Laudát: Německé rozhodnutí o jádru ohrozí českou ekonomiku

Komentář poslance Františka Laudáta

3. 6. 2011

Německá vláda se rozhodla uzavřít své jaderné elektrárny do roku 2022. České republiky se toto rozhodnutí dotýká již dnes zcela zásadním způsobem, jelikož poptávka po dodávkách elektrické energie na jednotném evropském trhu zvedá její ceny. Pokud tak bude tento vývoj pokračovat i nadále, může dojít k ohrožení křehkého ekonomickému růstu v naší republice. Ekonomické ztráty nevyváží ani naše zvýšené prodeje energie do Německa.

Německo dnes nemá na stávající výrobu z obnovitelných zdrojů dostatečně kapacitní přenosovou síť. Nestabilitu v rámci přenosové sítě řeší na úkor svých sousedů, zejména nás. Již dnes tedy pomáháme (bez finančních kompenzací) řešit německé energetické problémy. Bez zásadního posílení přenosových kapacit našich sousedů může v naší síti docházet k přetěžování a ohrožení její funkčnosti, a to včetně kolapsu (black out).

Vyřazené jaderné elektrárny budou s vysokou pravděpodobností nahrazeny novými tepelnými zdroji se spalováním uhlí a plynu. To zásadně změní politiku snižování emisí CO2. Dopady na životní prostředí budou v každém případě výrazně větší než při fungování jaderných elektráren. Obavy z jaderného nebezpečí budou nahrazeny hrozbami z energetické závislosti na cizích zemích. Aktuální postoj Angely Merkelové vychází spíše z obav z rostoucích preferencí německých Zelených než z racionální úvahy.

Německo se k nové energetické politice rozhodlo jednostranně, bez uvážení dopadů na své sousedy. V současné nervózní atmosféře v Evropské unii tak bohužel přichází s dalším potenciálním konfliktem.

Česká republika by se měla ubírat cestou rozumného mixu výroby energie z obnovitelných zdrojů a jaderné energie tak, aby pro naše domácnosti a průmysl byla zajištěna dostatečná kapacita a současně energetická bezpečnost země.

František Laudát
předseda expertní komise TOP 09 pro průmysl a dopravu

Hospodářské noviny, 3. 6. 2011, Rubrika: Názory, str. 8

Štítky
Osobnosti: František Laudát
Témata: Energetika
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme