Laudát: Odbory a jejich nereálné požadavky

Rozhovor s poslancem Františkem Laudátem

19. 3. 2012

Martin VESELOVSKÝ, moderátor

Místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů Václav Pícl a proti němu místopředseda sněmovního hospodářského výboru František Laudát. Pánové, dobrý večer.

František LAUDÁT, místopředseda sněmovního hospodářského výboru /TOP 09/

Dobrý večer.

Václav PÍCL, místopředseda ČMKOS

Dobrý večer.

Martin VESELOVSKÝ

Pane poslanče, na vládní koalici se řítí možná jeden z největších protestů za existence této vlády, co s tím podle vašeho názoru vláda bude dělat?

František LAUDÁT

Tak já si myslím, že vláda příliš dělat nemůže, vláda, pokud je svéprávná, tak vydrží v tom, co hlásá, to znamená, že pro naši společnost je naprosto klíčovou záležitostí stabilizovat veřejné rozpočty. Samozřejmě ta situace je.

Martin VESELOVSKÝ

Pardon, vy říkáte, pokud je vláda svéprávná, to znamená, byla by nesvéprávná, kdyby vyslyšela hlas těch, kteří s ní nesouhlasí?

František LAUDÁT

Prosím, v tom případě by měla skončit, protože skutečně to, co chce levice, co chtějí odboráři, co chce Holešovská výzva, tak to je jenom cesta do pekel. Přeci není normální, jestliže nemáte nikde peníze, ekonomika neprodukuje dostatečné hodnoty, nemůžete rozdávat to, co nemáte a nemůžete vyjídat budoucnost. To snad umí spočítat i 15letý dítě.

Martin VESELOVSKÝ

Pane místopředsedo Pícle, co přesně chcete, aby vláda udělala, respektive co stojí mezi tím, že ty protesty ohlášené budou a nebudou?

Václav PÍCL

Tak my jsme vyzvali vládu k tomu, aby zastavila ty připravované reformy, protože mají samozřejmě velký dopad do státního rozpočtu, zejména důchodová reforma a pokud vláda to tak neučiní, tak jí vyzveme k tomu, aby tedy podala demisi.

Martin VESELOVSKÝ

Jinak řečeno, buď budou reformy zastaveny, nebo budete protestovat a tlačit na vládu dále.

Václav PÍCL

Ano, protože ty navrhované úsporná opatření, která připravuje ministr Kalousek, která máme taky projednávat teď v pátek na tripartitě, jsou prostě pouze škrty, které neřeší situaci veřejných rozpočtů, naopak ještě prohlubují ten schodek, který se tam vytváří.

Martin VESELOVSKÝ

A mimochodem, pane místopředsedo, vy nepovažujete za legitimní snahu vlády, která chce udělat schodek státního rozpočtu, to znamená rozdíl mezi tím, co si republika, obrazně řečeno, vydělá, a co utratí, aby byl co nejmenší?

Václav PÍCL

Určitě jsme proto, aby se schodek státního rozpočtu udržel někde v úrovni 100, 120 miliard korun, nicméně nemůžeme souhlasit se způsobem, jakým toho chce vláda dosáhnout. To znamená škrty, které budou mít dopad na životní úroveň většiny obyvatelů. My si myslíme, že úsporná opatření lze dělat jinými způsoby. Navrhujeme vládě několik opatření, řádově asi v 50 miliardách korun na příjmové stránce, ale bohužel po těch jednáních, které jsme měli, vláda nikdy neakceptovala naše požadavky.

Martin VESELOVSKÝ

Mimochodem, pane poslanče Laudáte, v dnešní zprávě Českomoravské konfederace odborových svazů se píše: vláda přehlíží všechna vystoupení odborů, občanských iniciativ, občanů a bagatelizuje je. Nemyslíte si, že mají pravdu?

František LAUDÁT

Já si myslím, že nikoli, ale ta situace je skutečně.

Martin VESELOVSKÝ

Počkejte, pardon, vy říkáte, že nikoli, to znamená, že je nepřehlíží a nebagatelizuje je, protože.

František LAUDÁT

Myslím si, že nikdo tyto.

Martin VESELOVSKÝ

Kde, kde vláda nepřehlížela ty minulé všechny protesty.

František LAUDÁT

Tak problém je, že odbory skutečně chodí s naprosto nereálnými čísly, nereálnými odhady a co je problém i levice. Zatím já, my slyšíme dennodenně, co levice, zejména sociální demokraté nechtějí, co nechtějí odbory, proti čemu jsou, ale ještě jsem neslyšel seriózně, co chtějí. To je problém. Samozřejmě, vždyť přeci vzpomínáte na onu kauzu stravenek nebo obecně benefitů. Tam šlo ušetřit poměrně.

Martin VESELOVSKÝ

Počkejte, pane poslanče, teď jsme o 2, dokonce mám pocit o 2 roky, jsme o 2 roky dále od této kauzy, teď se bavíme o úplně jiných věcech.

František LAUDÁT

No, víte, ono to s tím souvisí také. Přeci srovnat podmínky pro všechny stejné, tam by byly velké i státní úspory, kde to není benefit pro lidi, to je zejména benefit pro jisté firmy. A to se odvíjí jeden bod za druhým. A samozřejmě jedině co zní, to musím potvrdit z levého spektra politického neustále, tak to je, že se zdaní bohatí. Dokonce ta situace dneska už nahrává tomu, že dokonce i k tomuto zřejmě vláda bude muset sáhnout. Samozřejmě tam jsou rizika, že se nemusí.

Martin VESELOVSKÝ

Pane poslanče, můžeme zůstat u tohoto jednoho tedy jako drobného bodu, který samozřejmě ve výsledném efektu je otázka, jaký, jaký bude mít efekt, jestli bude velký nebo malý a tak dále, ale vy jste sám říkal, že odbory a levice to chtěla celou dobu a teď k tomu vláda, jak to vypadá, bude přistupovat, takže vláda ustoupila odborářům, nebo proč tedy?

František LAUDÁT

Já si myslím, že ta situace a není to tato krize, k nám do značné míry importována zvenčí, a nikdo přeci nemohl odhadovat, nebo mohl odhadovat samozřejmě, byly prognózy jisté, jistých skeptiků, že může přijít další recese, tenhlekrát dluhová, ale to, co odbory nabízejí, tak je jenom ta cesta, kterou si prošla většina zemí eurozóny, které mají dneska vážní problémy. Tam také žít na úkor státního, státních dluhů, kdo zaplatí například těch 120 miliard, jak chtějí odboráři, aby každý rok se pohybovalo v rámci tohoto mantinelu. Kde berou jistotu, že Evropa se nebude s dluhovou krizí potýkat třeba celou jednu dekádu, 10 roků? Nebylo by to nic neobvyklého  a při nějakém drobném růstu uvědomte si, že už dneska posíláme jenom na úrocích do bankovního sektoru a to většinou jsou peníze, které jsou z našich daní a odtečou někam neznámo často kam, prostě zhruba kolem 85 miliard korun.

Martin VESELOVSKÝ

Dobře, pane poslanče. Pane místopředsedo, jak velkou šanci vidíte, že minimálně v pátek na tripartitě se dohodnete a že to bude někam přiblíženo k vašemu stanovisku?

Václav PÍCL

Tak já podle prohlášení pana premiér dnes tu šanci vidím minimální, protože vláda a prostřednictvím jeho už deklarovali, že neustoupí ze svých reforem a jsou tedy připraveni ta opatření, která nám předkládají, uskutečnit.

Martin VESELOVSKÝ

Na druhou stranu, to si přiznejme, výsledky roku 2010 a výsledky sněmovních voleb prostě daly dohromady tuto vládní koalici, která má většinu a má tedy legitimitu tyto kroky činit.

Václav PÍCL

No, my samozřejmě máme i tu legitimitu s vládou ujednat a říkat jí svoje stanoviska k těm opatřením, která připravuje, a tato opatření, která jsou připravena, jsou opravdu asociální, dotýkají se zejména obyvatel, kteří se nemohou bránit, to znamená například zvyšování daně z přidané hodnoty bude mít největší dopad na skupiny důchodců, zmrazení důchodů bude také mít dopad na důchodce.

Martin VESELOVSKÝ

Pardon, ale o zmrazení důchodů už se nemluví.

Václav PÍCL

No, v tom materiálu, který nám byl předložen se o nich mluví, počítá se tam za ty 2 roky 13 a 14 asi se 130 miliardama korun ušetřených nebo ještě více, takže.

Martin VESELOVSKÝ

To znamená, že jaksi navenek jak premiér Nečas, tak ministr financí Kalousek říkají - dobře, od zmrazení jsme ustoupili jenom k menší valorizaci a vám předkládají něco jiného?

Václav PÍCL

No, je to velmi těžké. Tento materiál přišel v pátek, kde samozřejmě tyto, tato opatření jsou, jsou uvedená, a už jsme zase zjistili, že horní hranice daně z přidané hodnoty už nemusí být 20, ale může být 21, takže my se dneska těžko vyznáme, jaká ta opatření vůbec budou, kde to DPH vůbec skončí, jestli skončí také, může skončit na 25 %, takže my dneska těžko odhadneme, s čím teda ta vláda v pátek přijde. Ale z toho tedy, co máme, jednoznačně vyplývá, že to bude mít dopady právě na tyto skupiny, protože oni nebudou moci řešit svojí životní situaci, oni si nebudou moc někde přivydělat. Nezaměstnané matky s dětmi, prostě to jsou skupiny, které budou ohroženy tím, že se jim sebere porodné, sebere se jim nějaký doplatek na bydlení těm, kteří jsou v hmotné nouzi. Jsou to opatření, která opravdu budou mít dopady pro tu nejchudší skupinu obyvatel.

Martin VESELOVSKÝ

Vy jste, pane poslanče Laudáte, ještě před malou chvílí říkal, že všechny návrhy, které jdou od odborářů, či od levice, jsou mimo realitu. I toto je mimo realitu?

František LAUDÁT

Zase musím se vrátit. Víte, ty současné problémy české ekonomiky, byť znova zopakuji, že jsou do značné míry importovány krizí eurozóny a recesí víceméně, i která se rozlévá do širšího světa.

Martin VESELOVSKÝ

Mimochodem, to je nějak zásadní pro každého z občanů České republiky?

František LAUDÁT

Je to naprosto zásadní, když vezmete, že 85 % našeho hrubého domácího produktu táhne vývoz a z něho drtivá většina přes 80 % jde do zemí Evropské unie.

Martin VESELOVSKÝ

A v čem je to zásadní ve chvíli, kdy se zvedne sazba obou, jaksi obou daní DPH, respektive obě sazby, tak v čem je to zásadní, kvůli čemu to vzniklo?

František LAUDÁT

No, protože jestliže nemáte příjmy, jestliže podniky neprosperují, stagnují, neodvádějí daně, pak se musí hledat nástroje, jak doplnit chybějící finance do státní kasy.

Martin VESELOVSKÝ

Rozumím, bylo to, bylo to, co pan místopředseda teď říkal, na koho reformy vlády nejvíce dopadnou podle názoru odborářů, je to mimo realitu? Neříká pravdu?

František LAUDÁT

No, tak samozřejmě říká pravdu, ale taky by se měla levá část spektra, odboráři pochlubit, byla to sociální demokracie, která v době, kdy jsme měli šanci například provést penzijní reformu víceméně bezbolestně, to byla, dejme tomu, první polovina minulé dekády, tak prostě oni byli proti, stále dokola opakovali, že není potřeba sociální demokracie, že to není téma.

Martin VESELOVSKÝ

To si bezesporu naši diváci pamatují, pane poslanče, ale opravdu jsem slyšel dobře, že jste teď řekl, že má pan místopředseda Pícl pravdu v tom, že vaše reformy nebo vládní reformy dopadnou nejvíce na matky s dětmi, na seniory? Tak to je? To jste řekl.

František LAUDÁT

No, ve společnosti vždycky máte, že podstatně hůře se šetří z příjmu 15 tisíc hrubého než z příjmu třeba 100 tisíc hrubého, to je samozřejmý, ale přeci ministr financí opakovaně říká, že v této ekonomické krizi se musí o zodpovědnost a pomoc při řešení té krize na tom podílet všichni. Samozřejmě.

Martin VESELOVSKÝ

A proč jste se, pane poslanče, tak dlouho, tedy myslím tím celá vládní koalice, tak dlouho bránili daňové progresi?

František LAUDÁT

No, protože zas je riziko, že nemusíte získat dneska v té sjednocené Evropě výnosy tak rychle, jak by si někdo myslel do té části. Dneska už není problém přihlásit se jako daňový poplatník někde jinde. Sami víte, že jenom úniky.

Martin VESELOVSKÝ

Pardon, pane poslanče, ve čtvrtině roku 2012 už se tohoto nebojíte?

František LAUDÁT

No, bojíme se, nicméně tam je otázka, jak, jak vysoká ta daň a na jakou dobu se nastaví. Pokud budou mít vysokopříjmové skupiny a firmy jistotu, že tady bude jakási daňová stabilita a definované prostředí do budoucna, tak zůstanu. Ale sám víte, že dneska už je velkým problémem naší ekonomiky i to, že firmy se hlásí ke zdanění někde jinde. Ještě bývalý ministr financí Janota odhadoval na 30 miliard.

Martin VESELOVSKÝ

Jenom pardon, a bavíme se teď o daňové, daňové progresi u zejména fyzických osob.

František LAUDÁT

Ano, a i tam je možný prostě, že lidi budou hledat, tyto příjmové skupiny budou hledat kličky, jak prostě se vyhnout těm daním.

Martin VESELOVSKÝ

Tak proč k tomu přistupujete?

František LAUDÁT

No, tak jisté příjmy to asi do státní kasy přinese.

Martin VESELOVSKÝ

A jaké?

František LAUDÁT

No, je otázka, jestli to bude 5, 6 miliard. Ale já jenom podotýkám, že je to střípek v tom, co je potřeba do státního rozpočtu dostat. Jenom letos je plánovaný schodek 105 miliard a bude poměrně obtížné ho udržet, aby nebyl větší, to znamená je to rozkládání z jednotlivých příjmů.

Martin VESELOVSKÝ

Ne, já rozumím, rozumím vašim pochybnostem, pane poslanče, na druhou stranu váš místopředseda, váš ministr financí Miroslav Kalousek přichází s tímto konceptem, s tímto nápadem, kterým kromě jiného porušuje vaše předvolební sliby, to jsme tady asi před 14 dny řešili v Událostech, komentářích, a vy jako poslanec strany TOP 09 tady říkáte, že vlastně není úplně jisté, jestli to dá 5 nebo 6 miliard, kdo ví jestli, že budou daňové úniky a tak dále, tak co když má levice a odbory pravdu úplně ve všem?

František LAUDÁT

Nemají.

Martin VESELOVSKÝ

No, jako o čem?

František LAUDÁT

Já si myslím, že, že ten vývoj ukáže, zda mají nebo nemají, ale zcela vážně, vždyť přeci odbory poslední jako jasně čitelný návrh, s kterým přišly, roční, ročně zatnou další sekeru ve výši 120 miliard. A máme dneska 1,5 bilionu dluhu, tak si to vezměte. Přeci normální je, že děti chodí ke svým rodičům půjčovat si, dostávají kapesné, levá část spektra a odboráři se nás snaží dostat do situace, že vlastně dospělí lidé si chodí půjčovat od svých dětí.

Martin VESELOVSKÝ

Pane místopředsedo, zajímala by mě ještě jedna věc. Co nabízíte protivládním, řekněme, hnutím nebo aktivitám skrze tu dnešní zprávu? Co, co pro ně máte přichystáno a co s nimi chcete udělat?

Václav PÍCL

Tam my bychom rádi sjednotili ten postup těch iniciativ, protože v současném období probíhá řada protestních akcí osamoceně a ten efekt není takový, jako kdybychom ten postup sjednotili a vytvořili větší tlak na vládu, a proto jsme schopni jim nabídnout technické zázemí, odborné zázemí, ale i organizační schopnosti.

Martin VESELOVSKÝ

To znamená, že když za vámi přijdou zástupci některých iniciativ, tak řeknete - dobře, tady máte kanceláře u nás v Domě odborových svazů na Churchillově náměstí v Praze a tady můžete být?

Václav PÍCL

To určitě ne. My připravujeme, právě jsme založili koordinační výbor, kde budou pozváni zástupci všech občanských iniciativ, ale také nejbližší partneři jako je koalice dopravních svazu, Asociace samostatných odborů, ale i zástupci studentů.

Martin VESELOVSKÝ

Pardon, pane místopředsedo, co to znamená všech? Pozvete zástupce Holešovské výzvy?

Václav PÍCL

Pozveme zástupce Holešovské výzvy a samozřejmě, pokud budou mít s námi společné požadavky, pokud budou souhlasit s naším společným postupem, tak nevidím vůbec žádný důvod, proč bychom občanské iniciativy také nemohli využít, protože řada těch jejich požadavků jsou shodné s těmi našimi. Samozřejmě ne ty, které se týkají útoků na demokracii, to asi v žádném případě, protože my jsme pro demokratický systém. Chceme, aby.

Martin VESELOVSKÝ

Sám to říkáte, že podle vašeho názoru Holešovská výzva útočí, vy jste to říkal, na demokracii, a přesto je pozvete a budete s nimi jednat?

Václav PÍCL

No, já abych řekl upřímně, dneska se asi nikdo nevyzná, kdo Holešovskou výzvu vede, nevede. My s nima povedeme jednání a uvidíme tedy, jestli je tam nějaký společný, společný bod, nebo společný zájem.

Martin VESELOVSKÝ

Jaké, jaké kritérium, s kým Českomoravská konfederace odborových svazů bude nebo nebude spolupracovat? Kdyby přišli lidé, kteří budou spojeni s Dělnickou stranou sociální spravedlnosti, tak to bude v pořádku?

Václav PÍCL

No, určitě nebudeme spolupracovat s žádnými, řekněme, teď nenajdu to správné slovo, ale určitě to budou občanské iniciativy, které jsou tedy založeny na tedy nějaké platformě, která chce změnit situaci v České republice a není jí lhostejná.

Martin VESELOVSKÝ

Vy jste sám řekl, že Holešovská výzva je pro vás neprůhledná a přesto jí pozvete.

Václav PÍCL

Oslovili nás a proto jí pozveme.

Martin VESELOVSKÝ

To znamená, že s ní možná budete spolupracovat?

Václav PÍCL

Uvidíme, uvidíme, jestli, jestli dojdeme k nějakým společným.

Martin VESELOVSKÝ

Pochopil jsem to správně, že to důležité kritérium je, aby byli proti vládě.

Václav PÍCL

Ne, to není důležité kritérium, aby byli proti vládě.

Martin VESELOVSKÝ

Tak když přijdou a řeknou, že vláda jim tolik nevadí, ale že by s vámi chtěli spolupracovat.

Václav PÍCL

Takhle, my máme určité požadavky a pokud budou ochotni je podpořit, tak proč, proč bychom se tomu bránili.

Martin VESELOVSKÝ

Budete, pane místopředsedo, nějakým způsobem ty, se kterými budete chtít spolupracovat a zastřešit je, prověřovat?

Václav PÍCL

Určitě ne. My máme zkušenosti s řadou občanských iniciativ už z konání akcí, které proběhly v říjnu a v listopadu v loňském roce jako je ProAlt, Alternativa zdola, Spojenectví práce a solidarity, takže to jsou občanská sdružení, se kterými už dlouhodobě spolupracujeme. Holešovská výzva je vlastně poslední nějakou iniciativou, která se tady objevila a my se prostě nebráníme tomu, abychom s ní mohli komunikovat.

Martin VESELOVSKÝ

Figurují v tom peníze? Budete poskytovat nějaké peníze těmto iniciativám?

Václav PÍCL

Tak my budeme organizovat akce a předpokládáme samozřejmě, že určité finanční zajištění tomu budeme muset dát, to znamená, pokud tedy dojde k té demonstraci, která je ohlášena na 21. dubna na Václavské náměstí, počítáme samozřejmě i s nějakými výdaji na ozvučení, tedy na to technické zázemí.

Martin VESELOVSKÝ

Rozumím, a jestli tomu rozumím úplně správně, tak se Českomoravské konfederace.

Václav PÍCL

My nikomu peníze dávat nebudeme.

Martin VESELOVSKÝ

Ale přesto, co jste říkal, Českomoravská konfederace odborových svazů se v tuto chvíli stává financiérem hnutí proti vládě.

Václav PÍCL

Neříkáme, že se stáváme, to, to jako jste zavedl asi někam jinam. My budeme organizovat akce, o kterých rozhodne rada Českomoravské konfederace, a pokud občanské iniciativy budou mít zájem je podpořit, tak samozřejmě to uvítáme.

Martin VESELOVSKÝ

Děkuji za vysvětlení. Pánové, díky za vaše komentáře, hezký večer, na shledanou.

Václav PÍCL

Na shledanou.

František LAUDÁT

Hezký večer.

ČT 24, 19. 3. 2012

Štítky
Osobnosti: František Laudát
Témata: Hospodářství
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme