoty. To by mělo být zrušeno. Tím pádem by zemědělci měli odevzdat do státního rozpočtu v řádech stovek milionů víc ročně. Téma probereme právě teď. Na telefonu, nebo s námi ve spojení by měl být poslanec a místopředseda hospodářského výboru Poslanecké sněmovny František Laudát z TOP 09. Hezký den, pane Laudáte.

Dobré ráno všem.

Mají zemědělci tedy důvod protestovat nebo ne? Je to pro vás důvod pro znovuzamyšlení se nad touto změnou, která se plánuje?

Já si myslím, že český zemědělce v tomto případě příliš důvodů protestovat nemají. Samozřejmě chápu, že každý bojuje za své výhody. Celý ten spor je o podle loňských čísel ministerstva financí 1,82 miliardy korun. V době, kdy my se snažíme rozložit zátěž úspor, škrtů na celou společnost, tak tady existuje sektor, který se těší poměrně solidním dotacím. Já neříkám, že nejvyšším v Evropě, nicméně velice solidním a celý protest je o tom, že část zemědělců, podotýkám, že část chce, aby jedna z těch výhod pokračovala nadále i v době, kdy my například přibržďujeme valorizaci penzí důchodcům, kteří jsou, mají pro to podstatně více důvodů být nespokojeni.

Ano, ale když tedy používáte paralelu s přibržďování valorizace, tak pro nepřibzrdit zelenou naftu, pro ji úplně rušit, proč neudělat z té vratky ve výši 60 % vratku ve výši 30 %?

Víte, my se snažíme, nebo chceme prosazovat a s tím jsme šli i do voleb, narovnávání podnikatelského prostředí, aby některá skupina neměla výhody. Zelená nafta se týká dokonce jenom jistého segmentu zemědělství, byť má samozřejmě přesah do dalších segmentů a chceme také odbourávat jakékoliv, jakákoliv opatření, jakékoliv věci, které mohou vést ke zneužívání. Nikdo se nezabýval tím, jaká část z těch 1,82 miliardy korun a nebo jaká část té čerpané zelené nafty je zneužívána pro standardní provoz motorových vozidel, to není ...

A tak nám tedy řekněte, jaká část je zneužívaná? Evidentně tyto informace musíte mít k dispozici, když se to téma načínáte.

Já se domnívám, že nikdo přeci není schopen dokontrolovat zda, když si koupíte zelenou naftu, tak zda ji potom doma nalejete do zemědělského stroje, nebo do auta, se kterým jedete na nákupy.

Na druhou stranu v této zemi se podvádí v lecčems, ale není to vždy důvod ke zrušení. To by se mohlo říci, že se zruší Poslanecká sněmovna, když někteří poslanci podvádějí. Nebo byli nachytáni při krádeži. Ne, samozřejmě je to bonmot, ale jenom jestli je nutné opravdu vylévat s vaničkou i to dítě, jestli opravdu, a vracím se k té otázce, jestli není na místě buďto, jak říkala Daniela, posílit kontroly, aby to nebylo zneužíváno a nebo tu zelenou naftu jenom trochu snížit, ale zachovat alespoň z části zvýhodnění pro zemědělce. Oni říkají, že to má svůj smysl.

Já si myslím, že zemědělci toto vydrží. Ne všichni dokonce využívají těch vratek a jedou na tento systém. Samozřejmě okolní Evropa, tím je velice argumentováno tyto věci má. Já zase chci říci, že zemědělský sektor vytváří veliké zisky a může se absurdně stát, že čeští zemědělci o to hlasitěji na sebe upozorní, protože jenom v loňském roce odhadovaný zisk agrárního sektoru zhruba kolem 16 miliard korun a těžko se vysvětluje, že době škrtů, úsporných opatření budeme dotovat dalšími a dalšími výhodami sektor, který vykazuje zisk.

A jinými slovy, dnes se tedy na vládě odsouhlasí stopka pro takzvanou zelenou naftu. Vím, že nejste členem vládního kabinetu, nicméně určitě máte informace od ministra financí, vašeho spolustarníka Miroslava Kalouska.

Ministr financí tuto záležitost bude předkládat. Je otázka, jak se bude chovat, jak se budou chovat další ministři. Já bych byl velice rád, aby vláda tato opatření předložila a respektive schválila.

Prezident Agrární komory přišel před několika týdny s informací, která, ale byla hodně podmínečná, byla hodně v závorce, možná hodně v uvozovkách, že se s ministrem financí bavili o možnosti, jakési kompenzace. Zrušme zelenou naftu, ale nabídněme zemědělcům něco jiného. Víte přesněji, o co by mělo jít, nebo to byl jenom takový předběžný pokusný balónek?

 

Pokud znám názor ministra financí, tak tento popírá. Ministr financí nabídl panu Velebovi diskusi nad čísly, to znamená nad úrovní dotací ze společného balíku Evropské zemědělské politiky, nad celkovou podporou státu k této částce. Ne, ale nesliboval, že bude hledat další výhody. Tato země skutečně musí začít provádět i v praxi zodpovědnou rozpočtovou politiku a opravdu tady je prostor zrovna u této položky u zelené nafty to, abychom ji zrušili.

Jinými slovy tedy, pokud tomu správně rozumím, o žádných kompenzacích není řeč a nic se dít nebude. Prostě pouze se stopne zelená nafta a agrárníci tedy odejdou s prázdnou tak jako tak.

Já nemohu vyloučit, že někde nějaká drobná úlitba bude, to záleží skutečně na vládě. Nicméně teď můžu mluvit pouze za sebe, že já bych tuto položku škrtl bez náhrady. Skutečně pokud by například v České televizi minulý týden bylo umožněno ze strany pánů Velebů a Babišů seriozní diskusi nad konkrétními čísly, nad konkrétními náklady českého zemědělství, tak veřejnost by se skutečně dozvěděla v širším kontextu, že není důvod dál na této úlevě pro část zemědělců a pro část zemědělského sektoru trvat.

Jste schopen obhájit, myslím politicky, pokud případně po zrušení zelené nafty dojde k nárůstu cen potravin? Protože zemědělci budou mít o něco hlouběji do kapsy, můžou to kompenzovat v prodejních cenách. Když potom ta kritika za zdražující potraviny spadne na vaší hlavu, budete schopen to obhájit, vysvětlit, ustát?

Myslím si, že kdo se zabývá, není toto zrovna moje tématika, nicméně, kdo se zabývá seriózně ekonomikou zemědělských nákladů, tak ví, že ty změny, nebo promítnutí se do cen potravin bude minimální, či dokonce nulové. Tam vstupují podstatně silnější vlivy, cenové pohyby například v loňském roce jednotlivých komodit v zemědělství vůbec nebyly dokonce odvislé od třeba dramatického zvyšování cen pohonných hmot. Ty do toho komplexu celých vlivů vstupují spíš podstatně menší částí, než například vlivy přírodní, než vlivy prostě komodit na světových burzách a podobně.

My jsme do teď mluvili o úlitbě v rámci nějaké skupiny, v rámci České republiky. Ale když to rozšíříme na ten celoevropský prostor, tak s výjimkou Slovenska všechny země zachovávají zelenou naftu. Neubíráte tím pádem českým zemědělcům konkurence schopnost?

Tak jednak ještě tedy například Bulharsko nemá tuto výhodu, v Rakousku odhlasovali, že ji zruší, nicméně jsou politické dohady, protože ono je vždycky velice populární rozdávat peníze, nepopulární je peníze brát. Na druhou stranu takhle můžete jí v jakémkoliv sektoru po celém světě a každá země má nějakou výhodu, nějakou podporu nějakého segmentu a samozřejmě nemůžeme si dovolit, abychom sbírali výhody a selektivní podpory pro jednotlivá odvětví z celého světa. A samozřejmě některé země dokompenzovávají například nízké dotace z Evropské unie, my se samozřejmě v podpoře zemědělství dotací nemůžeme rovnat Německu, nemůžeme se rovnat zemím Beneluxu a podobně. Na druhou stranu české zemědělství a zrovna ty firmy, které dneska posílají svoji techniku na silnice, tak by se také měly podívat na svoje náklady, protože efektivita českého zemědělství právě u těch velkých podniků velice pokulhává.

Poslanec František Laudát, místopředseda hospodářského výboru Poslanecké sněmovny byl hostem Studia 6. A my mu děkujeme.

Na shledanou a hezký klidný den.

Daniela Písařovicová, David Borek

ČT 24, 23. 5. 2012

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme